Όλοι οι σεισμοί οφείλονται σε «συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού», αποφάνθηκαν οι επιστήμονες
Σχετική ύφεση παρουσιάζει η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού, διαπίστωσαν οι σεισμολόγοι που συσκέφθηκαν πάλι την Κυριακή (16.02.2025) για το πώς εξελίσσονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη. «Παραμένουν ως έχουν τα προληπτικά μέτρα», ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.
Ύφεση παρουσιάζουν πλέον οι σεισμοί στη Σαντορίνη, όπως διαπίστωσαν και οι σεισμολόγοι, καθώς στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν γίνει περίπου 1.300 δονήσεις από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με ισχυρότερη εκείνη των 5,3 R.
Τα μέλη των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) επισημαίνουν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού. Ακόμη προσθέτουν ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση και υπογραμμίζουν ότι με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, τα δημόσια κτίρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.
newsit.gr