Με τις υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας να έχουν γίνει κανόνας και όχι εξαίρεση καθώς ο υδράργυρός για τρίτη εβδομάδα φλερτάρει με τα «σαραντάρια» πολλά είναι πλέον τα περιστατικά θερμικής καταπόνησης που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ.
Ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας μίλησε στην ΕΡΤ για το πώς αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα θερμοπληξίας.
«Από τον πρώτο καύσωνα του Ιουνίου έχουμε μεταφέρει κάποια περιστατικά» ανέφερε προσθέτοντας ότι «το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε δεχθεί περίπου 35 κλήσεις στο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ για θερμοπληξία, όπου έχουμε μεταφέρει περίπου 15 άτομα».
Όπως τόνισε οι πολίτες άκουσαν τους ειδικούς και έμειναν στα σπίτια τους κυρίως τις ώρες που υπάρχει μεγάλη θερμοκρασία, δηλαδή από τις 10 μέχρι τις 5 το απόγευμα.
«Οι πολίτες και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες και τα μικρά παιδιά πρόσεξαν ίσως πιο πολύ και δεν είχαμε πολλά περιστατικά», σημείωσε.
Σχετικά με το ποια είναι τα συμπτώματα θερμοπληξίας ο κ. Μαθιόπουλος εξήγησε ότι τα πιο κοινά είναι τα ακόλουθα: έντονος πονοκέφαλος, ταχυπαλμία, ζάλη, τάσεις λιποθυμίας.
Αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων τόνισε ότι όσοι αισθάνονται αδιαθεσία θα πρέπει να μεταφερθούν σε δροσερό μέρος, να χρησιμοποιήσουν ψυχρά επιθέματα για να δροσιστούν και να καταναλώσουν πολλά υγρά, όπως αναφέρει το ertnews.gr
«Θα πρέπει να παίρνουμε και τη γνώμη των ειδικών, δηλαδή τον γιατρό μας, έτσι ώστε αν χρειαστεί να μεταφερθεί ο ασθενής στον κοντινότερο υγειονομικό σχηματισμό» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πώς παθαίνει κανείς θερμοπληξία ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει έξω από το σπίτι όταν η θερμοκρασία είναι στα ύψη.