Ένα σημαντικό βήμα για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία αλλά και το σύνολο του ελληνισμού έγινε σήμερα, με την αναγγελία ίδρυσης της Επώνυμης Έδρας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την ονομασία «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Θεσσαλονίκης όπου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων– ΣΕΒΕ και των δωρητριών εταιρειών Alumil, Optimabank, Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, Μπίκας ΑΕ και ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ.
Ο Στυλιανός Κατρανίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μίλησε για μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για το ακαδημαϊκό ίδρυμα λέγοντας πως «προχωράμε στη δημιουργία της πρώτης επώνυμης έδρας. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός γιατί το αντικείμενο της έδρας, μικρασιατικές σπουδές είναι κάτι που οφείλουμε στην ιστορία, στην πόλη, στους προγόνους μας. Το ΠΑΜΑΚ έχει όλες τις δυνατότητες να συνδράμει, μέσω του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Είναι κάτι που έλειπε από το πανεπιστήμιο και από την πόλη. 102 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή εκτιμούμε ότι με αυτήν την πρωτοβουλία κρατάμε τις μνήμες ζωντανές, δίνουμε τη γνώση στα νέα παιδιά για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας, την ιστορία της Μικράς Ασίας, του προσφυγικού ελληνισμού, πώς δημιουργήθηκε , πώς άνθισε, πώς καταστράφηκε αλλά ήρθε και μπόλιασε τον νεοελληνικό πολιτισμό και αποτέλεσε μία σημαντική βάση για το έθνος μας και τη μελλοντική του πορεία». Όπως εξήγησε ο κ. Κατρανίδης, στις αρχές του επόμενου ακαδημαϊκού έτους θα βρίσκεται σε λειτουργία η έδρα μικρασιατικών σπουδών.
Η ηθοποιός, συγγραφέας και ιστορικός, Μιμή Ντενίση που ήταν εκείνη που επεδίωξε την ίδρυση αυτής της έδρας σημείωσε πως η σημερινή είναι μία μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία, το πανεπιστημίο και για όλους τους απογόνους των Μικρασιατών. «Μετά από 100 χρόνια βλέπουμε επιτέλους να μπαίνει στην επίσημη παιδεία, με έναν πιο αντικειμενικό και πλήρη τρόπο το θέμα του πολιτισμού της Μικράς Ασίας». Περιέγραψε πως η αρχή έγινε από την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη. «Επί δέκα χρόνια σκεφτόμουν και συζητούσα με την αγαπημένη μου δασκάλα την κ. Αρβελέρ πώς θα γίνει η έδρα αυτή. Την πρόταση αυτή την έκανε στον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, τον κ. Διαμανατίδη όπου όλα του τα μέλη ήταν πρόθυμα να χρηματοδοτήσουν από την πρώτη στιγμή. Όμως, μία ιδέα δεν λέει κάτι εάν δεν υπάρχει το κατάλληλο μέρος και το σωστό μέρος είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γιατί είναι στο κέντρο των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη που είναι η προσφυγομάνα. Ελπίζω ότι οι νέοι και όχι μόνον θα θελήσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε αυτήν την έδρα γιατί θα μάθουν θα μάθουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τη μουσική, τη μαγειρική, τα ήθη και τα έθιμα της Μικράς Ασίας σε ένα πολύ ουσιαστικό υπόβαθρο. Πέραν αυτού, θεωρώ πως ήταν ντροπή να μην υπάρχει έδρα μικρασιατικών σπουδών και να υπάρχουν έδρες οθωμανικών, βαλκανικών σπουδών που φυσικά και πρέπει να υπάρχουν. Όλοι μαζί λοιπόν καταφέραμε να πετύχουμε την ίδρυση αυτής της έδρας και ελπίζουμε να πάει καλά».
