Δύσκολη ήταν ακόμη μία νύχτα για τους κατοίκους της Σαντορίνης, της Αμοργού και των γύρω νησιών από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται συνεχώς στην περιοχή.
Με κάθε τρόπο οι κάτοικοι της Σαντορίνης προσπαθούν να εγκαταλείψουν το νησί, που τα τελευταία 24ωρα σείεται από μπαράζ σεισμών με μεγέθη που πλησιάζουν τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Στο λιμάνι τα ξημερώματα της Τρίτης επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς πολλές οικογένειες περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο για Πειραιά.
Μάλιστα, από νωρίς το πρωί, νέοι ισχυροί σεισμοί μεγέθους 4,8 και 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκαν στην περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης. Ειδικότερα, ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 και είχε επίκεντρο 19 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χλμ. Λίγη ώρα αργότερα στις 8:53 σημειώθηκε ακόμα μια δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ.
Ευθ. Λέκκας: Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές “ημέρες”, αν όχι “εβδομάδες”. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί -ως αυτό το στάδιο- κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.
Παράλληλα, μιλώντας στο Mega, σε ερώτηση για το βουητό που ακούγεται τις τελευταίες ώρες στα νησιά, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι είναι το αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, και όχι του ίδιου του σεισμού. Όπως είπε το βουητό προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων και αλλού είναι έντονο και αλλού δεν είναι. “Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, ή μικρότερη απόσταση. Τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος”, τόνισε ο κ. Λέκκας.
“Σήμερα το πρωί στις 4.40 είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το βραδύ ήταν σχετικά ήρεμο αλλά στην συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση. Εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί”.
Κ. Παπαζάχος: Η ακολουθία καταδεικνύει τον ερχομό ισχυρότερης δόνησης
Μάλιστα, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι “υπάρχει μια πιθανότητα μέσα στην ακολουθία αυτή να γίνει κάποιος πιο ισχυρός σεισμός. Τα ρήγματα της περιοχής φιλοξενούν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερα. Μέχρι χθες δεν είχαμε σαφή εικόνα ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί”.
“Θα διαρκέσει για πολλές εβδομάδες η ακολουθία αυτή. Θα έχουμε 2-3 δύσκολες εβδομάδες, σε δυσκολότερες περιπτώσεις θα πάμε και σε μεγαλύτερο διάστημα”, επεσήμανε ο κ. Παπαζάχος.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε “δύσκολη” τη σεισμική ακολουθία που υπάρχει ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό και έκανο λόγο για “φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου, γιατί δεν έχουμε έναν κύριο σεισμό, έχουμε μια ακολουθία από πολλούς σεισμούς”, ενώ στη συνέχεια εξήγησε, απαντώντας σε ερωτήσεις των παρουσιαστών της εκπομπής, πως “έχει διάφορα ενεργά ρήγματα η περιοχή. Τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρο ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί”.
Ο φόβος της σεισμικής δραστηριότητας αναγκάζει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα να επικρατεί πανικός στο λιμάνι, ενώ όπως έγινε γνωστό, έχουν προγραμματιστεί επιπλέον ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια για όσους θέλουν να φύγουν και σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 6.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι στο νησί έχουν φύγει τα τελευταία 24ωρα – με πλοία και αεροπλάνα – προς όλες τις κατευθύνσεις.
Α. Τσελέντης: Το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό
Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της”, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
“Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R.
Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί”.
Η ανάρτηση του Α. Τσελέντη
Δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R.
Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί.
Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του.
Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού, το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης.
Έχουν γίνει πολεοδομικά εγκλήματα στο νησί υπό την πίεση των ξενοδοχειακών συμφερόντων.
Δόθηκαν οικοδομικές άδειες και κτίστηκαν στά Φηρά, στην Οία και αλλαχού, κατασκευές μεγάλου βάρους (Ξενοδοχεία με πισίνες) στα πρανή, στην πλαγιά, στην πλήρη κατηφόρα προς την θάλασσα, κάτω του παραδοσιακού οικισμού, με ψευτοθεμελιώσεις!
Σχετικά τώρα με τα ηφαίστεια είναι και τα δύο (Σαντορίνης κ Κολούμπο) ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα.
Θα παρακαλούσα τους πολιτικούς (τοπικούς και μη) να μην προκαταβάλουν τους επιστήμονες και να κάνουν σεισμολογικές εκτιμήσεις. Αν θέλουν να προσφέρουν ας πατάξουν τις πολεοδομικές παρανομίες κλείνοντας τα αυτιά τους στα ξενοδοχειακά συμφέροντα και να αφήσουν τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους.
Υπάρχει βέβαια και η μικρή πιθανότητα το φαινόμενο να εκτονωθεί με μεσαίου μεγέθους σεισμούς αλλά εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο. Πάντως να γίνει αντιληπτό ότι οι ζωές των κατοίκων είναι πολύ πάνω από τα όποια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Και το νησί μου η Κεφαλλονιά έχει σεισμικότητα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από τη Σαντορίνη και αντίστοιχα απότομα πρανή αλλά έχει τέλειες συνθήκες δόμησης. Ήμαστε σχεδόν άτρωτοι και σε πολύ μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Για αυτό λέμε “come to Cephallonia to enjoy earthquakes!”. Μακάρι κάποια στιγμή να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για όλη την Ελλάδα.
