Παραγωγή Ελαιόλαδου: Στην 6η θέση η Ελλάδα-Ρεκόρ για Πορτογαλία

    Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη διαδραμάτισαν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του ελαιοκάρπου.

    Η Πορτογαλία ολοκλήρωσε τη συγκομιδή της για την εμπορική περίοδο 2021/22, με τα νούμερα να είναι εντυπωσιακά, καθώς σημείωσε την κορυφαία επίδοση των τελευταίων 80 ετών όσον αφορά την παραγωγή της.

    Οι θετικές προοπτικές υπήρχαν από το ξεκίνημα της συγκομιδής, καθώς, όπως είχαμε γράψει στο olivenews.gr, αναμενόταν χρονιά ρεκόρ για τη χώρα της Ιβηρικής. Εκ του αποτελέσματος, οι εκτιμήσεις αυτές όχι μόνο ευοδώθηκαν, αλλά ξεπεράστηκαν, με την Πορτογαλική παραγωγή να αυξάνεται κατά ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 70% σε σχέση με πέρυσι.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της Πορτογαλίας (INE), την “πόρτα” του ελαιοτριβείου πέρασαν συνολικά 1,2 εκατομ. τόνοι ελιών από τα μέσα Οκτωβρίου του 2021, στοιχείο που αναμένεται να φέρει την παραγωγή ελαιολάδου αρκετά πάνω από 150.000 τόνους που αρχικά είχαν υπολογιστεί.

    Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη διαδραμάτισαν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του ελαιοκάρπου, με τις βροχές του Οκτωβρίου να δίνουν σημαντική ώθηση στους παραδοσιακούς και γενικά στους ξερικούς ελαιώνες της χώρας.

    Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η έντονη αύξηση στην παραγωγή “γέμισε” τις δεξαμενές, με αποτέλεσμα πολλά ελαιοτριβεία να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους και πολλοί ελαιοπαραγωγοί να καθυστερήσουν τη συγκομιδή, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα παραγωγής. Αρκετοί πορτογάλοι ελαιοπαραγωγοί μάλιστα στράφηκαν στην Ισπανία για να παράγουν ελαιόλαδο, προκειμένου να μην απωλέσουν σημαντικό κομμάτι της παραγωγής τους.

    Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίστηκε στον τομέα του πυρηνελαίου, με τις δεξαμενές να “γεμίζουν” από τα τέλη Νοεμβρίου, γεγονός που οδήγησε αρκετά πυρηνελαιουργεία στο να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους.

    Αν λάβουμε υπόψη ότι η Πορτογαλία διακρίνεται για την έντονη εξωστρέφειά της, ξεπερνώντας σε εξαγωγές τη χώρα μας, διαπιστώνουμε πως η παγκόσμια ελαιοκομική σκακιέρα έχει αποκτήσει ένα νέο ισχυρό “παίκτη”. Άλλωστε, με τη μειωμένη φετινή της παραγωγή ελαιολάδου η χώρα μας μάλλον θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι θα βρεθεί στην  6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης πίσω από Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Τουρκία και Πορτογαλία.

    Πηγή: olivenews.gr