Ισχνά αποτελέσματα έχουν φέρει έως τώρα οι ρυθμίσεις περιορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τις οποίες νομοθέτησε τον χειμώνα το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), καθώς τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2024 δείχνουν μία «εκτόξευση» της προσφοράς των εν λόγων καταλυμάτων.
Το στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μηνός Ιουλίου, που καλύπτει το διάστημα Ιανουαρίου έως και τον Ιούνιο 2024, αποκαλύπτει μία δυναμική ανάπτυξης του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς η αύξηση των ακινήτων που προσφέρονται ως καταλύματα αυτής της μορφής, είναι της τάξεως των 20.000 μονάδων κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός καταλυμάτων τον Ιούνιο ανήλθε στα 224.860, έναντι 204.578 ένα χρόνο πριν.
Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στον αριθμό των κλινών όπου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 παρατηρείται μια προοδευτική αύξηση στον συνολικό αριθμό κλινών σε σχέση με τα στοιχεία του 2023. Η αύξηση ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 90.000 και το σύνολο των προσφερόμενων κλινών πλησίασε το 1 εκατομμύριο τον Ιούνιο και αναμένεται να το ξεπεράσει τον Ιούλιο.
Υπενθυμίζεται, πως η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ υποχρέωνε τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν εισοδήματα από τρία ή περισσότερα ακίνητα να υπόκεινται σε ΦΠΑ 13% και σε τέλη τα οποία ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Ο σκοπός της κυβέρνησης δεν ήταν απλά φορολογικός, για την αύξηση των δημόσιων εσόδων, αλλά και για να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης, το οποίο ιεραρχείται πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι η τελευταία ρύθμιση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, έχουν ήδη εξαγγελθεί νέες παρεμβάσεις στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης μετά από την καλοκαιρινή σεζόν, όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική ζήτηση, όπως αναφέρει το newsit.gr.
Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη προαναγγελθεί από αρμόδιες πηγές, το οικονομικό επιτελείο, λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις αρμόδιων φορέων και παραγόντων της αγοράς, επεξεργάζεται τα εξής μέτρα:
- Χρονικό όριο στις μισθώσεις ακινήτων στις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Η υπέρβαση της διάρκειας θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
- Απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
- Πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται ανά δήμο με βάση τις ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και τον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση, όπως τις καταγράφουν οι αρμόδιοι φορείς. Προτείνεται, επίσης, η διεύρυνση του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση που θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και παροχή φόρο-κινήτρων για τη διάθεση κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση.