Αρχική Δήμος Αριστοτέλη Ο θαυματουργός Αη Νικόλας του βουνού στη Στρατονίκη με την απέραντη θέα, τον λαμπρό εορτασμό και την ιδιαίτερη ιστορία

Ο θαυματουργός Αη Νικόλας του βουνού στη Στρατονίκη με την απέραντη θέα, τον λαμπρό εορτασμό και την ιδιαίτερη ιστορία

0
Ο θαυματουργός Αη Νικόλας του βουνού στη Στρατονίκη με την απέραντη θέα, τον λαμπρό εορτασμό και την ιδιαίτερη ιστορία

Είναι αλήθεια όσο και αν σου κάνει εντύπωση, ότι ο Άγιος Νικόλαος δεν βρίσκεται μόνο στα πελάγη, αλλά και στα βουνά, μέσα σε δάση και σε καταπράσινους χώρους.

Ένας τέτοιος χώρος, πράσινος και πανέμορφος είναι ο χώρος που δεσπόζει το όμορφο ξωκλήσι του Αη Νικόλα του βουνού στη Στρατονίκη, το οποίο ανήκει στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Στρατονίκης. Περιτριγυρισμένο από ένα απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον και μια εκπληκτική θέα, το ξωκλήσι αυτό με την πλούσια ιστορία και την παράδοση σε κερδίζει με την πρώτη ματιά!

Είναι χτισμένο ακριβώς στην κόχη μιας χαράδρας του Στρατονικού όρους, λίγο πιο κάτω από τη βουνοκορφή του Αργυρόλοφου. Η θέα του ξεχωριστή μιας και σου δίνεται η ευκαιρία να αγναντεύσεις το απέραντο γαλάζιο -έως τον κόλπο της Ιερισσού- που ενώνεται με το καταπράσινο δάσος, αλλά και να αντικρίσεις στο βάθος του ορίζοντα (προς τα νοτιοανατολικά) τον απόκρημνο Άθω ,το περιβολάκι της Παναγίας, με τα 20 μοναστήρια του.

Η ιστορία της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Βουνού στη Στρατονίκη 

Ο καθένας όπως είναι λογικό θα αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να χτίστηκε μια εκκλησία του Αγίου Νικολάου -προστάτη των ναυτικών και της θάλασσας- στο βουνό, αφού οι περισσότερες εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στον Αη Νικόλα είναι χτισμένες κοντά στη θάλασσα.

Λέγεται ότι πριν πάρα πολλά χρόνια η εικόνα του Αγίου Νικολάου στη Στρατονίκη βρέθηκε στην κουφάλα μιας γερής βελανιδιάς, στη θέση όπου βρισκόταν η αξέχαστη πρώτη παλιά εκκλησία στη χαράδρα, που έκτοτε ονομάστηκε η χαράδρα του Αγίου Νικολάου. Παλιά κτητορική επιγραφή που βρέθηκε στον τόπο, δίνει ως χρόνο θεμελίωσης της παλιάς εκκλησίας το 1818. Το χρονικό δε της εύρεσης της εικόνας έχει ως εξής:

Κάποιος βοσκός από τον Ίσβορο, όπως παλιά ονομάζονται η Στρατονίκη, ο Θοδωρής Σακαλής, έβοσκε το κοπάδι του στα ραχώνια απέναντι από τη χαράδρα. Ένα βράδυ είδε φως να ανάβει μέσα στο σκοτάδι του βουνού. Αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές. Καθόρισε το σημείο και μετά από έρευνα βρήκε στην κουφάλα μιας γέρικης βελανιδιάς την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Με τον παραβοσκό του ειδοποίησε αμέσως τον ιερέα της Στρατονίκης που ήρθε και την παρέλαβε. Η εικόνα όμως ξαναγύρισε πίσω. Αυτό έγινε τρεις φορές , μέχρι που ο Άγιος παρουσιάστηκε σε ενύπνιο στον ιερέα και του είπε: «Εκεί που με βρήκατε θα μου κάνετε το σπίτι μου».