Ο Συμεών Διμαντίδης, πρόεδρος του ΣΕΒΕ σημείωσε πως την ιδέα μετέφερε στον ίδιο η κ. Ντενίση, σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό. «Όταν ακούσαμε την ιδέα ενθουσιαστήκαμε και είπμαε πως αυτό πρέπει να γίνει στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Πέντε επιφανείς εταιρίες του ΣΕΒΕ χρηματοδοτούν αυτήν την έδρα κι έτσι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ιδρύουμε την έδρα Μικρασιατικών σπουδών. Σκοπός είναι να διδαχτούν οι Έλληνες φοιτητές τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας και να διδαχτούν και από την ιστορία ώστε στο μέλλον να μην έχουμε άλλες τέτοιες καταστροφές».
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, τόνισε πως «Οφείλουμε τη νεότερη πορεία της πατρίδας μας χάρη σε αυτό το δάνειο που είχαμε από τα αδέρφια μας που ζούσαν στις εστίες του ελληνισμού, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στο Αϊβαλή, στην Προύσα, στην Καππαδοκία, στον Πόντο». Ανέφερε επίσης πως η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να έχει μία έδρα σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου στη πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
Ο Στέλιος Αγγελούδης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ίδρυσης της έδρας για την πόλη επισημαίνοντας πως η ίδρυση της έδρας είναι ένα βήμα που αναφέρεται στο εθνικό μας κεφάλαιο. «Σχετίζεται με τον πολιτισμό που κράτησε για χιλιάδες χρόνια τον ελληνισμό που οι νεότεροι Έλληνες μερικές φορές κάνουν ότι μπορούν για να ξεχάσουν και το περιεχόμενο τους ως παιδευτικό υλικό και ως πολιτισμό και γι’ αυτόν τον λόγο αισθάνομαι ότι σήμερα οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία και τους ευχαριστώ, επιτελούν ένα πολύ μεγάλο εθνικό έργο γιατί μπορεί να έχουμε επιστημονική γνώση και έργο μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία αλλά αυτά που θα μένει είναι η αναφορά που για κάποιους μπορεί να νομίζουν ότι έχει χαθεί αλλά για εμάς αποτελεί υποχρέωσή μας να το κρατήσουμε σαν άσβεστη παρακαταθήκη».
Η βυζαντινολόγος, ιστορικός και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της ανέφερε πως «Επιτέλους έχουμε μία έδρα στο πανεπιστήμιο όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα μπορούν όχι μόνον να ξέρουν την ιστορία αλλά να δουλέψουν κιόλας για αυτήν γιατί τα παιδιά είναι λίγο μακριά από αυτό που ήταν η Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη δηλαδή μία κοσμοπολίτισσα των Βαλκανίων. Ευχαριστώ την Μιμή Ντενίση γιατί χωρίς αυτήν δεν θα γινόταν η έδρα».
«Η υποστήριξή μας θα είναι συνεχής και όχι μόνον σε αυτό το κομμάτι διότι υπάρχουν πάρα πολλές θεματικές μεταξύ του επιχειρείν και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η έδρα αυτή έχει εθνικό σκοπό και πιστεύω πως με την έρευνα που θα ακολουθήσει από τους πανεπιστημιακούς και όλους όσους θα συμβάλουν σε αυτό το έργο όπως η κ. Ντενίση και η κ. Αρβελέρ θα ανακάμψει ιδιαίτερα το συναίσθημα του Έλληνα», σημείωσε ο Γιώργος Μπίκας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μπίκας ΑΕ.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης κάνοντας λόγο για μία μεγάλη ημέρα για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας και Θεόδωρος Καράογλου, o Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Αρχιμανδρίτης π. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Γάλλος Γενικός Πρόξενος και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Ζαν-Λικ Λαβό, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Χρήστος Μήττας. εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αντιπρυτάνεις του ΠΑΜΑΚ και του ΑΠΘ, Κοσμήτορες, Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη ΔΕΠ και πλήθος κόσμου.
Πηγή: makthes.gr