Οξύτατο είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείτε κάθε καλοκαίρι στο Πευκοχώρι εξαιτίας των παρκαρισμένων οχημάτων αλλά και της έντονης κίνησης στους δρόμους. Όπως αποκαλύπτει στο Xalkidiki Politiki ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πευκοχωρίου Γεώργιος Τσιρκούδης, υπάρχει σχεδιασμός και χάραξη του έργου που αφορά τη δημιουργία περιφερειακού δρόμου, ο οποίος αναμένεται να λύσει το χρόνιο πρόβλημα, ωστόσο δεν έχει προσδιορισθεί ο ακριβής χρονικός ορίζοντας.
Το Πευκοχώρι πεζοδρομείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι δρόμοι κάτω από τον κεντρικό δρόμο, που διασχίζει το χωριό μέχρι και την παραλία, γίνονται πεζόδρομοι δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν τη βόλτα τους στον παραλιακό δρόμο και στα στενά του χωριού με τα μαγαζιά. Ωστόσο, η πεζοδρόμηση δημιουργεί μία μικρή κυκλοφοριακή συμφόρηση επί του κεντρικού δρόμου.
Το Πευκοχώρι με του 1600 κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση 105 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά μέρη ολόκληρης της Χαλκιδικής. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εντός του οικισμού, λειτουργούν Club, Bar, ψαροταβέρνες, εστιατόρια και οργανωμένα Beach Bar κατά μήκος της ακτής του χωριού. Το Πευκοχώρι εκτός από την πανέμορφη αμμώδη παραλία που διαθέτει, βρίσκεται κοντά σε εξαιρετικές παραλίες που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Χαλκιδικής. Δεν είναι άλλες από τον εξωτικό Γλαρόκαβο με τη λιμνοθάλασσά του που απέχει 3 χλμ. από το κέντρο του χωριού, αλλά και η πασίγνωστη στο νεανικό κοινό παραλία Χρουσώ και Ξενία στο Παλιούρι.
«Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Καψόχωρα και ιδρύθηκε περίπου στα τέλη του 16ου αιώνα. Σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα 12 χωριά της χερσονήσου και αποτελούσε βακούφι του Γκαζανφέρ Αγά. Γύρω στο 1590 στην περιοχή αναφέρεται το Μεγάλο Μετόχι “Άντερ” της Μονής Ιβήρων, το οποίο απαλλοτριώθηκε πριν από τον πόλεμο. Σώζεται σήμερα μόνο ο μισοκατεστραμμένος ανεμόμυλος. Επίσης, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, όπως και όλα τα υπόλοιπα χωριά της χερσονήσου, υπαγόταν φορολογικά στο βακούφι του Γκαζανφέρ Αγά, ενώ διοικητικά ανήκε στο ναχιγιέ της Καλαμαριάς».
Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;
«Έχουμε πολλά ωραία μέρη. Είναι η παραλία μας, η πλατεία μας είναι επίσης ωραία που μπορείς να δεις πώς ήταν παλιά το χωριό από πάνω, όπως επίσης και η εκκλησία μας που είναι αρκετά μεγάλη. Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες παλιές εκκλησίες, ενώ ξεχωρίζει το μοναστήρι του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου, που είναι πολύ βασικό και μπορεί κανείς να το επισκεφθεί.
Παράλληλα το χωριό συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Αρκετοί τουρίστες το καλοκαίρι επισκέπτονται το δάσος όπου έχει δρομάκια και μπορούν να περιπλανηθούν και να θαυμάσουν τη θάλασσα. Ο Γλαρόκαβος είναι επίσης μία πολύ ωραία περιοχή που διαθέτει και beach bar αρκετά για διασκέδαση. Εκεί βρίσκεται και το λιμάνι. Η περιοχή έχει πολύ ομορφιά. Ειδικά τη καλοκαιρινή σεζόν έχουμε καλή νυχτερινή διασκέδαση και καλά εξίσου εστιατόρια».
