Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το περιοδικό «Εντευκτήριο», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώνει μία ξεχωριστή βραδιά, αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 20.00 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξάνδρου Σβώλου).
Για τον Μανόλη Αναγνωστάκη και το έργο του θα μιλήσουν οι:
• Δημήτρης Κόκορης, Aναπληρωτής Kαθηγητής Νεοελληνικής Γραμματείας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.
• Μιχάλης Γ. Μπακογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.
Προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Α.Π.Θ., θα διαβάσουν ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη.
Η βραδιά θα κλείσει με προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον ποιητή. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Λίγα λόγια για τον ποιητή
Ποιητής και δοκιμιογράφος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης (Θεσσαλονίκη, 1925 – Αθήνα, 2005) σπούδασε ιατρική και εργάστηκε ως ακτινολόγος. Για την πολιτική του δράση συνελήφθη, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο (1949), χωρίς ευτυχώς να εκτελεστεί. Αποφυλακίστηκε τον επόμενο χρόνο.
Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1942, με τη δημοσίευση ποιήματός του στο περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα». Η πρώτη του συλλογή, «Εποχές», εκδόθηκε το 1945. Ακολούθησαν τα βιβλία «Εποχές 2», «Εποχές 3», «Η συνέχεια», «Το περιθώριο ’68 -‘69», «Ο ποιητής Μανούσος Φάσσης: Η ζωή και το έργο του», «Υπέρ και κατά», «Αντιδογματικά, «Η χαμηλή φωνή», «Ο στόχος» κ.ά. Το σύνολο του ποιητικού έργου του περιελήφθη στη συγκεντρωτική έκδοση «Τα ποιήματα» (1971). Έχει παρατηρηθεί πως, μολονότι η ποίηση του Αναγνωστάκη δεν κομίζει τίποτε ανατρεπτικά καινούργιο ή ρηξικέλευθο στη νεοελληνική ποίηση, ωστόσο ο τόνος του είναι μοναδικός, ολότελα δικός του και εύκολα αναγνωρίσιμος.
Το ήθος της ενεργά πολιτικής ποίησής του έγινε αντιπροσωπευτικό ενός μεγάλου μέρους των νεότερων ποιητών, καθώς κατάφερε να αναγάγει το προσωπικό του χρονικό σε χρονικό της συλλογικής ελληνικής μοίρας.
Ας σημειωθεί ότι εξέχων χώρος στην ποίησή του, αν και όχι ρητά κατονομαζόμενος, είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, φορτωμένη πληγωμένα βιώματα και ανάπηρες μνήμες. Ο Αναγνωστάκης έζησε στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 1978, οπότε μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Μιχάλη Γρηγορίου, την Αγγελική Ιονάτου κ.ά.