Σε 118 σχολεία δεν θα κτυπήσει φέτος το κουδούνι και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών για την στοιχειώδη λειτουργίας τους.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ανδρέας Σταματόπουλος, συνάντησε ένα εκ των δημάρχων που αντιμετωπίζει την τάση της αστικοποίησης του πληθυσμού.
4 νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό σχολείο ετέθησαν σε αναστολή, καθώς οι μαθητές διαρκώς μειώνονται, εξηγεί ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης.
«Τα σχολεία δεν κλείνουν, αλλά αναστέλλεται η λειτουργία τους. Η αναστολή θα αναθεωρείται κάθε χρόνο σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα». Υπάρχουν σχολεία που έχουν κλείσει προ οκταετίας και αυτό εξηγείται από τις τάσεις των οικογενειών να μετακινούνται σε μεγαλύτερες πόλεις, για εύρεση εργασίας, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και άλλων δραστηριοτήτων για τα παιδιά τους. Για αυτόν τον λόγο τα τελευταία δέκα χρόνια το φαινόμενο παρουσιάζεται κυρίως στην περιφέρεια.
Πέρα τούτων ο κ. Κυριακίδης, αναφέρει τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία στο θέμα των γεννήσεων. «Το 2024- 2025 έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την περίοδο του Covid και διαπιστώνεται μια μείωση των γεννήσεων της τάξεως του 5% με 10%, με αποτέλεσμα λιγότερα παιδιά και μαθητές στα σχολεία».
Από 82 σχολεία όλων των βαθμίδων στον νομό Κιλκίς, το πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρότερες κοινότητες.
Οι πρόνοιες που λαμβάνονται εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης αυξάνονται, αλλά δεν μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, σύμφωνα με το ertnews.gr.
Η υπογεννητικότητα και η επακόλουθη μείωση του πληθυσμού είναι παγκόσμιο γεγονός, αν και οι συνέπειες της πανδημίας έχουν βραχυπρόθεσμες μειώσεις στην γονιμότητα.
Αυτό που έζησε η ανθρωπότητα από την αυγή της με αργή, αλλά συνεχή αύξηση του πληθυσμού, κορυφώθηκε μετά τον Β΄ ΠΠ. Έκτοτε άρχισε να αντιστρέφεται. Από την δεκαετία του ΄60, η καμπύλη, που δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες και τις ηπείρους, παρουσιάζει αρνητική πορεία στις πλέον ανεπτυγμένες κοινωνίες. Το ελάχιστο ποσοστό γονιμότητας 2,1 παιδιά που απαιτείται για την διατήρηση του πληθυσμού, πέφτει κατά περίπτωση στις δυτικές κοινωνίες, ενώ αυξάνεται σε άλλες. Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και πριν από το τέλος του 21ου αι., θα φτάσει στο μηδέν.
Σε εξαιρετικά ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Νότιος Κορέα, η δημιουργία οικογένειας δεν αποτελεί επιλογή, μάλλον γιατί οι υποχρεώσεις που συνεπάγεται σε χρόνο και χρήμα αποτρέπει τους νέους από τον γάμο.
Ήδη οι συζητήσεις των επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο αφορούν την κοινωνική κατάρρευση που επέρχεται ως αποτέλεσμα της εκθετικής αυξήσεως του πληθυσμού. Η λεγόμενη Μαλθουσιανή παγίδα, την οποία τον 19ο αι. ορισμένοι απέρριπταν για ιδεολογικούς λόγους, επιστρέφει.
Τα συμπτώματα πριν από την μεγάλη κρίση, η φτώχεια και η ανισότητα αυξάνονται καθώς η προσφορά τροφίμων ή άλλων πόρων, όπως στέγαση, ύδρευση, υγεία είναι γραμμική, γεγονός που μειώνει το βιοτικό επίπεδο. Τελικά, αυτό ανατροφοδοτείται και προκαλεί μείωση στα ποσοστά γεννήσεων.[1]
Με δεδομένη την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και την αναμενόμενη απώλεια 300.000.000 θέσεων εργασίας σε λίγα χρόνια, το πρόβλημα του αυξανόμενου πληθυσμού μεταξύ πολλών άλλων θα συμβάλλει στην αύξηση της προσφοράς εργασίας και στην αναπόφευκτη μείωση των μισθών.
Στην Κίνα η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ως αποτέλεσμα του μικρότερου εργατικού δυναμικού, και των μειωμένων γεννήσεων οδηγεί σε προβλήματα στις δημοσιονομικές δαπάνες για την υγεία και απαιτείται αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης. Η αύξηση του πληθυσμού δια γεννήσεων ή εισαγόμενου εργατικού δυναμικού για να καλυφθεί το συνταξιοδοτικό απλώς θα επιδεινώσει το πρόβλημα μεσοπρόθεσμα. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην κεκλεισμένων των θυρών ολομέλεια της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών αντιμετώπισε το πρόβλημα της αυξανόμενης ανεργίας, ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με το παραδοσιακό μοντέλο. Αντί για την μεγιστοποίηση της αύξησης του ΑΕΠ μέσω υποδομών και ιδιοκτησίας, η νέα οικονομική διακυβέρνηση επικεντρώνεται στην τεχνολογία και την καινοτομία.
Η εποχή της αφθονίας τελείωσε. Λιγότεροι φυσικοί πόροι για πολλαπλάσιους ανθρώπους, σε μια εποχή που οι κλιματικές συνθήκες δεν συνηγορούν στην δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας.