Το… ξεχασμένο όνομα του βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, Αθανάσιου Πάπιστα επαναφέρει στο προσκήνιο ο πλειστηριασμός που αναρτήθηκε πρόσφατα και αφορά σε ένα επαγγελματικό ακίνητο στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανήκει στην Αναπτυξιακή Ακινήτων, εταιρεία στην οποία μέχρι πρότινος συμμετείχε ο κ. Πάπιστας με την ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
Και μπορεί στο πρώτο άκουσμα, το συγκεκριμένο όνομα να μη θυμίζει κάτι στους περισσότερους, εντούτοις ο επιχειρηματίας κατά το παρελθόν απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας, αρχής γενομένης με την εμπλοκή του στην υπόθεση της Μονής του Βατοπεδίου καθώς υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών της πολύκροτης ιστορίας, που είχε σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης όταν έγινε γνωστή το μακρινό 2008.
Η εμπλοκή της εταιρείας Ανθεμιάς
Στην εν λόγω υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτων, όπου είχαν εμπλακεί πρόσωπα κύρους της τότε εποχής, ο κ. Πάπιστας εφέρετο, με όχημα την εταιρεία Ανθεμιάς, να απέκτησε κατά την χρονική περίοδο 2006-2007 ένα μεγάλο αριθμό οικοπέδων έναντι υψηλού τιμήματος από την μονή Βατοπεδίου, τα οποία η τελευταία είχε αγοράσει από το Δημόσιο στο πλαίσιο της ανταλλαγής για την λίμνη Βιστωνίδα.
Μάλιστα, η εταιρεία του Αθανάσιου Πάπιστα εμφανιζόταν να είχε καταβάλει για ορισμένα οικόπεδα αρκετά μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με αυτό που είχε δώσει η Μονή στο Δημόσιο αλλά και με αυτό που είχαν καταβάλει κάποιοι κάτοικοι των περιοχών που εντοπίζονταν οι εν λόγω εκτάσεις, τις οποίες επιθυμούσαν να αγοράσουν. Να σημειωθεί ότι η Ανθεμιάς υπήρξε μία εκ των τεσσάρων εταιρειών που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα ενώ στο διοικητικό της συμβούλιο μετείχε τότε, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος της Μονής. Μετά από τη συγκρότηση δύο εξεταστικών επιτροπών, πλήθος εγγράφων, παρέμβαση της δικαιοσύνης και ανοιχτής αμφισβήτησης για την υπόσταση των ισχυρισμών από μερίδα του τύπου, η υπόδεση ρίχνει αυλαία το 2017 με την αθώωση του ηγούμενου Εφραίμ (ο οποίος είχε κρατηθεί στη φυλακή για μερικούς μήνες το 2011) καθώς και των υπόλοιπων 13 προσώπων που είχαν εμπλακεί.
Τι βγαίνει σήμερα στο σφυρί
Σήμερα ο πλειστηριασμός ενός επαγγελματικού ακινήτου και μάλιστα όχι ενός ιδιαίτερα συνηθισμένου ακινήτου, φέρνει στην επιφάνεια μια από τις ουκ ολίγες εταιρείες, που είχε δημιουργήσει ο επιχειρηματίας, την Αναπτυξιακή Ακινήτων, η οποία εμφανίζεται να εδρεύει στην ίδια διεύθυνση με εκείνη της Ανθεμιάς στην Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να χτυπήσει το σφυρί για μια έκταση, συνολικής επιφάνειας 5.582 τ.μ., η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως στον οικισμό του Κορδελιού στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. Στο εν λόγω αγροτεμάχιο εντοπίζεται μια ειδική εγκατάσταση, η οποία στεγάζει το νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του υπουργείου δικαιοσύνης.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, λόγω της απόλυτα εξιδεικευμένης του χρήσης αποτελεί κτίριο-τοπόσημο για την περιοχή, η οποία φιλοξενεί πλήθος επαγγελματικών δραστηριοτήτων δημιουργώντας έναν σημαντικό πόλο στο δυτικό άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Αρχικά, στην έκταση είχε ανεγερθεί με οικοδομική άδεια του 2007 μια εμπορική αποθήκη με χώρους γραφείων, περίφραξη και βάθρο ενώ στην συνέχεια η άδεια αναθεωρήθηκε και πραγματοποιήθηκε αλλαγή χρήσης από εμπορική αποθήκη σε χώρους χρήσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας. Με την ανωτέρω αναθεώρηση έγινε τροποποίηση στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις του καθώς επίσης και αλλαγή στις όψεις του κτιρίου και πλέον έχει διαμορφωθεί σε ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο και δώμα, αποτελούμενο από ισόγειο χώρο εργαστηρίων και ένα διώροφο τμήμα γραφείων με υπόγειο στην πρόσοψη του αγροτεμαχίου επί της αγροτικής οδού.
Επιπλέον, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι στα πλεονεκτήματα του ακινήτου συγκαταλέγεται η τοποθεσία του ενώ στα μειονεκτήματα αναφέρεται ότι εξαιτίας της απόλυτα εξιδεικευμένης χρήσης με πλήθος ειδικού εξοπλισμού εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες ρευστοποίησης, καταγράφοντας παράλληλα κίνδυνο ταχύτατης απαξίωσης σε περίπτωση παύσης της μίσθωσης από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία.
Να σημειωθεί ότι η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 600.000 ευρώ ενώ η διαδικασία επισπεύδεται από την Τράπεζα Πειραιώς. Το ακίνητο φέρει προσημείωση υποθήκης από το 2007 υπέρ της Τράπεζας Κύπρου ποσού 3 εκατ. ευρώ καθώς και υποθήκη από το 2017 υπέρ της επιχειρησιακής μονάδας είσπραξης του υπουργείου οικονομικών για ποσό 125.501 ευρώ.