Έτσι κι έγινε. Η παλιά εκκλησία ήταν χτισμένη σε επίπεδο υψηλότερο από την σημερινή. Ήταν μία μονόχωρη Βασιλική, μια γραφικότατη εκκλησία, που αγαπήθηκε πολύ από τους κατοίκους της περιοχής. Σε κεντρικό προσκυνητάρι αναπαύονταν η παλιά εικόνα γεμάτη από τάματα, τα αφιερώματα των πιστών. Η εικόνα έχει διαστάσεις 7×8 και απεικονίζει τον Άγιο με την ιερατική του στολή. Στο αριστερό του χέρι κρατάει το Ευαγγέλιο και με το δεξί του χέρι ευλογεί. Ο Άγιος εικονίζεται λιπόσαρκος με λίγα αραιά άσπρα γένια. Το βλέμμα του είναι στραμμένο προς τα δεξιά και δεν κοιτάει κατάματα τον προσκυνητή.

Πολλά είναι τα θαύματα που συνδέονται με την εικόνα και την εκκλησία του Αγίου γενικότερα. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Στρατονίκη και στο Στρατώνι γενικότερα, αλλά και σε μακρινότερα μέρη που να μην έχει να θυμηθεί κάποια ευεργεσία ή και θαύμα προερχόμενα από τον Άγιο του βουνού. Το 1945 μεγάλη πυρκαγιά κατέκαψε όλα τα βουνά της περιοχής μέχρι και την θάλασσα. Μόνο η εκκλησία του Αγίου – κατά την θεϊκή βούληση – γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα, όταν την τελευταία στιγμή άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου.

Χαρακτηριστικό είναι το θαύμα που πραγματοποίησε ο Άγιος σε Τούρκο της περιοχής προπολεμικά, που τον έσωσε όταν γκρεμίστηκε σε βαθιά χαράδρα του βουνού. Ο τούρκος από Αρίφ βαπτίστηκε Νικόλαος από ευγνωμοσύνη προς τον άγιο.

Στα παλαιότερα χρόνια υπήρχε πηγή με άφθονο παγωμένο νερό που στις μέρες μας, δυστυχώς, χάθηκε. Εκεί ζούσε και ο εκάστοτε φύλακας του ναού. Μεγάλη φήμη ενάρετου ανθρώπου είχε ο Μπαρμπα-Νικόλας, που για πολλά χρόνια υπηρέτησε την εκκλησία. Τα δύο μεγάλα κυπαρίσσια στην άκρη της αυλής σηματοδοτούν τους τάφους 2 παιδιών ενός πλούσιου Ιταλού, που πέθαναν στον Ίσβορο στις αρχές του 19ου αιώνα από πανδημία. Στα νεότερα χρόνια χτίστηκε ο διώροφος ξενώνας για τους προσκυνητές.

Δυστυχώς στην δεκαετία του 1990 ο παλιός ναός του Αγίου κατεδαφίστηκε και τη θέση του πήρε το 1996 η σημερινή εκκλησία που είναι μικρότερη από την παλιά. Οι ντόπιοι, αν και ήταν δεμένοι πολύ με την παλιά εκκλησία, αγάπησαν και την καινούργια επειδή η Χάρις του Αγίου είναι ίδια παντού. Σε αυτήν προστρέχουν με ευλάβεια καθημερινά για να προσκυνήσουν, να ζητήσουν τη βοήθεια του Αγίου και να περάσουν τη μέρα τους σε ένα δροσερό φυσικό περιβάλλον. Όταν φεύγουν, νιώθουν τελείως διαφορετικοί, αναβαπτισμένοι από την επαφή τους με το Θείο και τη φύση.

Γιατί ο Άη Νικόλας δείχνει με κάθε τρόπο την αγάπη του προς τον επισκέπτη του και ιδιαίτερα τον ταπεινό και πονεμένο. Και αυτό καταγράφεται στους ύμνους που ψάλλονται στη χάρη Του: «Ορφανών προστάτην σε και χηρών, πεινώντων τροφέα, πενομένων τε πλουτιστήν, αιχμαλώτων ‘ρύστην, πλεόντων τε σωτήρα, κεκτήμεθα τρισμάκαρ, σοφέν Νικόλαε». Χαίροις το γλυκύτατον τοις πιστοίς, όνομα και πράγμα, Ιεράρχα θαυματουργέ, χαίροις ο του κόσμου μέγιστος όντως πρέσβυς, προς τον Θεόν θεόφρον, Θείε Νικολάε.

