Τρία εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018–2020 για την προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Τρία εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση και προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2018 – 2020, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς.
Το στρατηγικό σχέδιο δράσης για την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα έτη 2018 – 2020, έχει ως κορωνίδα την εγγραφή της «Μακεδονικής Κουζίνας» ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στους καταλόγους της Unesco. Πρόκειται για κεντρική επιδίωξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γι’ αυτό και ετοιμάζεται να καταθέσει το σχετικό φάκελο υποψηφιότητας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως κεντρικό στόχο για τα επόμενα χρόνια τη διεθνή καθιέρωση της Μακεδονικής Κουζίνας, ενώ έχει καταρτίσει μητρώο με τις συνταγές που τη συνθέτουν, με αναλυτική παρουσίαση των υλικών και του τρόπου προετοιμασίας και με σύστημα ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO. Ο κ. Παπάς εξήγησε ότι στο μητρώο συνυπάρχουν τόσο η πολιτιστική, όσο και η γαστρονομική παράδοση Πόντιων, Βλάχων, Σαρακατσαναίων, Μικρασιατών, ντόπιων, όπως και οι επιρροές από δυο ισχυρές κοινότητες των Εβραίων και των Αρμένιων.
Στη Μακεδονική Κουζίνα συνυπάρχουν η βυζαντινή κουζίνα, με την ανατολίτικη ευρηματικότητας, το άρωμα και η φαντασία, με τη ντόπια γαστρονομική παράδοση των Μακεδόνων. Αυτό το πάντρεμα, όπως αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δημιούργησε μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων που με τα χρόνια εξελίχθηκαν και προσαρμόστηκαν στο κλίμα και τα προϊόντα της περιοχής.
Σε επίπεδο υλικών η Μακεδονική Κουζίνα χρησιμοποιεί αλλαντικά, τυροκομικά, όσπρια και κηπευτικά, με κάθε περιοχή της Μακεδονίας να συμπληρώνει κι από ένα (ή περισσότερα) τοπικά στοιχεία στο γαστρονομικό χάρτη της Περιφέρειας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύντομα θα έχει το τελικό σήμα της Μακεδονικής Κουζίνας, ενώ θα παραχθούν και οδηγοί γαστρονομίας, θα δημιουργηθούν δίκτυα επιχειρήσεων εστίασης, που θα έχουν μενού Μακεδονικής Κουζίνας, με ντόπια υλικά και συνταγές, ενώ ανά περιφερειακή ενότητα θα ανακηρυχθούν πρεσβευτές γαστρονομίας. Παράλληλα, σχεδιάζονται πολλές δράσεις προβολής και προώθησης.
Το στρατηγικό σχέδιο για την προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμβαδίζει με την παγκόσμια τάση των «αναδυόμενων εστιατορίων». Προγραμματίζονται εκδηλώσεις αύξησης της αναγνωρισιμότητας του brand της Κεντρικής Μακεδονίας και της Μακεδονικής Κουζίνας, στις οποίες θα παρουσιάζονται γεύσεις από κάθε έναν από τους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε αεροδρόμια, σταθμούς του μετρό, σιδηροδρομικούς σταθμούς, πολυκαταστήματα ή ξενοδοχεία.
Στις άλλες δράσεις προβολής περιλαμβάνεται η φιλοξενία δημοσιογράφων, η συμμετοχή σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και αραβικές χώρες. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας της Περιφέρειας με την Αγία Πετρούπολη προβλέπονται επίσης σημαντικές δράσεις για τα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, που έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα από το εμπάργκο στη Ρωσία.
Το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει, όπως εξήγησε ο κ. Παπάς και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά δίκτυα και προγράμματα αγροδιατροφικού τομέα, προωθητικό υλικό, συμμετοχή σε αφιερώματα, διαφημιστική προβολή, επιχειρηματικές συναντήσεις και όλα αυτά στο πλαίσιο της παράλληλης προώθησης αγροτικού τομέα και τουρισμού