Όσο δύσκολα φθάνει κανείς στην ακμή τόσο εύκολα μπορεί να φθάσει στην παρακμή. Και αυτό ισχύει για κάθε τι πάνω στη γη, άνθρωπο και πράγμα. Άλλωστε “ότι αφήνεις, σε αφήνει!” Έτσι δεν λένε; Και έτσι είναι.

Ζωντανό παράδειγμα το πρώτο Διαδραστικό Κυκλοφοριακό Πάρκο στην Ελλάδα, ένα πάρκο στολίδι που βρίσκεται στη Χαλκιδική και κατασκευάστηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έχουν περάσει σχεδόν 6 χρόνια από τα λαμπερά εγκαίνια του Κυκλοφοριακού Πάρκου στην Όλυνθο που έγιναν τον Απρίλιο του 2019 και από τότε που το Πάρκο έφυγε από την επίβλεψη του τότε διευθυντή και μεγάλου οραματιστή του έργου Βασίλη Μισαηλίδη -λόγω συνταξιοδότησης του- ξεκίνησε η εγκατάλειψη του. Σαν να λέμε πως πήρε την κάτω βόλτα!

Θα αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να αφήνουν μία περιουσία, μία δημόσια κληρονομιά, ένα άχαστο δημιούργημα στην τύχη του και επομένως στην κατάρρευση του; Μία κατασκευή που άφησε “άφωνη” όλη την Ελλάδα και την ζήλεψαν και άλλα σχολεία αυτή τη στιγμή κινδυνεύει.

Ποιος δεν θυμάται εκείνα τα λαμπρά εγκαίνια που τελέστηκαν με συγκίνηση και με χαρά το 2019; Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, κάτοικοι, κυβερνητικοί παράγοντες, Άγιοι Πατέρες, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι, η δημοτική αρχή, φορείς κ.α., είχαν δώσει το παρόν. Όλοι μιλούσαν με θαυμασμό και με ικανοποίηση για την ασύλληπτη ιδέα του κ. Μισαηλίδη που δημιούργησε κάτι πρωτότυπο και διαδραστικό για τους μαθητές. Όλοι έμειναν άναυδοι από την πρωτοτυπία και την λειτουργία αυτού του πάρκου που μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάτι παρόμοιο στον ελλαδικό χώρο.

Ο τρόπος λειτουργίας του, η διαδραστικότητα του, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του και άλλα πολλά, ήταν αυτά που το έκαναν ξεχωριστό και πραγματικά το πρώτο διαδραστικό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Ελλάδα με τεκμηριωμένη παιδαγωγική προσέγγιση κοντά στην ηλικία των μαθητών!

Για όλα τα παραπάνω ο πρώην διευθυντής κατέθεσε σώμα και ψυχή. Είχε τη φιλοδοξία αυτό το πάρκο να αποτελέσει πρότυπο καλής πρακτικής και τα είχε καταφέρει. Από τη στιγμή που εγκαινιάστηκε καθημερινά το επισκέπτονταν χιλιάδες μαθητές και γονείς. Το Δημοτικό Σχολείο της Ολύνθου ήταν το νούμερο ένα σε επισκέψεις και μαζί με αυτό η Όλυνθος αποκτούσε -πέρα από τα οικονομικά ωφέλη- και μια ενδιαφέρουσα εξωστρέφεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2019 η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είχε επισκεφτεί το Πάρκο και επί 2 ώρες παρακολούθησε το πρόγραμμα «Φωνάζουμε STOP στα ατυχήματα». Δυστυχώς ήταν προφητική η έκκληση του τότε διευθυντή του σχολείου, Β. Μισαηλίδη προς την κ. Ζαχαράκη που είπε «Η επίσκεψή σας θα επιθυμούσαμε να σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Πάρκου και σε καμία περίπτωση να μην σημάνει την αυλαία του. Ευελπιστούμε στη θεσμοθέτηση της οργανωτικής στήριξής του»

Όλα ανατράπηκαν. Ο Κορωνοϊός “χτύπησε” την Ελλάδα και λίγο αργότερα όπως προαναφέραμε ο καταξιωμένος διευθυντής κ. Μισαηλίδης συνταξιοδοτήθηκε. Έτσι, το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής αφέθηκε εντελώς στην τύχη του, οι επισκέψεις περιορίστηκαν δραματικά, και ακόμη και σήμερα στην εποχή μετά του Covid η κατάσταση φαίνεται δυστυχώς να μην έχει διαφοροποιηθεί.

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Κυκλοφοριακό Πάρκο της Ολύνθου, το οποίο βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, σε έκταση 500 τ.μ., η διεύθυνση αυτού δηλώνει στο XalkidikiPolitiki: «Ο αύλειος χώρος του σχολείου, χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του σχολείου , από τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς. Κανείς άλλος μπορεί να εισέλθει σε αυτόν χωρίς άδεια από την Υπηρεσία».

