Το πρώτο «δείγμα γραφής» του Νίκου Ανδρουλάκη, , αναμένεται να δοθεί σήμερα στις 16.00 οπότε και έχει οριστεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που θα ξεκινήσει με ομιλία του νέου προέδρου του. Αντικείμενο της συνεδρίασης ο ορισμός των επικεφαλής, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής και έτσι δεν μετέχει στις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου.
Θυμίζουμε ότι προεκλογικά ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει ότι θα ασκήσει το προνόμιο του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ στον ορισμό των προσώπων που θα εκπροσωπούν την κοινοβουλευτική ομάδα. Τονίζοντας όμως ότι αυτό θα γίνει μετά από συζήτηση και συνεννόηση με τους βουλευτές του κόμματος. Αυτή την αρχή αναμένεται να εφαρμόσει στην σημερινή συνεδρίαση.
Οι αποφάσεις που τελικά θα ανακοινωθούν θα παράξουν ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα. Κυρίως σχετικά με το πώς προτίθεται η νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να διαχειριστεί τόσο τις προσωπικότητες όσο και τις απόψεις ή τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την λειτουργία της 22μελούς κοινοβουλευτικής ομάδας θα απαιτηθεί αξιοποίηση αρκετών προσώπων. Πρέπει να οριστεί ο πρόεδρος της, οι δύο κοινοβουλευτικοί της εκπροσωποι αλλά και ο γραμματέας της Κ.Ο. Αφού θεωρείται μάλλον απίθανο να παραμείνει στην θέση αυτή ο Βασίλης Κεγκέρογλου..
Τα πρόσωπα
Το επικρατέστερο σενάριο «θέλει» τους πιο σημαντικούς ρόλους στην εκπροσώπηση του Κινήματος Αλλαγής στο κοινοβούλιο να αναλαμβάνουν οι υφιστάμενοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Δηλαδή ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης.
Ο πρώτος είναι ίσως το πιο έμπειρο στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας που έχει δοκιμαστεί ήδη σε συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η θητεία του στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και η εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον κομματικό μηχανισμό αποτελούν τα εχέγγυά του. Είναι η πλέον δόκιμη επιλογή προκειμένου να εκπροσωπήσει το Κίνημα Αλλαγής στην συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022 που ξεκινά κι ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, άλλωστε ήταν και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ όταν ο προϋπολογισμός συζητήθηκε στην άρμοδια διαρκή επιτροπή της Βουλής.
Ο Μιχάλης Κατρίνης αν και δεν διαθέτει την εμπειρία του Κώστα Σκανδαλίδη έχει επίσης σωρευμένες κοινοβουλευτικές εμπειρίες κι έτσι αποτελεί μία εξίσου ασφαλή λύση. Παράλληλα ταιριάζει περισσότερο στο ανανεωτικό αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη, με το οποίο κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές.
Το πολιτικό χαρακτηριστικό των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΚΙΝ.ΑΛ είναι πως κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κράτησαν αποστάσεις από όλους τους υποψηφίους δίχως να δημοσιοποιήσουν την προτίμησή τους. Αυτό ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για την αξιοποίησή τους στην Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ.
Ερώτημα αποτελεί αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιλέξει να δώσει κάποιον σημαντικό ρόλο στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Ένα στέλεχος του κόμματος που φαίνεται το τελευταίο διάστημα να έχει έντονες πολιτικές παρεμβάσεις. Πάντως ο βουλευτής Αρκαδίας έχει ήδη σημαντική θέση στο κοινοβούλιο, αφού είναι αντιπρόεδρος του σώματος.
Έντονη είναι η φημολογία ότι η νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής επιθυμεί στην ηγεσία της Κ.Ο του κόμματος να εκπροσωπούνται εξίσου και τα δύο φύλα. Έτσι σημαντική πιθανότητα για να καταλάβει ένα από τα διαθέσιμα αξιώματα φέρεται ότι έχει η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου. Ενώ δεν αποκλείεται να επιλεγεί επίσης είτε η Νάντια Γιαννακοπούλου, είτε η Ευαγγελία Λιακούλη. Τέλος οι βουλευτές Απόστολος Πανάς, Γιώργος Μουλκιώτης και Γιώργος Φραγγίδης αναμένεται να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο εφεξής στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Οι συνυποψήφιοι
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εφόσον το αποφασίσει, έχει την δυνατότητα να αναθέσει κοινοβουλευτικούς ρόλους και σε κάποιους από τους συνυποψηφίους του στην πρόσφατη εσωκομματική εκλογική μάχη. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο Γιώργος Παπανδρέου, για ευνόητους λόγους.
Δεν φαίνεται όμως να υπάρχουν τα ίδια εμπόδια για τον έμπειρο κοινοβουλευτικό Χάρη Καστανίδη που διατήρησε χαμηλό προφίλ κατά την προεκλογική περίοδο και στον δεύτερο γύρο δεν στήριξε κανέναν από τους δύο υποψήφιους. Ούτε για την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου που στήριξε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Να επισημανθεί πάντως πως ο τελευταίος είχε διαφοροποιηθεί στην ψηφοφορία για τον ποινικό κώδικα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ, ενώ η επίσημη θέση της Κ.Ο ήταν «παρών».