Δημόσια και δημοτικά κτίρια στον δήμο Πολυγύρου μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρμόδιων μηχανισμών και φορέων στο πλαίσιο δράσεων προσεισμικού ελέγχου. Το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε το έργο με τίτλο «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ», ανοίγοντας τον δρόμο για την εκπόνηση προγράμματος πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κρίσιμων δημοτικών υποδομών (σχολικά κτίρια, λοιπά δημοτικά κτίρια κτλ) στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πολυγύρου, βάσει των προδιαγραφών του Ο.Α.Σ.Π..
Οι στόχοι του έργου είναι οι εξής:
– Ο εντοπισμός δημοτικών κτιρίων τα οποία παρουσιάζουν εμφανή τοπικά ή γενικά προβλήματα.
– Η ποσοτικοποίηση (εμπειρική) του σεισμικού κινδύνου των δημοτικών κτιρίων και κατάταξή τους κατά φθίνοντα σεισμικό κίνδυνο, με κύριο σκοπό τον εντοπισμό και την επιλογή των κτιρίων με τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο για τον περαιτέρω έλεγχο στην ακόλουθη 2η φάση (δευτεροβάθμιος έλεγχος).
Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης παροχής υπηρεσιών και ειδικότερου του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου βάσει των προδιαγραφών του Ο.Α.Σ.Π, θα προκύψουν τα βασικά πορίσματα για την αντισεισμική κατάσταση των δημοτικών κτιρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προαναφερόμενη απόφαση ένταξης περιλαμβάνεται υποχρεωτικά υποέργο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων, ώστε να διευρυνθεί η κοινωνική αντισεισμική συνείδηση και η εμπέδωση αντισεισμικής συμπεριφοράς από τον τοπικό πληθυσμό.
Ο Δήμος Πολυγύρου, όπως αναφέρει η διοίκηση του δήμου, συνεχίζει συστηματικά και αποτελεσματικά την υποβολή και ένταξη έργων σε κάθε διαθέσιμο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα εξασφαλίζοντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους – ιδίως κατά την δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε.
Η υλοποίηση της Πράξης – συμπεριλαμβανομένου και του υποέργου των δράσεων ενημέρωσης – χρηματοδοτείται πλήρως από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο Πολυγύρου.
Κάποια χρήσιμα στοιχεία
Την παρούσα περίοδο στην ελληνική επικράτεια λειτουργούν περίπου 15.000 δημόσιες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπολογίζεται στατιστικά, χωρίς να έχει γίνει επίσημη καταγραφή, ότι κατά προσέγγιση στεγάζονται σε 30.000 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια. Πρόκειται είτε για διακριτά κτίρια, είτε για κτίρια με ενιαία λειτουργία που διαχωρίζονται μεταξύ τους με αρμούς. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των κτιρίων έχουν μελετηθεί με παλαιότερους κανονισμούς ή και ακόμα χωρίς αντισεισμικό κανονισμό.
Πληροφοριακά ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός σε όλη την επικράτεια τέθηκε σε εφαρμογή το 1959. Το 1985 τέθηκαν σε εφαρμογή πρόσθετες διατάξεις στον προαναφερθέντα κανονισμό που τον εκσυγχρόνισαν και τον βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό. Το 1995 τέθηκε σε εφαρμογή ο Νέος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός (Ν.Ε.Α.Κ.), ενώ από το 2000 εφαρμόζονται ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός (ΕΑΚ) και οι Ευρωκώδικες (EC).