Εδώ και 20 χρόνια σχεδόν οι παραγωγοί πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική προβάλλουν το ίδιο δίκαιο αίτημα για το προϊόν τους. Να γίνει μια επίσημη καταγραφή ώστε να γνωρίζουν με συγκεκριμένα στοιχεία την ποσότητα της παραγόμενης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα για το όγκο της παραγωγής, παρόλο που η Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής, διάσημη για την ποιότητα και τη γεύση της, αποτελεί βασικό εξαγώγιμο προϊόν και συμβάλλει στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, η ακριβής ετήσια παραγωγή της παραμένει άγνωστη και δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Γιατί όμως δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία; Αναρωτιούνται οι παραγωγοί.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μπορούν θεωρητικά να συλλέξουν δεδομένα από εργοστάσια επεξεργασίας ελιάς. Παρ’ όλα αυτά, η συλλογή αυτών των στοιχείων δεν είναι πάντα άμεση ή ολοκληρωμένη.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πραγματική παραγωγή της Πράσινης Ελιάς Χαλκιδικής, καθώς μόνο έτσι μπορούν να υποστηριχτούν οι παραγωγοί και να σταματήσουν τα «Βαφτίσια» των πράσινων ελιών από εισαγωγές.

Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε! Μία λύση θα ήταν η βελτίωση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων, από τα εργοστάσια μέχρι τους παραγωγούς, ώστε να υπάρχει καταγραφή και διαφάνεια.

Μέχρι τότε, η πραγματική εικόνα της ετήσιας παραγωγής θα παραμένει ασαφής και να μιλάει ο καθένας θεωρητικά και χωρίς πραγματικά στοιχεία», όπως δημοσιεύει στο διαδίκτυο ομάδα παραγωγών πράσινης ελιάς.