Στους μαθητευόμενους της σχολής προπονητών της UEFA Β, που λειτουργεί για πρώτη φορά στη Χαλκιδική, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων του νομού κ. Σταύρος Σαρηγιαννίδης, καλωσορίζοντας παράλληλα και τους δύο εκπαιδευτές της σχολής κ. Μιχάλη Ιορδανίδη και κ. Ιωάννη Γκίση.
Ο κ. Σαρηγιαννίδης διαβεβαίωσε τους σπουδαστές πως «εμείς θα είμαστε δίπλα σας σε ό,τι και αν χρειαστείτε. Μπορούμε να επικοινωνούμε μέσω των καθηγητών σας. Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι αυτοί που θα σας διδάξουν είναι δύο καταξιωμένοι καθηγητές, αλλά για μένα είναι πάνω απ’ όλα πολύ καλοί χαρακτήρες. Είναι δύο παιδιά διαμάντια και νομίζω ότι θα αποκομίσετε μόνο θετικά πράγματα».
Παράλληλα ο πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «είναι η πρώτη φορά που κάνουμε σχολείο UEFA Β. Είναι πρωτόγνωρα πράγματα αυτά για τον νομό. Τα προηγούμενα δύο σεμινάρια τα κάναμε στον ίδιο χώρο με τους ίδιους καθηγητές και σκεπτόμενος έλεγα τι μπορούμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι θα βγούνε μεθαύριο στον ποδοσφαιρικό κόσμο και πως μπορούμε να αλλάξουμε μερικά πράγματα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση τα τελευταία χρόνια και ειδικά την τελευταία ποδοσφαιρική χρονιά που διανύουμε τώρα, γιατί τελειώνουμε. Έχουμε δύο ομάδες στον νομό. Η μία ομάδα είναι πρωταθλήτρια στην Α1 και η άλλη συμμετέχει στην Α1. Ως δια μαγείας, και το λέω αυτό αστειευόμενος κατά κάποιο τρόπο, η μία ομάδα είναι πρωταθλήτρια και η άλλη ομάδα παίζει μέσα με 15χρονα και 16χρονα. Αυτό δεν είναι τυχαίο γεγονός. Οι προπονητές και των δύο ομάδων δεν ασχολούνται με τη διαιτησία. Δεν ασχολείται κανένας με τον διαιτητή. Δεν έχουν δεχθεί αυτοί σφυρίγματα αρνητικά για την ομάδα τους; 100%. Αυτή η τοξικότητα που υπάρχει στο ποδόσφαιρο, αυτό το πράγμα που συμβαίνει από την κορυφή μέχρι κάτω, είναι αρρώστια. Δεν ευχαριστιέται κανένας ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει υγιής φίλαθλος. Το 99% είναι έτσι. Δεν ξέρω αν αυτός ο αριθμός σας φαίνεται υπερβολικός, αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Μόνο να κερδίσει η ομάδα μας. Πάμε στο γήπεδο και ο αντίπαλος είναι εχθρός. Λες και ο αντίπαλος κατεβαίνει στο γήπεδο για να μας κάνει τεμενάδες να καθίσει να χάσει για να φύγει».
