Διαχρονικά στην πρώτη τριάδα των αιτιών θανάτου στην Ελλάδα βρίσκονται οι πνιγμοί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ειδικότερα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια, με την αναλογία αντρών γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό να προσδιορίζεται στους 3 προς 1. Όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, περίπου 10 πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο.
Μάλιστα, τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά.
Ζοφερά είναι και τα στοιχεία που αφορούν σε πνιγμούς παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με έρευνες, κάθε 90 δευτερόλεπτα 1 άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. εκτιμάται ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως σημειώνονται περίπου 236.000 θάνατοι από πνιγμό.
«Ο πνιγμός δεν έχει να κάνει με ηλικίες»
Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki, η ιατροδικαστής Ελένη Καλύβα, αναλύει τα πολυπαραγοντικά αίτια και δίνει συμβουλές για την πρόληψη περιστατικών.
«Ο πνιγμός αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες και περισσότερο τις μικρές ηλικίες, αλλά συγκεκριμένα φέτος προσωπικά είδα πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας. Παράλληλα, το φετινό ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι είχαμε τουρίστες που δεν γνώριζαν την περιοχή, τη θάλασσα, αλλά και γενικότερα τις συνθήκες», δηλώνει αρχικά.
Σε ερώτηση αναφορικά με την αύξηση των περιστατικών που καταγράφονται στο πέρασμα των χρόνων στη χώρα μας, η ίδια επισημαίνει πως σε μερίδα των λουόμενων υπάρχει έκδηλη η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων τους, αλλά και η πεποίθηση πως το κακό δε θα συμβεί σε αυτούς.
Τα πολυπαραγοντικά αίτια
Όπως επισημαίνει η ίδια τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά.
«Το αίτιο του πνιγμού σε έναν άνθρωπο άνω των 65 ετών μπορεί να είναι κάτι παθολογικό. Να έχει για παράδειγμα ιστορικό υπέρτασης, κάποια καρδιακή ανεπάρκεια κτλ. Αναμφισβήτητα η εποχικότητα παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Πέραν από τους καλοκαιρινούς πνιγμούς έχουμε και τους χειμερινούς. Το καλοκαίρι είναι πολύ περισσότεροι οι πνιγμοί», συνεχίζει.
Ως τις συχνότερες αιτίες πνιγμού η ιατροδικαστής αναφέρει την κατανάλωση τροφής, τη χρήση αλκοόλ, ψυχοτρόπων φαρμάκων ή εξαρτησιογόνων ουσιών λίγο πριν το κολύμπι, καθώς και τη μειωμένη ικανότητα κολύμβησης.
Όσον αφορά τους ανήλικους και τα νεαρά άτομα, αιτία είναι η ελλιπής παρατήρηση και εποπτεία, καθώς και τα θαλάσσια παιχνίδια.
Η εκμάθηση κολύμβησης και πρώτων βοηθειών το «κλειδί» της πρόληψης
Αναφερόμενη στα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται για την αποτροπή περιστατικών πνιγμού, η κ. Καλύβα υπογραμμίζει πως θα πρέπει να επιλέγονται οργανωμένες παραλίες όπου υπάρχει η δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών από ναυαγοσώστη.
«Δεν αφήνουμε ανήλικους χωρίς εποπτεία και επιτήρηση. Οι ενήλικες θα πρέπει να πηγαίνουν στη θάλασσα με συνοδεία και αν δεν έχουν συνοδεία να φροντίσουν να επισκεφθούν μια οργανωμένη παραλία και να βρίσκονται κοντά σε ναυαγοσωστικό πύργο», σημειώνει σχετικά.
Παράλληλα συστήνει την αποφυγή κατανάλωσης τροφής για τέσσερις ώρες πριν το κολύμπι, αλλά και την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ ή και ψυχοτρόπων ουσιών.
Ιδιάζουσας σημασίας χαρακτηρίζει δε την εκμάθηση κολύμβησης στα παιδιά, καθώς και της χρήσης προστατευτικών μέσων -σωσίβια, μπρατσάκια- από αυτά που δεν διαθέτουν ακόμη τις απαραίτητες για το θαλάσσιο περιβάλλον ικανότητες.
«Πολύ σημαντικό είναι να εκπαιδευτούμε και οι ίδιοι στις πρώτες βοήθειες, προκειμένου να μπορούμε να συνδράμουμε», υπογραμμίζει καταληκτικά.