Ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι δήμοι όλης της χώρας, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν πλέον πέρα από την ενεργειακή κρίση και τη ναυαγοσωστική κάλυψη ύστερα από τις νέες διατάξεις, του 2021, που ξεσήκωσαν μάλιστα πλείστες διαμαρτυρίες από τους δήμους ανά το πανελλήνιο.

Αιτία είναι η απόφαση του Υπουργείου να μεταφέρει στις «πλάτες» των δήμων πρόσθετες αρμοδιότητες και απαιτήσεις «ξεχνώντας» όμως για άλλη μια φορά να τις συνοδεύσει με τους απαραίτητους πόρους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις η ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών, απαιτεί πολλές πρόσθετες παροχές υπηρεσιών, για τις οποίες είναι υπεύθυνοι οι Δήμοι, είτε να καλύψουν με ίδια μέσα και προσωπικό (σκάφη, εξοπλισμό και ναυαγοσώστες), είτε να αναθέσουν τις υπηρεσίες αυτές και την παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού σε ιδιώτες, όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Το τελευταίο διογκώνει ωστόσο τα ύψη των αναθέσεων και επιβαρύνει δραματικά τις δαπάνες των ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Μάλιστα, το θεσμικό πλαίσιο τυγχάνει να τροποποιείται με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ακόμη και κατά την περίοδο που σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη φέροντας καθυστερήσεις, θολό σκηνικό, ή ακόμη και ματαιώσεις διαγωνισμών.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε έντονα το ΔΣ της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο, Δημήτρη Παπαστεργίου να εκφράζει  την ανησυχία του λέγοντας  χαρακτηριστικά: «Βλέπω επανάληψη του ίδιου έργου και φέτος». Υπογράμμισε δε ότι «για να τρέξουν οι δήμοι τη νέα ναυαγοσωστική πολιτική, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: χρήματα και προσωπικό».

Για το φλέγον θέμα μίλησαν στο XalkidikiPolotiki Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι του νομού εκφράζοντας τον φόβο ότι και κατά το φετινό καλοκαίρι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νέου νόμου και ζητούν εξορθολογισμό του νομοθετικού πλαισίου.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος εξηγεί ότι το πρόβλημα με τη ναυαγοσωστική κάλυψη έχει ήδη ξεκινήσει από πέρσι στον δήμο του με την επιτροπή να ανεβάζει τον αριθμό των πολυσύχναστων παραλιών και να αναγκάζει τον δήμο Αριστοτέλη σε ένα επιπλέον κονδύλι: «Προφανώς κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του να υπάρχει επιπλέον ναυαγοσωστική κάλυψη σε μία παραλία που είναι όντως πολυσύχναστη, αλλά είναι μία ακόμη αρμοδιότητα που έδωσε το ελληνικό κράτος στους δήμους, χωρίς αντίστοιχα να τους παραχωρήσει και τα σχετικά κονδύλια», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιάνος ο οποίος εξηγεί πως «τα έσοδα από τις παραλίες που εκμισθώνονται είναι ελάχιστα σε σχέση με το κόστος που έχουν οι εργολαβίες των ναυαγοσωστών» ερωτώμενος  «από που προσδοκά κανείς ο δήμος να βρει τα αντίστοιχα κονδύλια όταν οι  υπηρεσίες που προσφέρει πάντα είναι με ανταποδοτικό όφελος;».

Ο ίδιος αναφέρθηκε, βέβαια και στην πρόσφατη εξέλιξη του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο με μία απόφασή του ακυρώνει την απόφαση της επιτροπής που ορίζει ποιες είναι οι πολυσύχναστες παραλίες: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση της επιτροπής, θεωρώντας ότι η εκτίμηση που έγινε από τα μέλη της επιτροπής, ότι μια παραλία είναι πολυσύχναστη είναι ατεκμηρίωτη. Και γεννάται πραγματικά το ερώτημα ποια είναι τα δεδομένα που ορίζουν ώστε κάποιες παραλίες να θεωρούνται πολυσύχναστες;» σημειώνει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη και καταλήγει λέγοντας ότι: «Όπως και να έχει είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και αξία έχει να δοθούν χρήματα στους δήμους, ώστε να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα».

Ο Δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας κάνει λόγο για ένα σοβαρό θέμα το οποίο έρχεται να φέρει ακόμη μια ανατάραξη στον δημοτικό προϋπολογισμό: «Το θέμα είναι σοβαρό και μας απασχολεί κάθε καλοκαίρι ως αυτοδιοίκηση. Έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει ότι το κόστος από τη μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας δεν μπορεί να καλυφθεί από τους δήμους, αν δεν συνοδευτεί από την αναγκαία μεταβίβαση και των απαραίτητων πόρων. Ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τις επιπτώσεις που επέφερε στα οικονομικά μας, αλλά και τώρα με την ενεργειακή κρίση αδυνατούμε να καλύψουμε τέτοια δυσβάσταχτα ποσά που απαιτούνται για την ναυαγοσωστική κάλυψη», τονίζει ο ίδιος, ο οποίος εξηγεί ότι με τη νέα ΚΥΑ όπου οι δήμοι υποχρεούνται ανά 400 μ. να έχουν και από ένα πύργο το ποσό ναυαγοσωστικής κάλυψης στο δήμο Σιθωνίας τριπλασιάζεται: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 12 πύργους με ένα κόστος περίπου 364.000 ευρώ, όμως με τις νέες διατάξεις το κόστος αυτό φανταστείτε εκτοξεύεται στο 1.100.000 ευρώ περίπου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν ότι αυτά τα υπέρογκα ποσά δεν μπορούν να καλυφθούν από το ταμείο του δήμου, το οποίο ταμείο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καλύπτει «ογκώδη» αντικείμενα».

Ο κ. Ντέμπλας, ωστόσο αναφέρει πως πέρσι για πρώτη φορά δόθηκαν κάποια χρήματα τα οποία όμως, ήταν στο 30% του ποσού που καλούνται να δαπανήσουν οι δήμοι γι’ αυτόν τον σκοπό και καταλήγει λέγοντας ότι: «είναι απαίτηση και της ΚΕΔΕ, η τεράστια δαπάνη που προξενείται για τη ναυαγοσωστική κάλυψη να πληρώνεται εξολοκλήρου από το κράτος, σε αντίθετη περίπτωση, και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στο κλείσιμο των δήμων».

Ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Χρήστος Βορδός από τη μεριά του υπογραμμίζει ότι όλη αυτή η κατάσταση με τις απαιτήσεις της ναυαγοσωστικής κάλυψης δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του δήμου: «Οι δήμοι τα τελευταία δυο χρόνια έχουν βρεθεί στη χειρότερη οικονομική κατάσταση, δεδομένου ότι οι αυξήσεις σε καύσιμα, ενέργεια και γενικότερα κόστη έχουν διπλασιαστεί με τη φτωχοποίηση της κοινωνίας να βαραίνει αυτόματα και τους κρατικούς προϋπολογισμούς», λέει και συνεχίζει πως «με αφορμή τη ναυαγοσωστική κάλυψη θα πρέπει το κράτος επιτέλους να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία, ώστε να απαλλάξει τους δήμους από τον φόρο κατανάλωσης και από τον Φ.Π.Α., καθώς αδυνατούνε να ανταπεξέλθουνε οικονομικά».

«Εάν θέλουν να εφαρμόσουν αυτή τη ναυαγοσωστική πολιτική να στείλουν και τους απαιτούμενους πόρους, καθώς  ο δημοτικός προϋπολογισμός δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση», καταλήγει ο κ. Βορδός.

#nauagoswstes #nomothesia #dimoi #chalkidiki