Η Εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης (ΕΒΕ) δεν θα επιτρέψει φέτος σε χιλιάδες παιδιά με χαμηλές βαθμολογίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να εισαχθούν στα πανεπιστήμια, επίσης φαίνεται ότι πάνω από 10.000 θέσεις στα ΑΕΙ θα μείνουν κενές και ταυτόχρονα 25.000-30.000 παιδιά θα μείνουν εκτός ΑΕΙ.

Όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε άνοδο των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία με εξαίρεση ίσως το 1ο , κάτι όμως που δεν θα αφορά τις Νομικές σχολές οι οποίες θα κρατηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για ασφαλείς προβλέψεις (όπως οι επιλογές που θα γίνουν στο μηχανογραφικό και η ΕΒΕ των τμημάτων) οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι θα  έχουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε πολλές δεκάδες χαμηλόβαθμα τμήματα του 1ου, 2ου και  4ου Επιστημονικού Πεδίου.

Επίσης προβλέπουν ότι για σχολές όπως οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Υγείας) καθώς και στα Πολυτεχνικά Τμήματα της Αθήνας (ΕΜΠ) και της Θεσσαλονίκης πιθανότατα να έχουν μεγάλη αύξηση μορίων. Ανάλογη φαίνεται ότι θα είναι η εικόνα και στα περιζήτητα υψηλόβαθμα Τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Οικονομίας και Πληροφορικής).

Τέλος, στο 1ο επιστημονικό πεδίο η εικόνα μοιάζει κάπως θολή τουλάχιστον στα μεσαία τμήματα τα οποία πιθανόν να έχουν έστω και μια μικρή πτώση των βάσεων κάτι που όμως δεν φαίνεται ότι θα συμβεί στην πολυπόθητη Νομική της Αθήνας που ίσως κρατηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Στις υψηλόβαθμες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου η πτώση των βάσεων ενδεχομένως να κινηθεί κοντά στα 50 έως 130 μόρια. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, η άνοδος των βάσεων δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 350 μόρια και αυτό αφορά κυρίως σχολές όπως οι  πολυτεχνικές σχολές του ΕΜΠ, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Παράλληλα άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, τα άριστα γραπτά αυξήθηκαν σημαντικά και αυτό όπως φαίνεται θα εκτοξεύσει τις βάσεις στις ιατρικές και όχι μόνο σχολές. Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, πάλι λόγω της αύξησης των αριστούχων θα έχουμε άνοδο των βάσεων ακόμη και στα χαμηλόβαθμα τμήματα.

Σε κάθε περίπτωση και όπως ισχύει κάθε χρόνο οι υποψήφιοι ΔΕΝ θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με βάση τις εκτιμήσεις για την πορεία των μορίων (ανοδική ή καθοδική). Πρόκειται για ένα σοβαρό λάθος, που κάνουν χιλιάδες παιδιά και μπορεί να τους στοιχίσει την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Συνεπώς όταν έρθει η ώρα για την κατάθεση του μηχανογραφικού οι υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους έχοντας υπόψη τις πραγματικές επιθυμίες τους και τους βαθμούς τους και όχι τις εκτιμήσεις για τις βάσεις καθώς ειδικά φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά η οποία γίνεται δυσκολότερη λόγω της ΕΒΕ αλλά και τις αλλαγές στις προτιμήσεις των νέων, τις οποίες έχει προκαλέσει η πανδημία.

Πηγή: ethnos.gr