(**) Την προηγούμενη ανάρτηση μου την είδαν πάνω από 500,000! Άτομα (Από μετρήσεις του FB, δεν εννοώ τα like). Σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνετε να με διαβάζετε. Δεν θα σας διαψεύσω και πάντα όπως όλα τα χρόνια της καριέρας μου θα σας λέω αλήθειες μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές ποδηγετήσεις και συμφέροντα”.
Αθ. Γκανάς: H σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο
“Η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο” δήλωσε στο ΕΡΤNews o Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.
Ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι “σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 04:45 τα ξημερώματα”. Όπως τόνισε ο επιστήμονας, αυτό είναι ένα καλό νέο λέγοντας ότι “ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό”.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία καθώς “αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα”. Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου επισήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.
Οι επιστήμονες απεύχονται την εμφάνιση ενός μεγαλύτερου σεισμού. “Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ”. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, “δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολoύμπο”.
Μαζικές αφίξεις κατοίκων στον Πειραιά
“Χθες το βράδυ έγινε ένας σεισμός 4,6 και από εκείνο το σημείο αποφασίσαμε να φύγουμε. Κοιμόμασταν έξω, φοβηθήκαμε πολύ, έχω παιδιά μικρά” τόνισε ένας άνδρας όπως αναφέρει το Orange Press, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα εισιτηρίων.
“Έχουμε να μας φιλοξενήσουν, ήταν στην αρχή ακριβά τα εισιτήρια, όμως έγιναν παράπονα, ήρθε η αστυνομία και κατέβασαν τις τιμές. Κάτι αντίστοιχο (σ.σ. με τους σεισμούς) είχε γίνει το 2011, όχι όμως τόσο δυνατά να φοβηθούμε” υπογράμμισε μια άλλη γυναίκα.
Επικαιροποιήθηκαν τα έκτακτα μέτρα
Εγκρίθηκε η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Θήρας, λόγω των σεισμικών φαινομένων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.
Στην απόφαση που εκδόθηκε χθες από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Ιάκωβο Λιγνό αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
“Επικαιροποιούμε τα μέτρα που ελήφθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 27/2025 και 28/2025 Αποφάσεις Αντιδημάρχου Θήρας, για τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας ως εξής:
Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Β. Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025,
ως μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θήρας για την Πολιτική Προστασία
Ιάκωβος Λιγνός”
Κλειστά τα σχολεία σε πέντε νησιά
Εξ άλλου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ χθες και ο δήμος Τήνου αποφάσισε να αναστείλει σήμερα Τρίτη τη λειτουργία σχολικών μονάδων και εγκαταστάσεων.
Νέες πτήσεις από Σαντορίνη προς Αθήνα
Οκτώ πτήσεις, 4 τακτικές και 4 έκτακτες, από την Σαντορίνη προς την Αθήνα, όλες με αεροσκάφη Airbus 320 με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1.400 θέσεις συνολικά, έχουν προγραμματισθεί για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, από την Aegean. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις σε τουλάχιστον 2 από τις σημερινές έκτακτες πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα.
Χθες, Δευτέρα, η Aegean, εκτέλεσε 9 συνολικά πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα, 4 τακτικές και 5 έκτακτες μεταφέροντας συνολικά 1.294 επιβάτες από το νησί προς την Αθήνα. “Συνολικά κατά τις δυο πρώτες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, περίπου 2.500-2.700 επιβάτες θα έχουν μεταφερθεί από Σαντορίνη προς Αθήνα με τις πτήσεις μας”, αναφέρει η Aegean σε ενημέρωσή της.
Και προσθέτει: “Είναι προφανές ότι λόγω των ειδικών συνθηκών τα αεροπλάνα φτάνουν στην Σαντορίνη με ελάχιστους επιβάτες, κυρίως από διάφορα κλιμάκια υπηρεσιών, ενώ οι πτήσεις από Σαντορίνη αναχωρούν γεμάτες. Οι ναύλοι για τις θέσεις που προσφέρθηκαν σε όλες τις επιπρόσθετες, έκτακτες πτήσεις που πραγματοποιούνται χθες και σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 55-65 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ και φόρους αεροδρομίων 22 ευρώ από Σαντορίνη- Αθήνα). Εφόσον εξακολουθεί να παρίσταται ανάγκη θα προστεθούν και νέες, έκτακτες πτήσεις και για Τετάρτη 5/2”.
Ώρες αγωνίας στη Σαντορίνη: Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα – Το αδιαχώρητο στo λιμάνι του νησιού
Την ίδια ώρα, νέοι ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ανοιχτά της Σαντορίνης. Τουλάχιστον 4 σεισμοί, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ με τον ισχυρότερο να φτάνει και πάλι τα 4,9 Ρίχτερ.
Οι σεισμοί σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου το τελευταίο τριήμερο με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο τα 4,9.
Στην έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στις Κυκλάδες, αναφέρεται την Τρίτη σε τηλεγράφημά του πρακτορείο Reuters.
“Εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στο λιμάνι της Σαντορίνης τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης για να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο και να φτάσουν σε ασφαλές μέρος στην Αθήνα, καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζει να ταρακουνά το διάσημο ελληνικό τουριστικό νησί” σημειώνει.
Σεισμοί 4,7 και 4,8 Ρίχτερ στην Αρκεσίνη Αμοργού
Νέα σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:53, 17 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Είχε προηγηθεί δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 08:09, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 19 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
capital.gr