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Πολυγύρου, Ευάγγελος Αρβανίτης, σε δήλωσή του στο XalkidikiPolitiki για τη λειτουργία του εν λόγω πάρκου και τη συντήρηση αυτού τονίζει: « Το 2016 μετά από αίτημα του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου και τη θετική γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, το Δημοτικό Συμβούλιο με την ΑΔΑ:Ω7Π9ΩΞΜ-ΘΞ8 ενέκρινε «την άδεια παραχώρησης χρήση τμήματος της Βορειοανατολικής πλευράς, 500τ.μ. του αύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου προκειμένου να το διαμορφώσουν και να κατασκευάσουν ένα μίνι Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής».

Και ξεκαθαρίζει: «Ο Δήμος δεν είχε καμία εμπλοκή ούτε στην κατασκευή του, ούτε στη λειτουργία του, καθώς κατασκευάστηκε με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», και η λειτουργία του είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, όπως άλλωστε προβλέπει και η Πράξη 11Η/17-11-2016 με θέμα «Κατασκευή Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής-Αρμοδιότητες», την οποία υπογράφει τόσο ο τότε Διευθυντής, όσο και το Διδακτικό Προσωπικό. Είναι λοιπόν στη διακριτική του ευχέρεια, εάν επιθυμεί ο σημερινός Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου να καταρτίσει εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία μπορεί να πραγματοποιήσει μετά από απαραίτητη έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και να επαναλειτουργήσει με τον τρόπο αυτό το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής».

Ενώ καταλήγει: «Σχετικά με τη συντήρηση του πάρκου, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να το αντιμετωπίσει όπως και όλα τα δημόσια κτίρια, μετά από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης του σχολείου και φυσικά είμαστε διατεθειμένοι να σταθούμε αρωγοί ως προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς το θέμα της λειτουργίας του, όπως προείπα, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων».

Παρολ’αυτά ο πρώην διευθυντής του σχολείου Βασίλης Μισαηλίδης, αν και πλέον βρίσκεται σε σύνταξη, για την ορθή επαναλειτουργία του Διαδραστικού Πάρκου έχει θέσει αρκετές φορές  τον εαυτό του στη διάθεση τόσο του σχολείου, όσο και των αρμοδίων: «Λυπάμαι ιδιαίτερα που ένα τέτοιο πάρκο, πρότυπο για τα δεδομένα της εποχής και καλής τεχνικής παγκοσμίως έχει αφεθεί στη μοίρα του. Πιθανόν δεν βρέθηκε η διάδοχη κατάσταση, αν και πολλές φορές έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση των εμπλεκομένων φορέων», υπογραμμίζει.

«Αυτό το πάρκο πέρα από τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στους μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα, είναι συνάμα ένας τρόπος αναδείξεις ενός χωριού που σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό του χώρο έχει να προσφέρει πάρα πολλά τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στη Χαλκιδική μας», δηλώνει ο κ. Μισαηλίδης και γνωστοποιεί πως «καθημερινά δέχομαι ενοχλήσεις από γονείς, παλιούς γνώριμους που θέλουν να επισκεφθούν το πάρκο, όμως κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν είναι εφικτό».

Και καταλήγει: «Δεν σας κρύβω την ανησυχία μου για την εικόνα που θα παρουσιάσει το πάρκο, αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση. Μία προσπάθεια ετών κινδυνεύει να χαθεί και μαζί όλα τα όνειρα, οι διεκδικήσεις, το αποτέλεσμα. Το πάρκο είναι ανάγκη να συντηρηθεί, να λειτουργήσει εκ νέου και με τη σωστή διδασκαλία. Πρέπει να το διαφυλάξουμε και να βγούμε από την αδράνεια. Είναι κάτι πρωτοπόρο και αυτό αναγνωρίστηκε, ακόμη και από την ίδια την Πολιτεία. Δεν είναι κρίμα, να έχει αφεθεί στη τύχη του ένας τέτοιος χώρος που μόνο ανάπτυξη και εκπαιδευτικά οφέλη είχε να φέρει για τον τόπο; Λυπάμαι που τα λέω όλα αυτά, αλλά αν θέλουμε να διαφυλάξουμε αυτή την κληρονομιά πρέπει να “ξυπνήσουμε” τώρα. Διαφορετικά το μέλλον του τόπου θα παρακμάζει, θα ξεπέφτει και θα ρημάξει…».

Το θετικό αποτύπωμα, το έργο κάποιων ανθρώπων στη κοινωνία -πόσο μάλλον όταν αυτό είναι σημαντικό- είναι αυτό που μένει και οφείλουμε να το προστατέψουμε, να το διαφυλάξουμε και να το αποδώσουμε και επαύριο στα παιδιά μας, στο μέλλον αυτού του τόπου.

Έτσι ακριβώς όπως οφείλουμε να κάνουμε με το Διαδραστικό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Όλυνθο: Ένα ζωντανό κύτταρο του δήμου Πολυγύρου που χρειάζεται να έχει πιο μεγάλη σημασία και φροντίδα από τους αρμόδιους φορείς.

Ευελπιστούμε να το δούμε να αξιοποιείται σύντομα, όπως τότε..λίγο μετά τα υπέρλαμπρα εγκαίνια του 2019.