Με αγωνία αναμένει η διεθνής πολιτική σκηνή την «απάντηση» του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, με αναλυτές να εκφράζουν φόβους ότι στο στόχαστρο του Τελ Αβίβ θα βρεθούν και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σίγουρα υπάρχει μεγάλη πίεση από το υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου να εξουδετερωθούν αυτές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις για να καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβις.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Είτε με έναν… παραδοσιακό βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων είτε μια με κυβερνοεπίθεση, δηλαδή μια επίθεση που θα μοιάζει περισσότερο τη μαζική έκρηξη βομβητών και ασυρμάτων μελών της Χεζμπολάχ.

«Αυτό που θα αποφασίσει τελικά να κάνει το Ισραήλ θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, αποφασιστικό και επιτυχές» τόνισε ο ειδικός.

Είναι δεδομένο ότι το σενάριο αυτό δεν αρέσει στην Ουάσινγκτον, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει διαφανεί ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν ούτε να επηρεάσουν ουσιαστικά τις κινήσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ένας ακόμη πιθανός στόχος, όπως γράφει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Guardian, είναι και τα διυλιστήρια πετρελαίου του Ιράν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζητούν με τις ΗΠΑ για να συντονίσουν τη στρατιωτική τους απάντηση.

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την επίθεση αυτή και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να συμβεί αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέικ Σάλιβαν, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Πώς διαφέρει η χθεσινή επίθεση από αυτή του Απριλίου

Η Τεχεράνη έβαλε χθες στο στόχαστρο πυκνοκατοικημένες περιοχές -κάτι που αναγκάζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να απαντήσει με μεγαλύτερη ένταση.

Δεν είχε συμβεί το ίδιο τον Απρίλιο, όταν οι στόχοι -κυρίως στην Έρημο Νεγκέβ- ήταν πιο «αδιάφοροι» για το Τελ Αβίβ, κάτι που επέτρεψε στο Ισραήλ να προχωρήσει σε μια περιορισμένης κλίμακας απάντηση, που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να χαρακτηριστεί «σόου».

Ενδεικτικό είναι πως ο μόνος στόχος εντός του Ιράν που χτυπήθηκε ήταν ένα φυλάκιο της αεροάμυνας σε στρατιωτική βάση κοντά στο Ισφαχάν.

Τώρα, όμως, απειλήθηκαν πολίτες και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αντιδράσει πολύ πιο αποφασιστικά -ή τουλάχιστον αυτό εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.

Θεωρείται δεδομένα ότι το Ισραήλ έχει ήδη στα συρτάρια του επιχειρησιακά σχέδια και το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί τώρα να επιλέξει το καταλληλότερο για την περίσταση.

Παράλληλα, στην προ εξαμήνου επίθεση του Ιράν είχε υπάρξει προειδοποίηση αρκετών ημερών -δηλαδή εμφανίστηκαν πρώτα τα πολύ πιο αργά drones και οι πύραυλοι κρουζ- ενώ τώρα έφτασαν πρώτοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι, μετά από πτήση μόλις 12 λεπτών.

Η δρ. Sanam Vakil, επικεφαλής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική του Chatham House, εκτιμά πως η Τεχεράνη ελπίζει «ότι θα υπάρξει μια αυτοσυγκράτηση».

«Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ασφαλείας που ονομάζεται Ιράν και να εξολοθρεύσει το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας του Άξονα Αντίστασης – τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και ιρανικές εγκαταστάσεις στη Συρία» δήλωσε η ίδια, μιλώντας στο CNNi.

«Το Ιράν προσπαθεί να χαράξει κόκκινες γραμμές, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται σε αμυντική θέση, ότι η Χεζμπολάχ είναι πληγωμένη και ότι δεν έχει τη δύναμη να πολεμήσει το Ισραήλ με συμβατικό τρόπο» είπε επίσης η ειδικός.

«Δεν μας ενδιαφέρει ένας διευρυμένος πόλεμος»

Μόλις μερικές ώρες μετά την επίθεσή του στο Ισραήλ, το Ιράν ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι δεν επιθυμεί έναν ολοκληρωτικό πόλεμ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Fatemeh Mohajerani είπε σε δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την κλιμάκωση και πως η Τεχεράνη απλώς αμύνεται.

«Το Ιράν συγκρατήθηκε μετά τη δολοφονία του Χανίγια παρά τα αιτήματα του λαού να απαντήσει. Και αυτό γιατί ενδιαφέρεται για την ειρήνη στη Γάζα» είπε η Mohajerani, αναφερόμενη στον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς που σκοτώθηκε στην Τεχεράνη από ισραηλινή επίθεση.

«Το Ισραήλ δημιούργησε αυτή την ένταση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψει να παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας ούτε να πλήττεται η αξιοπρέπεια του Ιράν.

Πηγή cnn.gr