Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, η 68η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day), με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αγριας Ζωής καθιερώθηκε σε μια προσπάθεια του ΟΗΕ να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα, αλλά και να πάρει μέτρα προκειμένου να σταματήσει το τεράστιο οργανωμένο έγκλημα που συντελείται με κίνητρο το κέρδος.
Έτσι λοιπόν σήμερα, που η μέρα είναι αφιερωμένη στην Αγρια Ζωή -χλωρίδα και πανίδα- η λαθροθηρία και η λαθρεμπορία απειλούν με εξαφάνιση πολλά ελληνικά ενδημικά είδη.
Σύμφωνα με τους ΦτΦ η λαθροθηρία και η λαθρεμπορία, περιορίζουν μέχρι εξαφάνισης την άγρια πανίδα και τη χλωρίδα, υποβαθμίζουν τους οικοτόπους και αυξάνουν τον κατάλογο των απειλούμενων ειδών στα «κόκκινα βιβλία πανίδας και χλωρίδας». Η ελληνική χλωρίδα αποτελεί χρόνια τώρα αντικείμενο παράνομης εμπορίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Ιδιαίτερα πολλά από τα ενδημικά φυτά της χώρας μας, βρίσκονται σε βοτανικούς κήπους του εξωτερικού και σε ιδιωτικές συλλογές (ερμάρια).
Σύμφωνα τη βιολόγο Βικτώρια Μεντέλη, σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο φυτικών ειδών, περισσότερα από 145 είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης, δηλαδή το 10% της ενδημικής ελληνικής χλωρίδας, διακινείται παράνομα μέσω διαδικτύου, ενώ ο νόμος 3937/2011 ΦΕΚ 60/Α/2011 για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας απαγορεύει την εμπορία ενδημικών φυτών.
Στην Ελλάδα η αρκούδα, ο λύκος, η ευρασιατική βίδρα, που συνδέονται με την υγεία των δασών και την ισορροπία των οικοσυστημάτων, απειλούνται, παρά τις προσπάθειες για την προστασία τους που καταβάλλουν αρκετές ΜΚΟ και εθελοντές. Επιπλέον οι ΦτΦ σημειώνουν ότι το παράνομο κυνήγι, και ιδιαίτερα των άγριων ωδικών πτηνών που γίνεται με δίκτυα, ξόβεργες κ.λπ., ο περιορισμός τους σε κλουβιά και η εμπορία τους από ειδικά καταστήματα αλλά και ανοιχτές αγορές και παζάρια (π.χ. Σχιστό Σκαραμαγκά) συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται με σχετική νομοθεσία όπως π.χ. με Ν. 1335/83 «Κύρωση Διεθνούς Σύμβασης για τη Διατήρηση της Αγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ευρώπης».
Σύμφωνα με έρευνα της WWF, «oι άνδρες και οι γυναίκες που προστατεύουν την άγρια ζωή του πλανήτη αισθάνονται ότι δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη από τις κυβερνήσεις ώστε να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια». Στην έρευνα συμμετείχαν 530 θηροφύλακες από 11 χώρες της Ασίας και δημοσιεύεται σήμερα, στο πλαίσιο της Παγκόσμια Ημέρα Αγριας Ζωής. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι «το 63% των ερωτηθέντων έχουν αντιμετωπίσει κίνδυνο της ζωής τους, το 74% δήλωσαν ότι ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένοι και το 48% δήλωσαν ότι δεν είχαν επαρκή εκπαίδευση». Αντίστοιχες έρευνες από άλλες περιοχές του πλανήτη θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες. «Οι θηροφύλακες αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας για τα απειλούμενα είδη του πλανήτη, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή έξαρση της εγκληματικότητας κατά της άγριας ζωής» επισημαίνει η WWF, προσθέτοντας ότι «η σημερινή κρίση της παγκόσμιας λαθροθηρίας καθοδηγείται από διεθνή οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα».
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε «σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ και την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση των εν λόγω παράνομων δραστηριοτήτων».
Πηγή: iefimerida.gr