Περισσότεροι από 25.000 σεισμοί καταγράφηκαν μέσα σε έναν μήνα στη Σαντορίνη, με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα και σεισμική ακολουθία, όπως ανέφερε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Διασυνοριακή Συνεργασία» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως τα γεωδυναμικά φαινόμενα (σεισμοί, ηφαίστεια, κατολισθήσεις κ.ά.) δεν αλληλεπιδρούν με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα, ωστόσο πλήττουν τις ίδιες ευάλωτες περιοχές. Στη Σαντορίνη, όπως είπε, ο σεισμικός κίνδυνος υποχώρησε, αλλά πλέον εστιάζεται η προσοχή στον κατολισθητικό κίνδυνο.
Τόνισε επίσης την ανάγκη αλλαγής φιλοσοφίας στη διαχείριση φυσικών φαινομένων, με βάση την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών. «Πρέπει να επανεξετάσουμε την τρωτότητα των περιοχών. Μια περιοχή μπορεί να είναι ανθεκτική σε πλημμύρες, αλλά όχι σε σεισμούς και το αντίστροφο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, υπογράμμισε ότι η έννοια της «τρωτότητας» είναι πλέον αναγκαίο εργαλείο διαχείρισης κρίσεων, ενώ η χημικός μηχανικός Σπυριδούλα Ντεμίρη παρουσίασε έργα του Πράσινου Ταμείου για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.
Ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης επισήμανε ότι η Μεσόγειος συγκαταλέγεται στα 17 πιο ευάλωτα σημεία του πλανήτη σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων.