Η μέση δαπάνη των νοικοκυριών της Ελλάδας αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνώντας τις 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, σε σχέση με το 2008 τα νοικοκυριά έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 20,5%.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά. Το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.315 ευρώ τον μήνα. Όσοι νοικιάζουν κατοικία, δαπανούν το 16,8% του εισοδήματός τους για ενοίκιο. Όσον αφορά τον φτωχότερο πληθυσμό, περίπου οι μισές δαπάνες, γίνονται για διατροφή και στέγαση.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες των Ελλήνων παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις ανάλογα με την περιοχή, που διαμένουν. Η υψηλότερη δαπάνη καταγράφεται στην περιφέρεια Αττικής (23.325,96 ευρώ) ενώ η χαμηλότερη στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (14.052,24 ευρώ).

Τα νοικοκυριά, που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν, κατά μέσο όρο, 21,6% λιγότερο από τα νοικοκυριά, που διαμένουν σε αστικές περιοχές. Επιπλέον, τα νοικοκυριά στην περιφέρεια Πελοποννήσου αύξησαν τις δαπάνες τους κατά μέσο όρο 13,6%, ενώ της Δυτικής Μακεδονίας, τις μείωσαν κατά 2,9%.

Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο διαθέσιμο εισόδημα των περιφερειών, με την Αττική να είναι πρώτη και τη Δυτική Ελλάδα να είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας. Συνολικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 18,7% του πληθυσμού της Ελλάδας απειλείται από φτώχεια.

πηγή: ertnews.gr