Οδηγίες προς τους γονείς στέλνει το Υπουργείο Παιδείας για τις οικογένειες μαθητών δημοτικού, που επιθυμούν το παιδί τους να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών. Η διδασκαλία του μαθήματος δεν είναι πλέον υποχρεωτική, και όπως ισχύει εδώ και μερικά χρόνια, μπορούν οι μαθητές να επικαλεστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να μη συμμετέχουν στο μάθημα, την πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό στους ιερούς ναούς.

Έτσι λοιπόν όπως αναφέρει το άρθρο 3 της απόφασης του Υπουργείου:

Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά παίρνουν οι μαθητές/τριες οι οποίοι/ες δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές) δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στον/στη Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/νη της σχολικής μονάδας στην οποία θα αναφέρεται το εξής: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του παιδιού μου στο μάθημα των Θρησκευτικών». Η αίτηση υπογράφεται και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες του/της. Μόνον στην περίπτωση που η γονική μέριμνα ασκείται από τον ένα γονέα, αρκεί η υπογραφή του/της ασκούντος/ούσης τη γονική μέριμνα.

Οι μαθητές/τριες που απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών απαλλάσσονται και από τον εκκλησιασμό και την προσευχή, εφόσον οι γονείς/κηδεμόνες το έχουν δηλώσει στην αίτησή τους για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Για τον τρόπο απασχόλησης των μαθητών κατά την ώρα του μαθήματος ή του εκκλησιασμού, αποφασίζουν οι διεύθυνση και οι δάσκαλοι του σχολείου. Στην περίπτωση του εκκλησιασμού οι διευθυντές πρέπει να ενημερώσουν τους γονείς των παιδιών που απαλλάσσονται μια εβδομάδα νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι η ίδια απόφαση του Υπουργείου αναφέρει τα ισχύοντα για απαλλαγή από το μάθημα της γυμναστικής (προβλήματα υγείας κλπ) και της μουσικής.

K.Σ.