Η Ψηφιακή Έκθεση Προηγμένης Τεχνολογίας «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» που φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, στις 6 το απόγευμα, παρουσία του πολιτικού, θρησκευτικού, επιστημονικού και τεχνικού κόσμου της χώρας, καθώς και πλήθους επισκεπτών.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε πανηγυρικά η Α.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, αναδεικνύοντας τις αξίες του Παναγίου Τάφου, η ιστορία του οποίου επιβεβαιώθηκε επιστημονικά με το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.
Ο Πανάγιος Τάφος και το έργο αποκατάστασής του, που διεξήχθη από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), θα παρουσιαστούν στην περιοδική ψηφιακή έκθεση «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 21 Μαΐου έως τις 31 Ιανουαρίου 2019.
Η ψηφιακή διαδραστική έκθεση προηγμένης τεχνολογίας για το εμβληματικό έργο διεθνούς εμβέλειας και παγκόσμιας σημασίας, που έφεραν σε πέρας Έλληνες επιστήμονες, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Βουλής.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη θα παρουσιάζεται σε συνοπτική μορφή η ομόλογη έκθεση του National Geographic Society, η οποία με τίτλο «The tomb of Christ» πραγματοποιείται από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2018 στο Μουσείο του National Geographic στην Ουάσινγκτον.
Πρόκειται για έκθεση η οποία, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών και τρισδιάστατων μοντέλων, μεταφέρει νοερά τον επισκέπτη στα Ιεροσόλυμα και συγκεκριμένα στον Ναό της Αναστάσεως στον Πανάγιο Τάφο. Στη δεύτερη ενότητα θα εκτίθεται το επιστημονικό ψηφιακό υλικό του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, το οποίο διαθέτει και επεξεργάζεται η διεπιστημονική ομάδα.
Το σχετικό αίτημα για τη διοργάνωση της έκθεσης συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου είπαν ομόφωνα «ναι» στην παραχώρηση χρήσης χώρων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για την παρουσίαση της εν λόγω έκθεσης, σύμφωνα με τους όρους της εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η έκθεση θα προβάλλει το παγκόσμιο μνημείο σύμβολο της Χριστιανοσύνης, δίνοντας την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να το γνωρίσει καλύτερα και παράλληλα να ενημερωθεί για τον σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει Έλληνες επιστήμονες και τεχνικοί στην αποκατάστασή του.
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχε την ευθύνη της επιστημονικής επιστασίας του έργου, βάσει της ιστορικής συμφωνίας των τριών προκαθήμενων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του Τάγματος των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα, σε εκτέλεση της καινοτόμου μελέτης της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ.
Η συνεχής επιστημονική παρακολούθηση, τεκμηρίωση και αποτίμηση των νέων ευρημάτων, αλλά και των ιδίων των επεμβάσεων αποκατάστασης, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης διοίκησης του έργου, σε συνεργασία με τις τρεις χριστιανικές κοινότητες και τα συνεργεία αναστηλωτών και συντηρητών. Η υψηλή τεχνογνωσία, οι καινοτόμες τεχνολογίες και τα υλικά που εφαρμόζονται στις διαδικασίες αποκατάστασης, καθώς και η θεματική διαχείριση του μεγάλου όγκου δεδομένων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν καινοτόμο μεθοδολογία, την οποία εισφέρει το ΕΜΠ διεθνώς στην προστασία των μνημείων.
Το διεπιστημονικό εργαστήριο, το οποίο δημιουργήθηκε δίπλα στο Ιερό Κουβούκλιο από τις τρεις χριστιανικές κοινότητες, με την ευθύνη και υπό τη διεύθυνση της υπεύθυνης του έργου και της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, αποτελεί ήδη κέντρο αναφοράς ερευνητών, μελετητών και εκπαιδευομένων από όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τεκμηρίωση και η μελέτη του Παναγίου Τάφου από τη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, όταν μετά από επτά αιώνες μετακυλήθηκε η ταφική πλάκα του Αρκοσολίου και αποκαλύφθηκε το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου στο πλαίσιο εργασιών ενεμάτωσης των εσωτερικών φάσεων του Ιερού Κουβουκλίου, οπότε και επετεύχθη η στερέωση του Ιερού Βράχου και η ανάδειξή του μέσα από το παράθυρο που άνοιξε στην ορθομαρμάρωση του ταφικού θαλάμου.
Η αποκάλυψη αυτή έδωσε στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μελετήσουν για πρώτη φορά τον Τάφο του Χριστού και τον Ιερό Βράχο και να πιστοποιήσουν ότι πρόκειται για το αυθεντικό ταφικό μνημείο της Κωνσταντίνειας περιόδου και ότι η σημερινή επιτάφια πλάκα τοποθετήθηκε μετά την καταστροφή της αρχικής το 1244 μ.Χ., στην ύστερη Σταυροφοριακή περίοδο.
Ο Πανάγιος Τάφος καθίσταται κέντρο διεθνούς θρησκευτικού, επιστημονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, κέντρο έρευνας και καινοτομίας, κέντρο στο οποίο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πρωτοστατεί.