Ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής είναι αυτό του Αγίου Νικολάου στην Σιθωνία. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με πανέμορφα σπίτια, γραφικά στενάκια και καλντερίμια.
Η ιστορία του είναι μακρά και ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια, όπως μαρτυρούν τα ίχνη ενός προϊστορικού οικισμού, που ανακαλύφθηκαν νοτιοδυτικά του χωριού στον λόφο Βετρύνο.Το χωριό βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, εν μέσω πυκνών, καταπράσινων δασών.
Το επίνειο του Αγίου Νικολάου είναι το μικρό λιμάνι, Όρμος Παναγιάς, μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το χωριό, απ’ όπου τουριστικά σκάφη πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια για τον περίπλου της χερσονήσου του Άθω, καθώς και μικρές στάσεις στο εξωτικό νησάκι της Χαλκιδικής, την Αμμουλιανή και στην Ουρανούπολη, την πύλη του Αγ.Όρους.
Ο Άγιος Νικόλαος έχει 2.141 κατοίκους και απέχει 117χλμ από την Θεσσαλονίκη. Θα το βρείτε στην αρχή της χερσονήσου της Σιθωνίας.
Το XalkidikiPolitiki θέλοντας οι αναγνώστες του να μάθουν περισσότερα πράγματα και να γνωρίσουν καλύτερα το χωριό, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αγίου Νικολάου, Αγαπητό Παρδάλη θέτοντάς του μερικά ερωτήματα.
• Πρόεδρε πείτε μας λίγα για την ιστορία του χωριού σας
Ο Άγιος Νικόλαος ιδρύθηκε γύρω στο 1600, ύστερα από την ένωση δυο οικισμών: Του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου. Τον πολιούχο του χωριού τον πήρανε οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου και το όνομα το πήρανε οι κάτοικοι που βρισκόντουσαν στα παράλια του Αγίου Νικολάου. Το οξύμωρο είναι ότι ο πολιούχος μας είναι ο Άγιος Γεώργιος μ, το όνομα του χωριού είναι Άγιος Νικόλαος και γιορτάζουμε την Αγία Παρασκευή στις 26 Ιουλίου. Το χωριό κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας αποτελούσε σημείο αναφοράς, ήταν το πέρασμα για διάφορους λαούς. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί αρκετά και ο οικισμός παραμένει το ίδιο παραδοσιακός. Η Βουρβουρού, ο παραθαλάσσιος οικισμός με την μοναδική ομορφιά όπου η θάλασσα συναντά το δάσος, χαρίζει στους επισκέπτες εικόνες που μένουν αξέχαστες για μια ζωή. Από το γραφικό λιμανάκι του Όρμου Παναγίας, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βουρβουρού και τον Άγιο Νικόλαο, πραγματοποιούνται καθημερινά κρουαζιέρες για τον περίπλου της χερσονήσου του Αγίου Όρους.
• Ποια είναι τα σημεία που οποίος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;
Στην θέση “Μυτάρι” θα βρείτε ερείπια ενός μικρού βυζαντινού οχυρού συγκροτήματος. Πρόκειται για το μετόχι του Αγίου Νικολάου του Χρυσοκάμαρου, που κτίστηκε τον 14ο αιώνα και ανήκε στη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους (που βρίσκεται ακριβώς απέναντι). Από το μετόχι, σώζονται τμήματα ενός πύργου. Αξίζει και μια επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, καθώς και στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Αξίζει βέβαια να περπατήσει κανείς στον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Νικολάου με τα γραφικά σοκάκια και να θαυμάσει από κοντά εντυπωσιακά σπίτια του 19ου αιώνα, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής.
• Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;
Στις 26 Ιουλίου πραγματοποιείται το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής που τα τελευταία χρόνια εμπλουτίστηκε με ένα μεγάλο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επίσης γιορτάζουμε και των Αγίων Θεοδώρων το Σάββατο της Αποκριάς στον Όρμο της Παναγίας με εκδηλώσεις και παραδοσιακό κουρμπάνι.
• Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό; Υπάρχει κάτι που θα άλλαζε ή θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;
Η καθημερινότητα διαφέρει από τον χειμώνα στο καλοκαίρι. Τον χειμώνα στο χωριό επικρατεί ηρεμία και οι κάτοικοι ασχολούνται με ασχολίες όπως είναι η ελαιοκομία και η μελισσοκομία. Οι περισσότεροι βέβαια ασχολούνται με τον τουρισμό. Το καλοκαίρι υπάρχει περισσότερη κίνηση στο χωριό, οι δουλειές είναι ιδιαίτερα αυξημένες και οι κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός. Τους θερινούς μήνες σίγουρα η ζωή κυλά πιο γρήγορα λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας τόσο στις πανέμορφες, γνωστές παραλίες μας, όσο και στον παραδοσιακό οικισμό μας. Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης θα έλεγα ότι το έργο που θα αλλάξει ριζικά τον Άγιο Νικόλαο και θα τον αναπτύξει περεταίρω είναι η επέκταση του οικισμού, η οποία έχει εγκριθεί και αναμένουμε. Ακόμη μια άλλη σημαντική παρέμβαση θα έλεγα ότι είναι η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Βουρβουρούς, καθώς και η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού του Αγίου Νικολάου.