Η υπουργική απόφαση για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες έχει πάρει ήδη υπογραφές και αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως είναι θέμα χρόνου η αποκάλυψή τους, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Παρά τη δημοσίευση των νέων αξιών, η εφαρμογή τους θα γίνει από τις αρχές του 2022, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να «μετρήσουν» ενδεχόμενες ελαφρύνσεις ή επιβαρύνσεις από τις αυξομειώσεις των τιμών, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μπαράζ μεταβιβάσεων τους επόμενους μήνες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε 6.000-7000 περιοχές η «άσκηση» προσαρμογής των αντικειμενικών βγάζει αυξήσεις, σε περίπου 3.000-4.000 περιοχές έρχονται μειώσεις, ενώ εντάσσονται στο σύστημα και 3.000 νέες περιοχές.
Μετά τις αλλαγές, η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 95% των ακινήτων από 85% σήμερα, ενώ η μεταρρύθμιση στον φόρο ακινήτων του επόμενου έτους θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.
Σε αντιδιαστολή με τον φόρο μεταβίβασης, για παράδειγμα, όπου αύξηση ή μείωση της αντικειμενικής επηρεάζει ευθέως και ανάλογα τον φόρο, στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ η αύξηση ή η μείωση της αντικειμενικής δεν βγάζει αυτόματα αυξημένο ή μειωμένο φόρο. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας (π.χ τιμή ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ, συντελεστής φόρου 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό, 1.501 έως 2.000 ευρώ, συντελεστής 3,7 ευρώ, 2.001-2.500 ευρώ, συντελεστής 6 ευρώ).
Επιπλέον, με βάση τα συμφωνηθέντα υπουργείου Οικονομικών-θεσμών, η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη (δεν θα βάλει στο ταμείο περισσότερα χρήματα το κράτος) ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, να υπάρξει νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ 8%.
Για ορισμένους βέβαια, το 2022 θα είναι χρονιά όπου ο ΕΝΦΙΑ θα τους χτυπήσει την πόρτα για πρώτη φορά και η επιβάρυνση δεν θα είναι αμελητέα. Πρόκειται για τους κατόχους ακινήτων τα οποία βρίσκονται ακόμα και σε παραθαλάσσια «φιλέτα» σε νησιά και τουριστικές περιοχές τα οποία δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας τους και τώρα μπαίνουν (περίπου 3.000).
Μετά τη δημοσίευση των νέων τιμών, θα ακολουθήσει η προκήρυξη διαγωνισμού από την ΑΑΔΕ για την ένταξη των νέων περιοχών στο σύστημα και τη δημιουργία του νέου ψηφιακού χάρτη αξιών ακινήτων. Το νέο σύστημα θα είναι απολύτως ψηφιοποιημένο.
Τον ερχόμενο Νοέμβριο, αν δεν υπάρξουν και πάλι ανατροπές, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, ώστε στις αρχές του 2022 να τρέξει η εκκαθάριση του φόρου με τα νέα δεδομένα.
Όπως αποκαλύφθηκε από τη 10η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης, υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης -θεσμών για αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου ακινήτων, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Μάρτιο του 2022, «απλώνοντας» στον χρόνο τις επιβαρύνσεις, ώστε να μη συμπίπτουν με τις πληρωμές του φόρου εισοδήματος στο δεύτερο μισό κάθε έτους.
Το νέο χρονοδιάγραμμα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να «σπάσει» από το 2022 σε 10 μηνιαίες δόσεις τον ΕΝΦΙΑ έως τον Δεκέμβριο ή ακόμα και σε 12, αν κάνει χρήση και των δύο πρώτων μηνών του επόμενου έτους, τα έσοδα των οποίων μπορούν να μετρήσουν δημοσιονομικά στον προηγούμενο προϋπολογισμό.
Πηγή: www.euro2day.gr