Αποζημίωση από 6.000 ευρώ και άνω αναλόγως τα χαρακτηριστικά του σκάφους προσφέρει σε αλιείς που θέλουν να παύσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα ή σε όσους έχουν κληρονομήσει σκάφη και θέλουν να τα αποσύρουν, το Μέτρο 6.1.10 του Προγράμματος Αλιείας, σύμφωνα με την απόφαση που ορίζει το περιεχόμενο της επικείμενης πρόσκλησης, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.
Το εν λόγω Μέτρο αφορά συγκεκριμένα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, που είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες, για τουλάχιστον 1 έτος, επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους και πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αλιέα, όπως καθορίζονται από την εθνική νομοθεσία ή νόμιμοι κληρονόμοι αυτών.
Η προκήρυξη αναμένεται να ακολουθήσει την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, εντός ολίγων ημερών, ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν τους φακέλους τους οι ενδιαφερόμενοι.
Για με τον υπολογισμό της χρηματικής αποζημίωσης του σκάφους που αποσύρεται από την αλιευτική δραστηριότητα, λαμβάνονται υπόψη, η «αξία βάσης» αλιευτικού σκάφους [αξία σκάφους δέκα (10) ετών, χωρητικότητας μέχρι 2 GT], η παλαιότητα του σκάφους, η χωρητικότητα σε GT, η ισχύς της μηχανής σε kW, οι ημέρες εργασίας/ έτος, το αλιευτικό εργαλείο άδειας και εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος που περιλαμβάνεται στην απόφαση. Πάντως για σκάφη με ολικό μήκος (LOA) κάτω των 6 μέτρων και τα οποία έχουν χωρητικότητα μέχρι 0,5 GT τίθεται ελάχιστο ποσό αποζημίωσης, το ποσό των 6.000 €, και δεν εφαρμόζεται ο ανωτέρω μαθηματικός τύπος.
Σύμφωνα με την απόφαση, μεταξύ άλλων, ισχύουν τα εξής:
Δικαιούχοι – Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής
1. Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 6.1.10 «Οριστική Παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» είναι φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, που είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες, για τουλάχιστον ένα (1) έτος, επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους και πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αλιέα, όπως καθορίζονται από την εθνική νομοθεσία ή νόμιμοι κληρονόμοι αυτών.
Ως νόμιμοι κληρονόμοι θεωρούνται αυτοί που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ. 261/1991 (άρθρο 2, εδάφιο 2 και 3).
Τα σκάφη για τα οποία θα χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση πρέπει:
– Να είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά Νηολόγια / Λεμβολόγια και καταχωρημένα στο Εθνικό και Κοινοτικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ – ΚΑΜ) και τα στοιχεία της άδειας και των λοιπών ναυτιλιακών εγγράφων να συμφωνούν με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΕΑΜ – ΚΑΜ. Σε αντίθετη περίπτωση, ο δικαιούχος πρέπει να μεριμνήσει για τον επανέλεγχο των στοιχείων του σκάφους (π.χ. GT, kW, LOA, έτος έναρξης πλόων, ιδιοκτησία, αλιευτικό εργαλείο, κ.λπ.) και την τυχόν διόρθωση αυτών, ώστε να υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ στοιχείων ναυτιλιακών εγγράφων και ΕΑΜ – ΚΑΜ
– Να φέρουν ως αλιευτικό εργαλείο δίχτυα ή/και παραγάδια, με οποιαδήποτε σειρά καταχώρησής τους στην αλιευτική άδεια του σκάφους, ανεξαρτήτως του μήκους του σκάφους. Αποκλείονται τα σκάφη που φέρουν τα αλιευτικά εργαλεία: τράτα βυθού (OTB) ή/και γρι-γρι (PS).
– Να φέρουν μηχανή. Σκάφη χωρίς μηχανή (κωπήλατα) δεν εντάσσονται στο Μέτρο 6.1.10.
– Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον δέκα (10) έτη από το έτος έναρξης πλόων (ΕΕΠ).
– Να είναι νηολογημένα ως ενεργά και να έχουν ασκήσει αλιευτικές δραστηριότητες στη θάλασσα επί τουλάχιστον 90 ημέρες κατ’ έτος στη διάρκεια των δύο ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
– Να διαθέτουν επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ τόσο κατά την ημερομηνία αίτησης για ένταξη, όσο και κατά την ημερομηνία διάλυσης.
– Να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.
– Να μην έχουν χρονική δέσμευση από προηγούμενη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΠΑΛ 2007-2013 κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση που έχει επιδοτηθεί η αγορά συστημάτων VMS ή ERS για το σκάφος, η ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ, μετά την υλοποίηση της πράξης (διάλυση του σκάφους) θα ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία για πιθανή ανάκτηση μέρους ή του συνόλου της οικονομικής ενίσχυσης που χορηγήθηκε για το/τα εν λόγω σύστημα/συστήματα.
– Να είναι ελεύθερα πάσης φύσεως βαρών.
– Η διάλυσή τους να πραγματοποιηθεί εντός της ελληνικής επικράτειας.
2. Οι ενισχύσεις παρέχονται σε δικαιούχους που:
(i) δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση από Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα, για το εν λόγω σκάφος,
(ii) συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) έως δ) του άρθρου 10 του Καν. (ΕΕ) 508/2014 και υποβάλουν ενυπόγραφη δήλωση, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, (Υπόδειγμα 4 Υπεύθυνης Δήλωσης),
(iii) συνεχίζουν να συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) έως δ) του άρθρου 10 του Καν. (ΕΕ) 508/2014 καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής της δράσης και για καθορισμένη περίοδο πέντε ετών μετά την τελευταία πληρωμή στον εν λόγω δικαιούχο,
(iv) δεν εκκρεμεί εις βάρος τους διαδικασία ανάκτησης προηγούμενης κρατικής ενίσχυσης.
Επισημαίνεται ότι ο δικαιούχος απαγορεύεται να νηολογήσει / λεμβολογήσει νέο αλιευτικό σκάφος εντός πέντε (5) ετών από την παραλαβή της στήριξης.
Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας
Το Μέτρο 6.1.10 «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» αφορά αποκλειστικά τον τομέα της θαλάσσιας Αλιείας.
Προϋπολογισμός – Διάρκεια υλοποίησης
Ο προϋπολογισμός του Μέτρου 6.1.10 «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» ανέρχεται σε 40.000.0000 ευρώ.
Η διάρκεια υλοποίησης των πράξεων και το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ορισθεί στην Απόφαση Ένταξης και Χρηματοδότησης.
Διαδικασία υποβολής και παραλαβής αίτησης χρηματοδότησης
Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής και μετά την οριστικοποίησή της θα παράγεται αποδεικτικό που θα πρέπει να υπογράφουν όλοι οι τυχόν ιδιοκτήτες του επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, όπως αυτοί αναφέρονται στην επαγγελματική άδεια του σκάφους και θα αποστέλλεται στην ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του φακέλου υποβολής της αίτησής του για ένταξη στο Μέτρο 6.1.10. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, ορίζεται στην Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων Χρηματοδότησης, που εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.
Η αίτηση χρηματοδότησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) για τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν. Συνεπώς, θα πρέπει να εμφανίζει ταυτότητα περιεχομένου με τα ζητούμενα δικαιολογητικά. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
δείτε εδώ το ΦΕΚ B 3903 – 06.11.2017…
Πηγή: paseges.gr