Σαν σήμερα στη Χαλκιδική ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος της Χερσονήσου της Κασσάνδρας κατά το 1821.

«Τιμούμε σήμερα, με βαθιά συγκίνηση και ανυπόκριτη υπερηφάνεια, την Ιερή Μνήμη των εξεγερμένων κατοίκων της Χαλκιδικής που πολέμησαν ηρωικά υπέρ της ελευθερίας της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας. Είναι εκείνοι που έπεσαν στις Πόρτες της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στις 14 Νοεμβρίου 1821, προσθέτοντας ένα ακόμη παράδειγμα «Θερμοπυλών» στην ένδοξη Ιστορία του Έθνους μας. Η Επανάσταση στην Χαλκιδική το 1821 είχε την εξής, διπλή, καθοριστική σημασία: Πρώτον, χάρη στην εξάμηνη, περίπου, διάρκειά της και στον όγκο των τουρκικών δυνάμεων που απασχόλησε έως ότου κατασταλεί, προσέφερε στους ήδη εξεγερμένους Έλληνες τον αναγκαίο χρόνο για να στεριώσουν την Επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Δεύτερον, ενέπνευσε ολόκληρες γενιές Μακεδόνων στους μετέπειτα αγώνες τους για Ελευθερία, που οδήγησαν τελικώς στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και στην ένταξή της στον Εθνικό Κορμό, με την αντίστοιχη αδιαμφισβήτητη πλέον θωράκιση της Ελληνικότητάς της».

Η ιστορία αναφέρει στην επίσημη επίσκεψη πρόεδρων της Δημοκρατίας στο νομό Χαλκιδικής πως η δεύτερη επίσκεψη έγινε από τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η πρώτη είχε γίνει από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, κατά την οποία εγκαινιάστηκε το Μνημείο του Μακεδονικού Αγώνα στον Πολύγυρο.

Επίσης, αναφέρεται ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διατηρούσε στενές σχέσεις με τη Χαλκιδική και επισκεπτόταν συχνά την περιοχή. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διατηρούσε στενές σχέσεις όχι μόνο με τη Χαλκιδική γενικότερα, αλλά και με τη γενέτειρα της γιαγιάς του, την Αρναία, καθώς και με το μοναστήρι στην Ορμύλια. Οι επισκέψεις του σε αυτές τις περιοχές υπογραμμίζουν τη σύνδεση του με τη Χαλκιδική και τη σημασία που είχε για εκείνον η περιοχή αυτή.