Ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη αποκατάστασης μιας παράνομης χωματερής σε δασική, ιδιωτική έκταση στο Πόρτο Καρράς Σιθωνίας, όπου διαχρονικά έχει συντελεστεί μια τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν έπειτα από έγκριση, της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής, μελέτης που αφορά το κομμάτι της αποκατάστασης αναδασωτέας έκτασης η οποία στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως χώρος εναπόθεσης μπαζών και άλλων απορριμμάτων κατεδαφίσεων, εκσκαφών και καθαιρέσεων.

Όπως εύκολα κατανοεί κανείς όλα τα παραπάνω επιβάρυναν για πολλά χρονιά το εν λόγω δασόκτημα στη θέση Φούρνοι στο Πόρτο Καρράς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα της έκτασης αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Από το 2018 ήδη είχαν γίνει οι μηνύσεις για την παράνομη εναπόθεση στερεών αποβλήτων στην επίμαχη έκταση στο Πόρτο Καρράς. Ξεκίνησαν οι νόμιμες διοικητικές ενέργειες από το Τμήμα Περιβάλλοντος της περιφέρειας και από το Δασαρχείο, ώστε σταδιακά να ξεκινήσουν να απομακρύνονται τα στερεά απόβλητα και να επανέλθει η σωστή τάξη στον χώρο.

Στόχος της μελέτης άλλωστε, και σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο αυτής, είναι η προστασίας του εδάφους από τη διάβρωση και η ρύθμιση της ροής των υδάτων (υδρονομικός σκοπός) και η ρυθμιστική επίδραση στην οικολογική ισορροπία της περιοχής από τις παράνομες ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Κανείς δεν θα θάψει τα επικίνδυνα απορρίμματα (;)

Η Μελέτη αποκατάστασης της Αναδασωτέας Έκτασης που προκύπτει από την εξέλιξη της δικογραφίας θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον και όταν απομακρυνθούν όλα τα απορρίμματα από τον χώρο. Την ίδια στιγμή όμως από το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος υπάρχουν ανοιχτές δικογραφίες. Δηλαδή με απλά λόγια, το κομμάτι της πλήρους απομάκρυνσης των στερεών αποβλήτων δεν έχει ολοκληρωθεί. Κατ’ επέκταση, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η αποκατάσταση, όπως και όντως ισχύει.

Ο προβληματισμός πάντως που παραμένει είναι το γιατί εγκρίθηκε μια μελέτη αποκατάστασης, ενώ δεν έχει κλείσει καλά-καλά το θέμα της απομάκρυνσης. Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι η μελέτη είναι απόρροια της δικογραφίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάντως, καμία εργασία δεν θα εκτελεστεί σε επίπεδο αποκατάστασης και φυτεύσεων στη νέα έκταση, αν δεν επανέλθει ο χώρος στην αρχική του μορφή. (δηλαδή πλήρες καθάρισμα από μπάζα, ηλεκτρικά, στρώματα, πλαστικά, είδη υγιεινής). Όσο είναι εφικτό αυτό όμως, καθώς τρεις δεκαετίες μετά ο κίνδυνος της «γαιοποίησης» των υλικών που πετάχτηκαν τόσο εύκολα και ασυνείδητα, είναι υπαρκτός.