Σε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων και μπαζοαπορριμμάτων σε διάφορες, ερημικές κυρίως, περιοχές της Χαλκιδικής, όπως σε παραλίες και δάση. Σύμφωνα με τους κατοίκους, το φαινόμενο φαίνεται να διογκώνεται το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο με αποκορύφωμα τον μήνα Ιούνιο, όταν πραγματοποιούνται και οι περισσότερες εργασίες ανακαίνισης σε ξενοδοχειακές μονάδες και ιδιόκτητα σπίτια.
Βάσει της διαμορφωθείσας κατάστασης, σε ορισμένα σημεία της Χαλκιδικής, υπάρχει οξυμένο πρόβλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης, το οποίο συν τοις άλλοις δημιουργεί και μία αισθητική-οπτική υποβάθμιση σε έναν από τους πιο τουριστικούς νομούς της χώρας.
«Ο κόσμος δυστυχώς τα πετάει αλόγιστα δεξιά και αριστερά. Εμείς δεν έχουμε ελεγκτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει αρκετός όγκος μπαζοαπορριμμάτων σε διάφορα σημεία του Δήμου» καταγγέλλει χαρακτηριστικά στο Xalkidiki Politiki ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σιθωνίας κ. Γιώργος Δαλδογιάννης, καλώντας παράλληλα κατοίκους και ιδιώτες να αποφεύγουν αυτές τις ενέργειες.
Παρόμοιο πρόβλημα παρατηρείται και στον επίσης ιδιαίτερα τουριστικό Δήμο Κασσάνδρας, ο πληθυσμός του οποίου πολλαπλασιάζεται ραγδαία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο κατά το οποίο πολλοί ασυνείδητοι απορρίπτουν βαρέα αντικείμενα δεξιά και αριστερά. Πρόκειται κιόλας για έναν Δήμο ο οποίος έχει πολλούς αγροτικούς δρόμους και κρυφά σημεία», σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κασσάνδρας κ. Παύλος Παντζίκης. Σύμφωνα με τον κ. Παντζίκη, ο Δήμος προβαίνει συνεχώς σε δράσεις απομάκρυνσης αυτών των αντικειμένων, ενώ παράλληλα έχει προβεί και σε εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τις ευθύνες τόσο της ίδιας της δημοτικής αρχής όσο και των ιδίων των δημοτών, μέσω σχετικής καμπάνιας στους λογαριασμούς του νερού.
«Είναι θέμα νοοτροπίας. Δυστυχώς το 2012 με την κρίση, όταν σταμάτησε η Δημοτική Αστυνομία υπήρξε ένα έλλειμα και ενημέρωσης των δημοτών αλλά και ελέγχου, με αποτέλεσμα αυτή τη δεκαετία να υπάρξει ραγδαία αύξηση του φαινομένου», σημειώνει ο κ. Παντζίκης. Για έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού κάνει λόγο και ο κ. Δαλδογιάννης ξεκαθαρίζοντας πως με την έλευση των έξι δημοτικών αστυνομικών από το Φθινόπωρο «τα πράγματα θα είναι διαφορετικά». «Επειδή είμαι και αξιωματικός της Αστυνομίας, έχουμε βρει το θεσμικό πλαίσιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έχουμε επιβάλει πρόστιμα, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ένας συνεκτικός ελεγκτικός μηχανισμός που να αποτρέπει μαζικά αυτά τα φαινόμενα», σημειώνει ο κ. Δαλδογιάννης.
Για το θέμα αυτό, και λόγω έλλειψης πόρων για την αντιμετώπισή του, ο Δήμος Σιθωνίας έχει ζητήσει ήδη τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία αναμένει πρωτοβουλία της, το αμέσως ερχόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Σιθωνίας, έχει ήδη βρεθεί ανάδοχος που θα συμβάλλει στη διαχείριση των στερεών και τα ογκωδών απορριμμάτων, μετά από σχετικό διαγωνισμό μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Παράλληλα από την ερχόμενη εβδομάδα, στους δρόμους του Δήμου θα βγει ειδικό απορριμματοφόρο περισυλλογής ογκωδών απορριμμάτων, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν και ειδικά κοντέινερς σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, στα οποία θα μπορούν οι δημότες να απορρίπτουν τα βαρέα αντικείμενα.
Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου