Πολυεθνικοί όμιλοι και funds διεθνούς εμβέλειας έχει προσελκύσει η εγχώρια αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού, η οποία τους τελευταίους μήνες διέρχεται από σημαντικές αλλαγές και ανακατατάξεις. Και αυτό καθώς δύο από τους βασικότερους παίκτες του κλάδου, η Entersoft και η Epsilon Net, οδεύουν σε μια νέα εποχή, η οποία τις βρίσκει με καινούργια μετοχική σύνθεση και εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό.
Ειδικότερα, από την μια πλευρά στέκεται η Entersoft, η οποία μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, θα περάσει στον όμιλο Olympia συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού καθώς και στο διεθνές επενδυτικό fund Imker Capital (που από κοινού συμμετέχουν στην SoftOne, που ίδρυσε ο Αντώνης Κυριαζής) και από την άλλη μεριά, η Epsilon Net, με τον Γιάννη Μίχο και την Εθνική Τράπεζα να ενώνουν τις δυνάμεις τους με το αμερικανικό fund General Atlantic ενώ έκπληξη προκάλεσε η απόκτηση ενός αρκετά μικρού ποσοστού της τάξεως του 0,57% από την ιταλική TeamSystem στις 10 Μαΐου και ενόσω είναι σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση.
Σε ό,τι αφορά την Entersoft, η εταιρεία, όπως ανέφερε η διοίκηση πρόσφατα κατά την ετήσια γενική συνέλευση, κινείται εντός των στόχων που έχει θέσει για την τρέχουσα οικονομική χρήση, εκτιμώντας παράλληλα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απορρόφησης των θυγατρικών Infopower, Retailsof και WEDIA. Βάσει του σχεδιασμού, ο όμιλος δεν προβλέπεται να διανείμει μέρισμα για το 2023, την ίδια στιγμή που τα ταμειακά διαθέσιμα θα κατευθυνθούν σε νέες επενδύσεις.
Η έκπληξη της ιταλικής TeamSystem
Σε ό,τι αφορά την Epsilon Net, η προσπάθεια του ιταλικού ομίλου επιχειρηματικού λογισμικού TeamSystem, έστω και στο πάρα πέντε να “σπάσει” την κλειστή ομάδα Μίχου-ΕτΕ-GA με την αγορά 0,57% των μετοχών της Epsilon Net, εν εξελίξει της δημόσιας πρότασης, έκανε πολλούς να αναρωτιούνται τι κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια. Η TeamSystem με τη σειρά της δικαιολόγησε αρχικά την κίνηση σε “γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς” ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να πουλήσει το εν λόγω ποσοστό στο σχήμα της δημόσιας πρότασης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τόσο στην περίπτωση της Entersoft όσο και στην περίπτωση της Epsilon Net, η παρουσία δύο σημαντικών επενδυτικών fund του εξωτερικού, επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές στην εγχώρια αγορά επιχειρηματικού λογισμικού, η οποία προβλέπεται να ευνοηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, ξεπερνώντας σε αξία το 1 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα έτη.
Θυμίζουμε ότι το Imker Capital, το οποίο επενδύει τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς οργανισμούς, με επίκεντρο κυρίως την Ευρώπη, έχει έδρα στο Λονδίνο και έχει συνδέσει το όνομά του με το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, το οποίο διαθέτει εκτεταμένη παρουσία στο επιχειρηματικό σκηνικό της Ελλάδας μέσα από μια σειρά επενδύσεων, όπως στη ΔΕΗ, τον όμιλο Vivartia-Δέλτα, την Εθνική Ασφαλιστική, το Metropolitan Hospital και το skroutz.gr. Να σημειωθεί ότι ο βασικός partner στο Imker Capital είναι ο ολλανδικής καταγωγής Teun van Rappard, ο οποίος, από το 2013 μέχρι το 2014, υπήρξε ανώτερο στέλεχος επενδύσεων στα γραφεία του CVC στην Νέα Υόρκη.
Από την άλλη, το General Atlantic, το οποίο δημιουργήθηκε το 1980 από τον Τσαρλς Φίνεϊ, συνιδρυτή του ομίλου Duty Free Shoppers, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για το λιτό του βίο παρά την τεράστια περιουσία του. Σήμερα, η General Atlantic διατηρεί συμμετοχές σε 225 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, έχοντας να επιδείξει πάνω από 530 επενδύσεις, κάτι που την κατατάσσει στις 300 μεγαλύτερες εταιρείες private equity παγκοσμίως. Από τις πιο γνωστές της επενδύσεις είναι στο βρετανικό fintech startup Greensill Capital το 2018 ενώ το 2019 απέκτησε μερίδιο στην ταξιδιωτική εφαρμογή Kiwi.com.
capital.gr