Πώς ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου από τις Βρυξέλλες

    “Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μία τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο”.

    Με αυτές τις 41 λέξεις, λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε το…λευκό καπνό στο θρίλερ των Βρυξελλών όσον αφορά στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

    Μετά από διαπραγματεύσεις ωρών, οι “27” ηγέτες έφτασαν σε μία συμφωνία-σταθμό, αφού πρώτα χρειάστηκε να καμφθούν οι αντιρρήσεις κυρίως της Ουγγαρίας και δευτερευόντως της Τσεχίας και της Σλοβακίας, με την ελληνική θέση να εκφράζει, από την πρώτη στιγμή της άφιξης του στην…καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός.

    “Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία.

    Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, πριν ξεκινήσει η πρώτη και, συνάμα, μαραθώνια ημέρα διαβουλεύσεων και εσωτερικών συζητήσεων των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

    Χαμηλές προσδοκίες

    Μετά το θρίλερ πέριξ της απόφασης του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι “27” συζητούν σήμερα για το…ράλι των τιμών στην ενέργεια και για τα μέτρα εκείνα που πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές και να στηριχθούν μπροστά σε αυτή τη…μέγγενη εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη.

    Το…καλάθι, βέβαια, αυτή τη δεύτερη ημέρα των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες είναι μικρό, καθώς αναμένεται να έρθουν, εκ νέου, στο προσκήνιο οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες του Νότου και τους αποκαλούμενους και “φειδωλούς” του ευρωπαϊκού Βορρά, με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, την πρότασή του για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

    “Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

    Για αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δίνοντας τον τόνο των ελληνικών θέσεων, οι οποίες θα…ξεδιπλωθούν σήμερα.

    Όπως σημειώνουν παράγοντες, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες.

    “Οι προσδοκίες είναι χαμηλές με δεδομένες τις έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είναι η εκτίμηση που επικρατεί στην Αθήνα, τη στιγμή, πάντως, που ο πρωθυπουργός…οδεύει προς τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, με πρωταγωνιστική θέση αυτή που σχετίζεται με τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας, αλλά και με δεδομένη την κυβερνητική απόφαση για συνεχή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο.

    “Η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

    Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους.

    Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, έτσι ώστε πραγματικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες.

    Την προηγούμενη εβδομάδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τη φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κι αυτοί πρόσθετοι πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    capital.gr