Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα ενταχθεί για πρώτη φορά και ο θεσμός του Προσωπικού Παιδιάτρου.
Από το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αναμένεται να δοθούν νέα κίνητρα για την αύξηση του αριθμού των Παθολόγων και Γενικών γιατρών και του αριθμού των Προσωπικών Γιατρών, με την ένταξη στον θεσμό και γιατρών υπαίθρου (αγροτικών γιατρών) μετά από ειδική εκπαίδευση.
Μεταξύ των πολλών διατάξεων του σχεδίου νόμου, περιλαμβάνεται επίσης και η κατάργηση των «ποινών» και «επιβραβεύσεων» που συνδέονταν με την εγγραφή ή μη στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού.
Όλοι οι πολίτες καλούνται να εγγραφούν στον Προσωπικό Γιατρό της επιλογής τους, έως την 1η Ιουνίου του 2025, ενώ όσοι δεν το πράξουν, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά θα εγγραφούν αυτόματα από το ίδιο το σύστημα.
Τέλος καθιερώνεται σύστημα αξιολόγησης των Προσωπικών Γιατρών μέσω των δεικτών ποιότητας KPI’S (σ.σ. Key Performance Inicators), ώστε να ελέγχεται η αποδοτικότητά τους.
Η κάλυψη του παιδιατρικού πληθυσμού της χώρας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι 250 παιδίατροι, ώστε να καλυφθούν 530.000 παιδιά από 0 έως 16 ετών.
Στόχος είναι να αυξηθεί στη συνέχεια ο αριθμός των διαθέσιμων Παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλυφθεί πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού.
Για την πρώτη φάση και το άνοιγμα της πλατφόρμας απαιτούνται λιγότεροι από 300 παιδίατροι, αριθμός που -σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας- δεν θα είναι δύσκολο να βρεθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η χώρα μας διαθέτει 2.214 Προσωπικούς Γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).
Επίσης, έχουν ενταχθεί 1.331 ιδιώτες γιατροί και έχουν εγγραφεί συνολικά λίγο περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες, με την κάλυψη στο σύνολο της χώρας να είναι στο 56%.
Στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού εκτός από τους γιατρούς κλάδου ιατρών ΕΣΥ, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ιδιώτες που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προστίθενται και οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, αφού προηγουμένως λάβουν ειδική εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα ενός ειδικευμένου γιατρού.
Τέλος, το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των Προσωπικών Γιατρών και να ισχυροποιήσει περαιτέρω την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς να στραφούν προς την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους, σύμφωνα με το newsit.gr.
Για την προσέλκυση τους το υπουργείο Υγείας, θεσπίζει το οικονομικό κίνητρο των 30.000 ευρώ καθαρά, (20.000 κατά την έναρξη της ειδικότητας και 10.000 μετά την ολοκλήρωσή της).
Το υπουργείο Υγείας προσδοκά να προσελκύσει περίπου 3.000 νέους γιατρούς στο σύστημα, πλέον των ήδη υπαρχόντων.
Δείκτες ποιότητας KPI’s
Μια νέα καινοτομία που εισάγει το νέο νομοσχέδιο είναι και οι δείκτες ποιότητας KPI’S (Key Performance Inicators) ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να παρακολουθούν τις επιδόσεις των Προσωπικών Γιατρών, με τους 2.000 ασθενείς που ο καθένας από αυτούς θα έχει αναλάβει.
Βασικό κριτήριο αξιολόγησης, για παράδειγμα, θα είναι εάν αυτό ο γιατρός εγγράφει πολίτες στα δωρεάν προγράμματα προληπτικών εξετάσεων. Επίσης, τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιούνται για την καλύτερη κατάρτιση του υγειονομικού χάρτη και γενικότερα της υγειονομικής εικόνας της χώρας.