Αίρεται, όπως όλα δείχνουν, το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στα 4 από τα συνολικά 7 τμήματα του μεγάλου έργου για το Ultra Fast Broadband (UFBB), που στοχεύει στη δημιουργία υποδομών για υψηλές ταχύτητες ίντερνετ σε ορεινές και αγροτικές περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν εμφανίζουν εμπορικό ενδιαφέρον.
Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο περιθώριο του συνεδρίου EmTech Europe 2025, το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται, καθώς ο ανάδοχος βρήκε λύση και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της δεύτερης σύμβασης που εκκρεμεί, κάτι που υπολογίζεται να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σημειώνεται πως το UFBB κατανεμήθηκε σε 7 τμήματα (lots), που αφορούν σε ισάριθμες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.
Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε στα μέσα του 2021. Στα τρία από τα τμήματα του έργου αναδείχθηκε ανάδοχος ο ΟΤΕ, ο οποίος υπέγραψε τη σχετική σύμβαση τον Ιούνιο του 2023, προχωρώντας στην υλοποίηση του έργου. Στα υπόλοιπα 4 τμήματα ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία Τέρνα Fiber και Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), ωστόσο η σύμβαση δεν υπεγράφη πότε μέχρι σήμερα. Ένας από τους λόγους που προτάσσεται για τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση είναι και η αποχώρηση της Grid Telecom από το σχήμα, αφήνοντας ουσιαστικά όλο το βάρος της υλοποίησης στην θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Τέρνα έχει καταλήξει στον αντικαταστάτη της Grid, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για μία ή περισσότερες εταιρείες, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Μια από τις προτάσεις που είχαν εξεταστεί στο πλαίσιο των προσπαθειών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βρεθεί λύση και να μην καταλήξει η διαδικασία σε οριστικό ναυάγιο, ήταν να αναλάβει ο ΟΤΕ και τα υπόλοιπα τμήματα του έργου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως απορρίφθηκε, καθώς η οικονομική προσφορά που είχε καταθέσει ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος για τα εν λόγω 4 τμήματα ήταν κατά 50 εκατ. ευρώ ακριβότερη σε σχέση με την προσφορά της κοινοπραξίας Grid-Τέρνα. Κατά καιρούς ενδιαφέρον για το έργο είχαν εκδηλώσει διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων αρχικά και ένας γαλλικός κολοσσός προκειμένου να αντικαταστήσουν την Grid στο σχήμα με την Τέρνα Fiber.
Το έργο “Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband” έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. (870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Από αυτά, τα 300 εκατ. ευρώ αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.
Αποτελεί το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει προκηρυχθεί από την Πολιτεία στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ευρώπη. Συνολικά από το Ultra-Fast Broadband θα επωφεληθούν πάνω από 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κλπ), σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων.
Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να συμβάλει στη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη της αποκέντρωσης, μέσω της μείωσης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και ημιαστικών περιοχών. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα καθοριστικό έργο για την σύγκλιση της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς δείκτες ανάπτυξης ενώ η σημασία του αποτυπώνεται και στο ζωηρό ενδιαφέρον από την πλευρά της Ευρώπης για την εξέλιξη της υλοποίησής του.
CAPITAL.GR