Ο κ. Σαρηγιαννίδης μίλησε στους μελλοντικούς προπονητές για την έλλειψη αθλητικής παιδείας που επικρατεί στη χώρα μας, καθώς και για τη συνεχή επίρριψη ευθυνών για τυχόν ήττα στους εκάστοτε διαιτητές. «Αυτό που θέλω να σας πω είναι το εξής: Εύχομαι να πάρετε όλοι το πτυχίο, να προπονήσετε αν μπορείτε και σε μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες. Αυτό που θέλω, αν νομίζετε ότι έχετε αυτή τη δύναμη, γιατί είναι και κάποια πράγματα που υπερβαίνουν τις δυνάμεις, γιατί θα έρθετε σε κόντρα με κατεστημένο και πράγματα τα οποία έχουν ριζώσει μέσα μας με νοοτροπίες λανθασμένες, είναι να περάσετε σε όλους αυτούς τους παράγοντες, το μήνυμα ότι δεν τα έκανε όλα καλά ο πρόεδρος, δεν τα έκανε όλα καλά ο προπονητής, ούτε τα έκανε όλα καλά ο ποδοσφαιριστής για να τα έχουμε μόνο με τον διαιτητή. Είναι σίγουρο ότι θα γίνουν λάθη από όλους. Το κομμάτι της διαιτησίας να το αφήσετε απ΄ έξω, να ασχοληθείτε με τους ποδοσφαιριστές σας, με τις ομάδες σας και αυτό να το περάσετε όσο γίνεται αν είναι δυνατόν στους παράγοντες. Το ποδόσφαιρο γιατί είναι ωραίο; Το ποδόσφαιρο δεν είναι ωραίο επειδή έχει ωραία γκολ και πολλές φάσεις. Δε θα κρατούσε πολλά χρόνια. Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο γιατί είναι απρόβλεπτο. Δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Γι΄ αυτό είναι ωραίο το ποδόσφαιρο. Γι΄ αυτό πηγαίνει ο κόσμος στο εξωτερικό και περνάει ευχάριστα. Γιατί το βλέπεις σαν διασκέδαση. Εμείς εδώ πηγαίνουμε και υποσυνείδητα θέλουμε να κερδίσει μόνο η ομάδα μας. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια. Το πρώτο μέλημά μας είναι να ασχοληθούμε με τον διαιτητή. Εδώ πας στο γήπεδο, δεν γνωρίζει ο άλλος βασικούς κανονισμούς και κάνει παρατήρηση για τα σφυρίγματα και έχει και μια απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από τη φάση που γίνεται. Κι όμως έχει άποψη, τουλάχιστον να μιλήσω για τα ερασιτεχνικά γιατί τα άλλα έχουν μια εικόνα, υπάρχει τηλεόραση και εκεί είναι τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό ήθελα να σας πω. Για μένα το πιο σημαντικό είναι αυτό, γιατί δεν θα αλλάξουμε αλλιώς το ποδόσφαιρο. Εμείς τώρα τη ζούμε και παραγοντικά αυτή τη συνθήκη. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν έχουμε παιδεία».
Από την πλευρά του, ένας εκ των εκπαιδευτών ο κ. Μιχάλης Ιορδανίδης, ευχαρίστησε αρχικά τον πρόεδρο και το ΔΣ της Ένωσης, συνυπογράφοντας τα λεγόμενα του κ. Σαρηγιαννίδη. «Θα ήθελα να συμφωνήσω και εννοώντας εσάς τους προπονητές που είστε και σε αναπτυξιακές ηλικίες και είστε και στα ερασιτεχνικά, να μην ασχολούμαστε με τον διαιτητή. Βλέπουμε ακόμη και σε αναπτυξιακές ηλικίες να υπάρχουν από έξω άνθρωποι που ασχολούνται ακόμη για με αυτό το φαινόμενο και σε ηλικίες Κ10, Κ12, Κ14. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Είμαστε προπονητές, ήρθαμε εδώ για να μάθουμε τη διαδικασία της μεθοδολογικής προσέγγισης όσον αφορά την διδασκαλία, την εκπαίδευση, αυτά που λέμε της προπόνησης και του coaching του αγώνα. Σε αυτά επικεντρωνόμαστε εμείς, αλλά και αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι σαν προπονητές να ασχολούμαστε μόνο με τα αγωνιστικά θέματα και όχι με τα εξωαγωνιστικά».
Τέλος, μέσω της εμπειρίας του στην ΕΠΟ, εξήρε την ανάπτυξη που έχει σημειώσει η ΕΠΣΧ τα τελευταία χρόνια τόσο στα τμήματα υποδομής, όσο και στις μεικτές. «Η ΕΠΣΧ έχει ήδη μία ομάδα Κ14 που έχει ήδη προκριθεί στην επόμενη φάση. Έχει γίνει μεγάλη δουλειά όσον αφορά τα τμήματα υποδομής, συν του ότι και στη Γ΄ Εθνική υπάρχει ομάδα η οποία αντιπροσωπεύει τον νομό Χαλκιδικής και μακάρι και η Βαρβάρα να μπορέσει και αυτή να βγει στη Γ΄ Εθνική κατηγορία».