Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους θα συμμετάσχει στη δράση με τίτλο “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” το τριήμερο 7, 8, και 9 Ιουνίου 2018, με περιήγηση-ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Προφήτη Ηλία Αρναίας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ενημερωτική διάλεξη και περιήγηση στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας Χαλκιδικής. Τέλος θα πραγματοποιηθεί προβολή αρχαιολογικών ταινιών με θέμα τους δύο χώρους.
Oι “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” είναι μια επικοινωνιακή δράση που οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε πλήθος αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.
Υπεύθυνοι εκδήλωσης:
- Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια (Τηλ. 6936-130.520, 2310-285.163, Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected], [email protected])
- Κλεάνθης Δούκας, αρχαιολόγος (Τηλέφωνο: 6987119769, 23710-22060, 2310- 285163, Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected], [email protected])
Ημερομηνία εκδήλωσης: 7, 8 και 9 Ιουνίου 2018
Ώρα εκδήλωσης: 9.00-12.00
Σημείο συνάντησης: Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Αρναίας
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Η δράση θα ξεκινήσει με μετάβαση στον αρχαιολογικό χώρο του Προφήτη Ηλία, όπου ο αρχαιολόγος Κλεάνθης Δούκας, ο οποίος επέβλεψε τις εργασίες στερέωσης-αναστήλωσης, θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στο μεσαιωνικό τείχος και θα αναφερθεί στην ιστορία του οικισμού, στην ανασκαφική έρευνα και στις στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες, που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.
Στη συνέχεια οι επισκέπτες θα μεταβούν και πάλι στο Ναό του Αγίου Στεφάνου, όπου θα ακολουθήσει ενημερωτική διάλεξη από τον κ. Δούκα με θέμα τις αναστηλωτικές και στερεωτικές εργασίες.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΡΝΑΙΑΣ
Στο δεύτερο μέρος της δράσης θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας και στα ευρήματα των ανασκαφών της περιόδου 2005-8 στο εσωτερικό του ναού, που αποκάλυψαν τις προγενέστερες φάσεις του, από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι το 19ο αι. από την αρχαιολόγο Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, η οποία επέβλεψε την ανασκαφή την περίοδο 2005-2006.
Θα ακολουθήσει στο υπερώο προβολή βίντεο διάρκειας 10′.00” με το χρονικό των ανασκαφών, ενώ θα υπάρχει η επιλογή αφήγησης του παραμυθιού “Μια μικρή αρχαιολογική ιστορία” για τα ευρήματα της ανασκαφής, για τους μαθητές δημοτικού σχολείου, μετά από προηγούμενη συνεννόηση με τα ενδιαφερόμενα σχολεία.