Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα
Ο πολιτιστικός σύλλογος Συκιάς «Τα Συκιωτάκια», όπως ονομάζεται επίσημα, ιδρύθηκε το 1981. Λειτούργησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και επαναδραστηριοποιήθηκε το 1996. Οι δραστηριότητές του ξεκίνησαν με τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, τμήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων και με την έκδοση τοπικής εφημερίδας. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε και χορευτικό τμήμα στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα, μιας και εξελίχθηκε, διακρίθηκε και ξεχώρισε σε πολιτιστικά δρώμενα, συμμετέχοντας σε πάμπολλα διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό. Στα πλαίσια ανίχνευσης και διατήρησης των παραδόσεων στον χώρο της μουσικής, καλλιεργήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μιας χορωδίας. Έτσι λοιπόν, μια ομάδα γυναικών με έναν διακεκριμένο στον χώρο δάσκαλο καταφέρνουν και εξελίσσουν το παραδοσιακό τραγούδι…Κατά την επανίδρυση του συλλόγου μάλιστα δημιουργήθηκε και μια θεατρική ομάδα η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού η συμμετοχή του κόσμου τότε ήταν πολυάριθμη.
Σήμερα ο πολιτιστικός σύλλογος της Συκιάς έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πλέον δραστήριους και βασικούς πυλώνες παραγωγής πολιτισμού στο χωριό, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε σειρά λοιπών εκδηλώσεων με πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, ενημερωτικό, τοπικό ή θρησκευτικό χαρακτήρα.
Πρόκειται για έναν σύλλογο που «διοργανώνει» τις αφορμές για να ξαναβρίσκονται οι άνθρωποι του χωριού, ακόμα και αυτοί που δεν μένουν μόνιμα εκεί…
Χοροί, τραγούδια, εκδηλώσεις, έθιμα που αναβιώνουν, εκτυλίσσονται στο χωριό της Συκιάς με τον πολιτιστικό σύλλογο πάντα παρών και πρωτοστάτη.
«Ο σύλλογος μας διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα διάφορες εκδηλώσεις, ανάλογα με την εποχή και την περίσταση. Οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, της αποκριάς, του Αγίου Γεωργίου (2η ημέρα του Πάσχα) και της Αγίας Τριάδας είναι μόνο μερικές από αυτές», λέει στο XalkidikiPolitiki ο Νικόλαος Γκίζας, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της Συκιάς, «τα Συκιωτάκια» ενώ τονίζει πως «η καρδιά της Συκιάς χτυπάει λίγο πιο δυνατά στις εκδηλώσεις της Αγίας Τριάδας, καθώς είναι η κορωνίδα όλων».
Τα τμήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο σύλλογο είναι αυτά των παραδοσιακών χορών, το τμήμα taekwondo και το τμήμα κατασκευών για τα μικρά παιδιά. «Λειτουργούσαμε και τμήμα εκμάθησης yoga, αλλά λόγω του κορονοϊού το σταματήσαμε. Ευελπιστούμε πως κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να το ξεκινήσουμε ξανά», αναφέρει ο κ. Γκίζας.
«Περάσανε δυο χρόνια δύσκολα για όλους μας. Λόγω της υγειονομικής κατάστασης δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε δράσεις, εκδηλώσεις κ.τ.λ. Θέλω να πιστεύω ότι φέτος τα πράγματα θα είναι καλύτερα, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε κατά νου», λέει ο ίδιος αναφέροντας μερικές από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος αν βέβαια οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν: «Σκεφτόμαστε τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, του Αγίου Γεωργίου να διοργανώσουμε ένα μικρό γλέντι για το χωριό, συνοδευόμενο από τα χορευτικά μας. Όσον αφορά την Αγία Τριάδα θα πραγματοποιηθούν τριήμερες εκδηλώσεις, αλλά ακόμη βρισκόμαστε υπό συζήτηση για το τι ακριβώς θα διοργανώσουμε».
Ο Σύλλογος σύμφωνα με τον πρόεδρο αριθμεί 150 τακτοποιημένα μέλη και είναι «ανοιχτός» σε κάθε νέο μέλος που επιθυμεί να εισαχθεί στην πολιτιστική του ομάδα.
Πέρα από τα παραπάνω εντός του συλλόγου λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο το οποίο υλοποιήθηκε το έτος 2018-19 και αξίζει να το επισκεφτεί κανείς…Πρόκειται για έναν χώρο που τα εκθέματα “συνομιλούν” μεταξύ τους, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα υποβλητική, ζωντανή. Σκοπός του είναι η διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, η συγκέντρωση, διάσωση, διατήρηση και προβολή του πάσης φύσεως ιστορικού και λαογραφικού υλικού για τη μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των κατοίκων του χωριού της Συκιάς, αλλά και άλλων περιοχών.
«Θα ήθελα να πω, πόσο σημαντικό είναι κάθε σύλλογος να μπορεί να μεταλαμπαδεύει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις στις νεότερες γενιές για να μπορεί να υπάρξει συνέχεια αυτού του σημαντικού έργου…Έτσι λοιπόν αξίζουν συγχαρητήρια στα διοικητικά του κάθε συλλόγου για την προσπάθεια που καταβάλλουν, αλλά και στα μέλη που βρίσκονται πάντα δίπλα σε ό,τι χρειαστεί ο κάθε σύλλογος», κατέληξε ο πρόεδρος ενώ ευχαρίστησε και τον δήμο Σιθωνίας για τη στήριξη που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.
#sykia #politistikos #sullogos #sukiwtakia #paradosi #chalkidiki