Τέλος παίρνει τις επόμενες μέρες η αγωνία χιλιάδων μαθητών που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές για μία θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και των οικογενειών τους.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των σχολών. Η επεξεργασία των μηχανογραφικών έχει προχωρήσει και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη χρονική περίοδο η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας κάνει τον έλεγχο των στοιχείων των υποψηφίων του 5% και των άλλων ειδικών κατηγοριών υποψηφίων.
Το επόμενο και τελικό βήμα θα είναι η κατάρτιση των πινάκων των βάσεων και των ονομάτων των επιτυχόντων, ανά τμήμα. Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν εάν και που εισάγονται , όταν ανακοινωθούν οι βάσεις, στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.
Οι υποψήφιοι που υπέβαλλαν σχετική αίτηση θα λάβουν και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, το τμήμα εισαγωγής τους.
Σημαντικό παράγοντα που θα καθορίσει σε ποια σχολή και τμήμα θα εισαχθούν οι υποψήφιοι θα παίξει και η ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά σχολή.
Η ελάχιστη βάση σε κάθε επιστημονικό πεδίο κάτω από την οποία δεν εισέρχεται κανένας υποψήφιος σε καμία σχολή είναι:
1ο Πεδίο 9,42,
2ο Πεδίο 9,87,
3ο Πεδίο 9,31
και 4ο Πεδίο 8,34.
Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις συμμετείχαν 88.570 υποψήφιοι έναντι 73.220 πέρυσι από τα ΓΕΛ και 15.350 από τα ΕΠΑΛ.
Με βάση τις βαθμολογίες των υποψηφίων στα εξεταζόμενα μαθήματα διαμορφώθηκαν ήδη και οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία…
Στο 1ο πεδίο: Εκτιμάται πως θα υπάρξει μια αύξηση της βάσης σε κάποιες σχολές καθώς το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών αλλά και της Έκθεσης έχουν αυξημένο συντελεστή. Σκαμπανεβάσματα θα σημειωθούν εξαιτίας της Ιστορίας, όπου οι επιδόσεις δεν ήταν πολύ καλές.
Αύξηση που μπορεί να φτάνει και τα 400-500 μόρια, σύμφωνα με φροντιστές, αναμένεται να παρατηρηθεί στις περιζήτητες σχολές, όπως για παράδειγμα η Ψυχολογία και η Νομική. Στις μεσαίες και χαμηλότερες σχολές, αυτές δηλαδή που ξεκινούν κάτω από τα 15.000 μόρια αναμένεται να παρατηρηθεί μείωση των βάσεων εισαγωγής.
Στο 2ο πεδίο: Οι εκτιμήσεις είναι πως οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά καθώς οι επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική ήταν καλύτερες φέτος κι έχουν μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας από τα άλλα μαθήματα.
Κι εδώ οι περιζήτητες σχολές σε κέντρο και περιφέρεια, αναμένεται να καταγράψουν άνοδο περίπου 200 μορίων κατά μέσο όρο. Στον αντίποδα, σχολές που κινούνται κάτω από τα 15.000 μόρια θα καταγράψουν πτώση μέχρι και 400 μόρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Πρόκειται για τμήματα που βρίσκονται στην «ουρά» της βαθμολογικής κλίμακας, όπως είναι τα τμήματα Μαθηματικών, Πολιτικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος κυρίως σε περιφερειακές σχολές.
Στο 3ο πεδίο: Στις Ιατρικές σχολές δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν πως έστω και οριακά σε κάποια τμήματα οι βάσεις μπορεί και να υποχωρήσουν. Αυξομειώσεις αναμένονται και στις κοινές σχολές με το 2ο πεδίο.
Στο 4ο πεδίο: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φροντιστών στις σχολές του πεδίου αυτού οι βάσεις αναμένεται να ανεβούν έστω και οριακά. Σε κάποια τμήματα πάντως η αύξηση αυτή μπορεί να φτάσει και τα 400 μόρια. Το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται τόσο στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων φέτος, όσο στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στις πανελλήνιες εξετάσεις που επέλεξαν σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ήταν κατά 1.445 περισσότεροι σε σχέση με το 2022, οπότε ο ανταγωνισμός φέτος είναι υψηλότερος.
Οι τάσεις
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό-αναλυτή και δημιουργό του stadiodromia.gr, Στράτο Στρατηγάκη «η τάση των βάσεων είναι ανοδική στις σχολές του 1ου και του 4ου Πεδίου διότι φέτος είχαμε κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις και αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που επέλεξαν αυτά τα Πεδία». Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο κ. Στρατηγάκης, «στο 2ο Πεδίο είχαμε καλύτερες επιδόσεις και λιγότερους υποψηφίους. Περιμένουμε άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, πτώση στις χαμηλόβαθμες και εκατοντάδες κενές θέσεις, λόγω της ΕΒΕ και της έλλειψης υποψηφίων. Στο 3ο Πεδίο αναμένουμε πολύ μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, σταθερές βάσεις στις μεσαίες σχολές και πτώση στις χαμηλότερες».
Η εικόνα φέτος πάντως δεν είναι καθαρή και οι εκτιμήσεις ενέχουν τον κίνδυνο να πέσουν έξω για τρεις συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους επισημαίνει και ο κ. Στρατηγάκης.
1.Δεν γνωρίζουμε τους μέσους όρους των υποψηφίων, διότι το Υπουργείο Παιδείας δεν δημοσίευσε τα στοιχεία. Για παράδειγμα ένας υποψήφιος που έγραψε 19 στη Βιολογία μπορεί να έγραψε 13 στη Γλώσσα και να τεθεί εκτός ανταγωνισμού για την Ιατρική ή να έγραψε 17 και να είναι εντός του ανταγωνισμού.
2.Δεν γνωρίζουμε τις προτιμήσεις των υποψηφίων, που αποτελούν τον άγνωστο x της συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών και, κάθε χρόνο, μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις, καθώς οι τάσεις της εποχής επηρεάζουν τους υποψηφίους, στη σειρά προτίμησης.
3.Δεν γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσει τη δήλωση των σχολών, η εκτόξευση των ενοικίων και η γενικότερη ακρίβεια, που έχει τρομοκρατήσει τους γονείς που σκέφτονται πλέον σοβαρά αν θα μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που δημιουργούν οι σπουδές σε άλλη πόλη. Αν αυξηθεί το ποσοστό των οικογενειών που θα επιλέξουν σπουδές στην πόλη τους, θα ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των αντίστοιχων σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις σχολές της περιφέρειας.
Πηγή: makthes.gr