Δυόμιση χρόνια ακόμα θα ισχύουν τα σημερινά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μέσα στο 2026 οι ηλικίες “εξόδου” στη σύνταξη θα αξιολογηθούν εκ νέου και αν ο “αλγόριθμος” που συνδέει το προσδόκιμο ζωής μετά τα 65, με τα όρια ηλικίας δείξει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, τότε από το 2027 οι ηλικίες συνταξιοδότησης  θα αλλάξουν.

Το βέβαιο είναι πως οι ασφαλισμένοι θα  μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ή στα 67 με τουλάχιστον  15 χρόνια ασφάλισης ως και το 2026. Από το 2027 δεν είναι βέβαιο αν θα μείνουν τα ίδια όρια ή αν θα αυξηθούν ακολουθώντας το προσδόκιμο ζωής εφόσον αυτό ανεβεί.

Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας θα είναι αυτόματες καθώς με σχετική διάταξη που έχει ψηφιστεί από το 2010 με τον ασφαλιστικό νόμο 3863, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται εφόσον αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωή μετά το 65ο έτος. Μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να γίνει καμία αλλαγή αφενός γιατί τα όρια ηλικίας πήγαν στα 62 κα 67 (από 60 αι 65) και αφετέρου διότι με την πανδημία το προσδόκιμο ζωής δεν αυξήθηκε οπότε και πάλι δεν έγινε καμία περαιτέρω προσαρμογή των ορίων ηλικίας.

Η τελευταία μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής όμως δείχνει ότι μεταξύ 2027 και 2030 το όριο ηλικίας με 40ετία από το 62ο έτος σήμερα θα πάει στα 63 έτη και 5 μήνες ενώ το 67ο στα 68,5.

Διευκρινήσεις για το πότε, πως και αν έρθουν αλλαγές στα όρια ηλικίας έδωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος μιλώντας την Κυριακή το πρωί στον Αντέννα και στην εκπομπή “Στούντιο με θέα”, είπε ότι τα όρια ηλικίας θα εξεταστούν στα τέλη του 2026 με βάση τις εξελίξεις στο προσδόκιμο ζωής. “Τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι το 2027 θα παραμείνουν αμετάβλητα και θα εξεταστούν εκ νέου στα τέλη του 2026 με κριτήριο την πορεία του δημογραφικού όπως ορίζει η νομοθεσία που συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών”, σημείωσε ο υφυπουργός.

Ουσιαστικά το 2026 –προς το τέλος του έτους θα εξεταστεί αν αυξήθηκε και πόσο το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα άνω των 65 ετών και αναλόγως της αύξησης, ένα μέρος θα περάσει και στα όρια ηλικίας. “Στα τέλη του 2026 θα ληφθούν υπόψιν οι προβλέψεις τις οποίες μας δίνει η ΕΛΣΤΑΤ” επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου για να προσθέσει ωστόσο, ότι “μέσα σε μια τριετία δεν καταγράφονται δραματικές αλλαγές” θέλοντας προφανώς να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους που θα θεμελιώσουν δικαίωμα για σύνταξη από το 2027 και μετά. Το ότι “μέσα σε μια τριετία δεν καταγράφονται δραματικές αλλαγές” που ανέφερε ο υφυπουργός δείχνει ότι αν υπάρξει αύξηση αυτή μπορεί να είναι μικρή (π.χ. ως 6 μήνες). Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μετά την πανδημία, δείχνουν αύξηση στο προσδόκιμο ζωής.

82.000 απασχολούμενοι συνταξιούχοι

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους συνταξιούχους ο κ.Τσακλόγλου είπε ότι πάνω από 82.000 συνταξιούχοι έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα, νούμερο που είχε εκτιμηθεί ότι θα ξεπεραστεί στα δυο χρόνια εφαρμογής του μέτρου ενώ έχει ξεπεραστεί κιόλας στο πρώτο πεντάμηνο εφαρμογής του. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι συνταξιούχοι που εξακολουθούν να εργάζονται (πέραν των εισφορών όπως και πριν) καταβάλουν έναν πόρο υπέρ του e-ΕΦΚΑ ύψους 10% επί του μισθού ενώ με το προηγούμενο καθεστώς πέραν ων εισφορών είχαν και μείωση σύνταξης κατά 30%. Η ποινή αυτή καταργήθηκε α αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους συνταξιούχους να δηλώσουν την απασχόλησή τους.

capital.gr