Πώς είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;
«Οι πιο πολλοί ασχολούνται με τον τουρισμό. Έχουν είτε καταστήματα, είτε δουλεύουν σε άλλα καταστήματα ως υπάλληλοι. Οι εποχικοί υπάλληλοι ξεκινούν ήδη από τον Απρίλιο και τελειώνουν Οκτώβριο – Νοέμβριο. Τον χειμώνα πολλοί εξ’ αυτών βγαίνουν ταμείο ανεργίας και περιμένουν το καλοκαίρι. Υπάρχουν κάποιοι αγρότες οι οποίοι το κάνουν σε συνδυασμό αυτό. Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις κατοίκων που διαθέτουν καταστήματα όπως για παράδειγμα σούπερ μάρκετ αλλά ασχολούνται και με τα αγροτικά. Επαγγελματίες αλιείς πλέον είναι πολύ λίγοι. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου ένα με δύο άτομα. Παλιότερα ασχολούνταν περισσότερα άτομα σε αυτόν τον τομέα».
Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;
«Εμείς εδώ έχουμε σα μεγάλη γιορτή του Αγίου Αθανασίου. Μάλιστα εδώ είναι κάτι σαν τοπικό έθιμο να μην πηγαίνει ο κόσμος στις δουλειές του εκείνη τη μέρα καθότι εικάζεται ότι γινόντουσαν πολλά ατυχήματα σε όσους εργάζονται με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε άτυπη αργία. Ανήμερα διοργανώνουμε ένα μικρό πανηγύρι, κατά το οποίο σε περίπτωση που δεν πέφτει σε περίοδο νηστείας μπορεί να ψήσουμε. Κάθε χρόνο έχουμε είτε μπάντες είτε χορούς. Είναι λίγο πιο οργανωμένο και σκεφτόμαστε να το κάνουμε ακόμα πιο οργανωμένο τις επόμενες χρονιές. Γιατί είναι μία γιορτή στην οποία συμμετέχει πολύς κόσμος. Γίνεται περιφορά της εικόνας την προηγούμενη μέρα. Μαζεύεται πολύς κόσμος και από τις γύρω τις Κοινότητες.
Επίσης πολύς κόσμος συγκεντρώνεται στο Πευκοχώρι και κατά την διάρκεια του Πάσχα, από Θεσσαλονίκη και από άλλες περιοχές. Ουσιαστικά μιλάμε για κόσμο που διαθέτει εξοχικές κατοικίες που θέλει να περάσει τις γιορτές εδώ, είτε είναι ευκαιρία να δουν τις οικίες τους, ενώ παράλληλα ανοίγουν και τα μαγαζιά, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη της τουριστικής περιόδου».
Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;
«Εμείς εδώ έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με το πάρκινγκ. Το βασικό πρόβλημα είναι με την κίνηση που δημιουργείτε στο χωριό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί για παράδειγμα να χρειαστείς έως και μισή ώρα για να διασχίσεις την απόσταση από την πλευρά που είναι τα μπαράκια, ως την άλλη πλευρά του χωριού. Είναι συγκοινωνιακό το πρόβλημα. Παρκάρουν ουσιαστικά πάρα πολλοί στον κεντρικό και επειδή έχει και πάρα πολύ κίνηση δημιουργείται ένα μικρό κυκλοφοριακό κομφούζιο. Αυτό αν λυνόταν θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Το προσπαθούμε αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική λύση. Πρέπει να γίνουν πολύ βαθιές τομές για να λυθεί αυτό το ζήτημα, όπως να γίνει διαπλάτυνση του δρόμου, να μπουν τα μαγαζιά πιο μέσα και πάει λέγοντας. Κάποια στιγμή πολλά καταστήματα, βγήκαν πάνω σε πεζόδρομους είχαν χαραχτεί με σκοπό στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος. Έτσι κανείς δεν μπορούσε μετέπειτα να πάρει την απόφαση να κλείσουν αυτά τα μαγαζιά και να γίνει η χάραξη. Παρόλο που τα μαγαζιά είναι παράνομα δεν είναι εύκολο να πάρεις τέτοια απόφαση.
Το άλλο που είχε ειπωθεί, κάποια στιγμή, είναι ότι θα κατασκευαζόταν περιφερειακός, ούτως ώστε να γίνεται παράκαμψη από τη Χανιώτη και να χαραχθούν κάθετοι οδοί στα χωριά που θα αποτρέπουν τη διέλευση μέσα από αυτά. Αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ. Υπάρχει σχεδιασμός και χάραξη του έργου αλλά δεν έχει προσδιορισθεί ο ακριβής χρονικός ορίζοντας».