Σε έναν από τους μεγάλους κερδισμένους της Ευρώπης όσον αφορά στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναδεικνύεται η Ελλάδα, σημειώνοντας σημαντική αύξηση στις διανυκτερεύσεις μέσω δημοφιλών πλατφορμών όπως Airbnb, Booking, Expedia Group και Tripadvisor. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Eurostat, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα αυτού του τύπου στη χώρα μας αυξήθηκαν περίπου κατά 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση προσέγγισε κατά πολύ τη δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο σύνολο της ΕΕ, όπου οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 366,2 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 18% σε σχέση με τα 310 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις του αντίστοιχου τριμήνου του 2023. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, αφού το 2019 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 230 εκατομμύρια.

Η Ελλάδα, ενταγμένη σε αυτή την ευρωπαϊκή τάση, ξεχωρίζει για τη σταθερή της ανάπτυξη, καθώς οι τουριστικές ροές και η προτίμηση για καταλύματα τύπου Airbnb ενισχύθηκαν σημαντικά, αντανακλώντας τη συνεχή ζήτηση για ταξίδια στη χώρα μας. Η ανοδική αυτή τροχιά επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της AirDNA, σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 18% κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2024, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Όσο για τους πρωταθλητές της ανάπτυξης, ήταν οι Μάλτα, Γερμανία και Σουηδία. Συγκεκριμένα η Μάλτα κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 40,9%, ενώ και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία διατήρησαν υψηλούς ρυθμούς ανόδου, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του κλάδου σε όλη την ήπειρο.

Η ρύθμιση της αγοράς
Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τη δυναμική των μισθώσεων τύπου Airbnb σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στο πεδίο της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ραγδαίες δεδομένου του σχετικού νομοσχεδίου για την ρύθμιση της αγοράς που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Να θυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής ενέταξε και τους επαγγελματικούς ή βιομηχανικούς χώρους που άλλαξαν χρήση μετά το 2011.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), ο αριθμός των ακινήτων που θα έβγαινε εκτός αγοράς αν είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο η «χρήση κύριας κατοικίας» αντιστοιχεί στο 18%-20% του συνόλου των καταλυμάτων, ποσοστό που παραπέμπει σε περίπου 20.000 ακίνητα ανά την Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος αριθμός των εν λόγω καταλυμάτων εντοπίζεται, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα κέντρα των πόλεων.

Εκτός αγοράς, πάντως, βγαίνουν υπόγεια και ημιυπόγεια που δεν έχουν τακτοποιηθεί και δεν πληρούν τις προδιαγραφές που τίθεται βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού.