Αγώνας δρόμου γίνεται προκειμένου να λειτουργήσει τον Δεκαπενταύγουστο ο Ιερός Ναός στο Προσκύνημα της Παναγίας, στη Μ. Παναγίας Χαλκιδικής. Οι εργασίες που εκτελούνται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού βρίσκονται σε ικανοποιητικό στάδιο, όχι όμως και τελικό ώστε να είναι οριστικά τα θυρανοίξια πριν από τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης σε λιγότερο από ένα μήνα.
Την πρόοδο των εργασιών εξέτασε η συντονίστρια του πρωθυπουργικού γραφείου Β. Ελλάδας, Έλενα Σώκου, κατά την τελευταία της επίσκεψη στον δήμο Αριστοτέλη. Στη Μ. Παναγία ενημερώθηκε για τις εργασίες που απομένουν και τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο έργο. Ενημερώθηκε επίσης για τη βούληση της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου να γιορτάσει την Παναγία όπως αιτείται και ο κόσμος, και στη συνέχεια να συνεχιστούν οι συμπληρωματικές εργασίες.
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ευχαρίστησε τις υπηρεσίες, το Υπουργείο και τη Μητρόπολη για την προσπάθεια που καταβάλλον ώστε να παραδοθεί στη Μ. Παναγία ένα ολοκληρωμένο έργο στο Προσκύνημα που θα χαρούν οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες.
Παρά τις προσπάθειές που γίνονται από το 1978 ως σήμερα ωστόσο, δεν κατάφεραν οι αρχές να βρεθούν στα ίχνη της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας που κλάπηκε σκορπίζοντας θλίψη και πόνο στους πιστούς. Τελευταία έχει ενταθεί εκ νέου η αναζήτηση και επίσημα, όπως είπε ο δήμαρχος, με την ελπίδα ότι ίσως η εικόνα επιστρέψει κάποια στιγμή εκεί όπου ανήκει.
Θυμίζουμε ότι οι παρεμβάσεις στο Προσκύνημα αφορούν τη συντήρηση στο τέμπλο (χρονολογείται στα 1870) και την αποκατάσταση του Εξωνάρθηκα και του Κωδωνοστασίου, με αρμόδια από πλευράς ΥΠΠΟΑ τη Γενική Δ/νση Αναστήλωσης,Μουσείων και Τεχνικών Έργων Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων -Τμήμα Έργων.
Το έργο ξεπερνάει σε κόστος τις 500.000 ευρώ.
Η ιστορία του Προσκυνήματος
Το Μεγάλο Προσκύνημα βρίσκεται 1,5 χλμ. ανατολικά του χωριού Μεγάλη Παναγία, εκεί όπου στο πράσινο της φύσης, παλαιότερα υπήρχε ένα ξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου. Στο κτίσμα κυριαρχεί το έντονο κόκκινο και το κίτρινο χρώμα και χτίστηκε αρχικά το 1863. Μετά τις ζημιές από τον σεισμό του 1932 στην περιοχή, ξαναχτίστηκε από την αρχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο που θεωρείται του 1870 και η παράδοση λέει ότι το έφτιαξαν δυο τεχνίτες στη Βουλγαρία όπου το δούλευαν για επτά ολόκληρα χρόνια. Επίσης σύμφωνα με την παράδοση, το 1860, μια γερόντισα η Γερακίνα, βρήκε στο σημείο την εικόνα της Παναγίας. Έτσι, δόθηκε και το όνομα Μεγάλη Παναγία στην πρώην κοινότητα Ρεβενικίων. Δυστυχώς όμως η εικόνα κλάπηκε το 1978 και δεν ξαναβρέθηκε. Έξω από τον περίβολο του Προσκυνήματος και κάτω από τον ναό βρίσκεται το Αγίασμα της Παναγίας με τρεχούμενο νερό.
Επιμέλεια: Κ.Σ.