Τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα φιλοδωρήματα, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα από το 2025 και μετά, την καθιέρωση σταθερών ημερομηνιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσιάζουν αυτή την ώρα ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.

Φιλοδωρήματα

Θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα που προέρχονται από τα POS. Αυτό που ίσχυε έως τώρα ήταν η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Τα φιλοδωρήματα δηλώνονταν στην αναλυτική περιοδική δήλωση και φορολογούνταν, όπως ακριβώς και ο μισθός. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου του 2024, ενώ τα tips θα απαλλαχθούν και από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης θα θεσπιστεί ρύθμιση που θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για τον εργοδότη που θέλει να μειώσει τον μισθό του εργαζόμενου και να τον αντικαταστήσει με φιλοδωρήματα. Παράδειγμα: Εάν ένας εργαζόμενος παίρνει 850 ευρώ και ο εργοδότης πει ότι θα του δίνει 650 ευρώ και τα υπόλοιπα θα τα παίρνει από tips, το θέμα θα ρυθμίζεται με φορολογική διάταξη που πιθανώς θα φορολογεί αυτά τα 200 ευρώ της διαφοράς.

Τέλος Επιτηδεύματος

Η κατάργηση θα ισχύει για όλους τους εργαζομένους είτε έχουν μπλοκάκι, είτε δεν έχουν και ανεξαρτήτως αριθμού εργοδοτών

Φορολογικές δηλώσεις

Ορίζεται σαφές και προκαθορισμένο διάστημα για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο θα είναι 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου.

Θα προβλέπεται έκπτωση εφάπαξ καταβολής φόρου 4% (έως 30/7) για την υποβολή δηλώσεων τον πρωτο ενάμιση μήνα, 3% για τον δευτερο ενάμιση μηνα και 2% για το υπόλοιπο διάστημα υποβολής.

Νέα δομή της ΑΑΔΕ

– Θα γίνει ανακατανομή αρμοδιοτήτων του διοικητή και του Συμβουλίου Διοίκησης. Το Συμβούλιο ασχολείται με πολλά θέματα καθημερινής λειτουργίας, όπως προμήθειες, προσωπικό κλπ. Όλα αυτά περνάνε στη διοίκηση της ΑΑΔΕ. Παράλληλα, το Συμβούλιο αποκτά πιο θεσμικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του διοικητή και των υποδιοικητών και τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων για την αξιολόγηση του έργου τους που θα αποστέλλονται στη Βουλή.

– Θα δοθεί δυνατότητα για 2η ανανέωση της θητείας του διοικητή (σήμερα προβλέπει ο νόμος μία ανανέωση) με κρίση από το Συμβούλιο Διοίκησης

– Δυνατότητα πρόσληψης γενικών διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει γίνει στον ΕΦΚΑ.

insider.gr