Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, εκτιμώντας -μεταξύ άλλων- ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από τις χώρες της G20, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνόδους ΝΑΤΟ και G7.
«Έχετε προειδοποιήσει λοιπόν για την πραγματική απειλή χρήσης χημικών όπλων. Έχετε συγκεντρώσει συγκεκριμένες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν αναπτύσσει αυτά τα όπλα, τα μετακινεί στη θέση τους ή εξετάζει τη χρήση τους; Και θα απαντούσαν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ με στρατιωτική δράση αν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα;» ρώτησε το Associated Press τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Μπάιντεν απάντησε αρχικά ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες και πρόσθεσε:
«Θα απαντήσουμε. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Συμμαχία θα ενισχύσει τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά αμυντικά της συστήματα υπό τους φόβους ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα εναντίον του λαού της Ουκρανίας.
Ερωτηθείς από τη Wall Street Journal εάν πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20, είπε:
«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20».
Όπως ανέφερε, το ζήτημα αποβολής της Ρωσίας τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του και πρόσθεσε πως εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.
Για το κατά πόσο συζητείται ή αποκλείεται το ενδεχόμενο παράδοσης ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ότι κάτι τέτοιο εναπόκειται «στην κρίση και τις διαπραγματεύσεις» της Ουκρανίας.
Ο Λευκός Οίκος είχε προηγουμένως αποφύγει να απαντήσει επί του θέματος, ενώ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τζακάρτα είπε την Τετάρτη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «θέλει να πάει» στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία τον Νοέμβριο.
Παράλληλα, εξέφρασε την «ελπίδα» ότι η Κίνα δεν θα βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, λέγοντας ότι το οικονομικό μέλλον του ασιατικού γίγαντα «είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση» παρά με την Ρωσία.
«Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη σχέση της με τη Δύση παρά με τη Ρωσία. Και ελπίζω ότι δεν θα δεσμευτεί» για να βοηθήσει τη Μόσχα να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες.
«Δεν απείλησα, αλλά επεσήμανα τις συνέπειες σε τυχόν βοήθεια προς τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος σε μια πρόσφατη συνομιλία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.
«Η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία», συμπλήρωσε.
Πηγή: cnn.gr