Και ιδιωτικό ιατρείο θα μπορούν να έχουν πλέον οι γιατροί που εργάζονται στο δημόσιο, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που υλοποιείται στο ΕΣΥ, με το σκεπτικό να δοθούν περισσότερα οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς, ώστε να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία, όπου καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε ειδικότητες όπως οι παθολόγοι και οι αναισθησιολόγοι.
Όπως προβλέπεται ειδικότερα στη σχετική απόφαση, όσοι υπηρετούν σε γενικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, δύνανται, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης. Ειδικότερα, θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση.
Η χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων:
α. Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου ή στο κέντρο υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό μονάδα
υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.
Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, η οποία δεν είναι δεσμευτική.
γ. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως.
Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη: α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας, β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.
Επίσης οι γιατροί του δημοσίου που θα διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο θα ελέγχονται για την παραγωγικότητά τους. Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.
Η παράβαση από ιατρό του Ε.Σ.Υ. των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα και συνεπάγεται την άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησής του στον ιδιωτικό τομέα, την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, την καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως και απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι μηνών.
capital.gr