Εκτενές ρεπορτάζ περί κυκλώματος το οποίο εκδίδει διαταγές πληρωμών κατά του δήμου Σιθωνίας φιλοξενεί το σημερινό φύλλο (21/9) της εφημερίδας «Καρφίτσα».

Αναλυτικά:

50 εκ. ευρώ «μοιράστηκαν» με τις ευλογίες Τζίτζιου. Για να λάβεις και να μοιράσεις τόσο μεγάλα ποσά, σίγουρα δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου. Στην περίπτωση της Σιθωνίας, πληρώθηκαν κατά επί θητείας Ι. Τζίτζιου περί των 50 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου προς εργολάβους διαμέσου διαταγών πληρωμής του μονομελούς πρωτοδικείου Χαλκιδικής. Η «Κ» έχει ξαναγράψει για το καυτό αυτό μέγα- σκάνδαλο, όμως σήμερα θα σας το παρουσιάσουμε από άλλη σκοπιά.

Καταρχήν να πούμε ότι δεν ήταν όλα τα 50 εκ. ευρώ έργα ή υπηρεσίες φαντάσματα. Ασφαλώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που οι οφειλές διέθεταν νόμιμες προϋποθέσεις να πληρωθούν, όπως σύμβαση και ήταν υπαρκτές παρεχόμενες προς τον δήμο εργασίες/ έργα ή προμήθειες. Η πλειονότητα όμως αυτών των διαταγών πληρωμών αφορούσε ανύπαρκτες αναθέσεις, όπου εκεί ο καθένας μπορεί να υποθέσει πολλά.

Όλες αυτές όμως οι περιπτώσεις είχαν ένα κοινό σημείο: τα άτομα κλειδιά που εκτελούσαν συγκεκριμένο μέρος της δουλειάς, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους. Συγκεκριμένα: η αποπεμφθείσα υπόδικη πρώην διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών Δ. Καραδήμου, υπέγραφε βεβαίωση καλής εκτέλεσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, έργου κλπ., ούσα αναρμόδια πολλές φορές. Στη συνέχεια ο κάθε ενδιαφερόμενος εργολάβος, επισκεπτόταν συγκεκριμένο δικηγόρο Πολυγύρου, που δεν είναι άλλος από τον Δ. Οικονόμου, ο οποίος έφτιαχνε τον φάκελο της αίτησης προς το μονομελές πρωτοδικείο, προκειμένου να εκδοθεί διαταγή πληρωμής. Στη συνέχεια ο προαναφερόμενος δικηγόρος κανόνιζε ο φάκελος να χρεωθεί σε συγκεκριμένη δικαστή, η οποία είχε υπηρεσία συγκεκριμένες ημέρες του κάθε μήνα και η οποία έβγαζε φασόν τις διαταγές πληρωμής κατά του δήμου Σιθωνίας. Ελεγκτικές αρχές που ανέλαβαν να ελέγξουν τις συγκεκριμένες υποθέσεις, διαπίστωσαν πως το αρχείο των φακέλων των διαταγών πληρωμών στο πρωτοδικείο Χαλκιδικής είχε καταστραφεί! Δηλαδή ύστερα από 5 χρόνια που έγινε ο έλεγχος, το αρχείο είχε ήδη καταστραφεί. Δεν ξέρουμε αν αυτός είναι συνήθης τρόπος διαχείρισης τέτοιου αρχείου ή αν εδώ υπάρχει κάτι μεμπτό από την πλευρά του δικαστηρίου…

Πάμε πίσω στους συντελεστές των διαταγών πληρωμής κατά του δήμου Σιθωνίας. Ο προαναφερόμενος δικηγόρος Δημήτρης Οικονόμου, που μετά το 2018 έχει αποκτήσει τεράστια περιουσία (τυχαίο;), ήταν ο σχεδόν αποκλειστικός δικηγόρος στον οποίο απευθύνονταν όλοι ανεξαιρέτως οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι, για να εκδώσουν διαταγή πληρωμής κατά του δήμου Σιθωνίας. Φανταστείτε, δεκάδες εργολάβοι, μικροί, μεγάλοι, άλλοι για έργα, άλλοι για υπηρεσίες, άλλοι για μελέτες άλλοι για προμήθειες, εντελώς συμπτωματικά απευθύνονταν στον Δημήτρη Οικονόμου, δικηγόρο Πολυγύρου για την υπόθεσή τους! Μάλιστα πολλοί από αυτούς, για να μην πούμε όλοι, διαθέτουν δικό τους δικηγόρο για να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις τους, αλλά εδώ όλοι προτίμησαν την Δημήτρη Οικονόμου! Και ο Δημήτρης Οικονόμου, εντελώς συμπτωματικά, έβρισκε στο δικαστήριο πάντα την Λεμονιά Τσαβίδη σε υπηρεσία, την δικαστικό  που εξέδωσε αποκλειστικά όλες τις διαταγές πληρωμής κατά του δήμου! Πάει το μυαλό σας κάπου; Όχι μην το πείτε πουθενά!

Χαρακτηριστική περίπτωση εργολάβων, που δεν «ήξεραν» και πήγαν στο πρωτοδικείο να εκδώσουν διαταγή πληρωμής με τον δικό τους δικηγόρο και … φάγανε πόρτα! Και αυτό γιατί, εν τω μεταξύ είχε αλλάξει ο νόμος και πλέον αρμόδια δικαστήρια για έκδοση διαταγών πληρωμής είναι τα διοικητικά δικαστήρια, πλην όμως ο νόμος δεν απαγόρεψε τα πρωτοδικεία να εκδίδουν τέτοιες αποφάσεις! Ελληνική πραγματικότης!

Όταν όμως ο δικηγόρος Δημήτρης Οικονόμου έφερνε φάκελο διαταγής πληρωμής κατά του δήμου Σιθωνίας στην δικαστικό Λεμονιά Τσαβίδη, τότε ως δια μαγείας όλα ήταν καλά και μια διαταγή πληρωμής με οικονομική απαίτηση, μπορεί και εκατομμυρίων ευρώ, ταξίδευε στο γραφείο του τότε δημάρχου Τζίτζιου και περίμενε να πληρωθεί με κάποια επιχορήγηση από το υπουργείο εσωτερικών (κυρίως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ)!

Είναι τυχαίο ότι εκείνα τα χρόνια κυρίως μεταξύ 2016-2018 κάποιοι έγιναν ξαφνικά υπερβολικά πλούσιοι;