Ο λαμπρός εορτασμός και το πανηγύρι στη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Βουνού 

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Βουνού εορτάζει και την 20η Μαΐου, την ημέρα της ανακομιδής του ιερού του λειψάνου, με λαμπρό εορτασμό και ένα ξεχωριστό πανηγύρι που στήνεται προς τιμήν του θαυματουργού Αγίου.

Παλαιότερα στον χώρο που βρίσκεται το ξεχωριστό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Βουνού πραγματοποιούνταν μέγας εορτασμός για την μεγάλη γιορτή του Αγίου και στη συνέχεια λάμβανε χώρα ένα μεγάλο πανηγύρι, όπου ντόπιοι κάτοικοι και επισκέπτες από τα γύρω χωριά γιόρταζαν όλοι μαζί την ξεχωριστή ημέρα της εορτής του Αη Νικόλα.

Με το πέρασμα των χρόνων όμως, ο εορτασμός του Αγίου δεν πραγματοποιούνταν όπως παλιά και τα τελευταία χρόνια σχεδόν αφέθηκε, με κίνδυνο να χαθούν οι παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου. Έτσι λοιπόν, ο χρήσιμος  Σύλλογος της Στρατονίκης  “ΙΣΒΟΡΟΥ ΔΡΩΜΕΝΑ”, στα πλαίσια των δράσεων του και με σκοπό να διατηρήσει την παράδοση του τόπου, τα ήθη και τα έθιμά του, αποφάσισε να επαναφέρει τον εορτασμό, όπως ακριβώς γίνονταν παλαιότερα και να γιορτάσουν με τις πρέπουσες τιμές την μνήμη του Αη Νικόλα.

«Μέσα στα πλαίσια των δράσεων μας, είναι και οι πανηγυρικοί εορτασμοί τοπικών μας Αγίων, γι’αυτό και αποφασίσαμε την αναβίωση της πανήγυρις του Αγίου Νικολάου του Βουνού», αναφέρει η ταμίας του Συλλόγου “Ισβόρου Δρώμενα”, Βασιλική Τσέλιου, η οποία απευθύνει κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να τιμήσει με την παρουσία του την ξεχωριστή αυτή εορτή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαΐου στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Βουνό.

«Το πρωί της 19ης Μαΐου στις 08:30 θα τελεστεί θεία λειτουργία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ευστράτιο Λιάση, ενώ θα γίνει και περιφορά της εικόνας πέριξ του ναού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις με γλέντι και φαγοπότι», σημείωσε η κα. Τσέλιου σχετικά με το πρόγραμμα του εορτασμού. 

Συγκεκριμένα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα υπάρχει Dj για να πλαισιώσει χορευτικά τμήματα της περιοχή, τα οποία είναι το Χορευτικό του Συλλόγου γυναικών Στρατονίκης-Σταγείρων (παιδικό τμήμα), το Χορευτικό του Συλλόγου γυναικών Στρατονίκης-Σταγείρων (τμήμα ενηλίκων), το Χορευτικό του Συλλόγου γυναικών Στρατωνίου, το Χορευτικό του Συλλόγου γυναικών Νεοχωρίου και το Χορευτικό του Συλλόγου Παλαιοχωρίου “Αλέξης Ζορμπάς”.

Μόλις ολοκληρωθεί η παρουσίαση των χορευτικών το γλέντι θα συνεχιστεί με ζωντανή μουσική, κρασί και διάφορα εδέσματα που θα ετοιμάσουν με αγάπη και μεράκι οι κυρίες του χωριού, ενώ θα υπάρχουν και νόστιμα κρεατικά της ώρας προς πώληση.

Στον χώρο θα υπάρχει επίσης bazaar χειροποίητων λικέρ και γλυκών του κουταλιού με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου “ΙΣΒΟΡΟΥ ΔΡΩΜΕΝΑ”.

Υπογραμμίζεται ότι το πρωί της Κυριακής στις 19 Μαΐου θα διατίθεται λεωφορείο από την κεντρική πλατεία της Στρατονίκης, με σκοπό τη μετακίνηση των κατοίκων στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε τη Χαλκιδική το άλλο Σαββατοκύριακο, είναι μια καλή ευκαιρία να παραστείτε στην ξεχωριστή εορτή του Αγίου Νικολάου του Βουνού στη Στρατονίκη, να προσκυνήσετε και να λάβετε την χάρη του Αγίου. Η φιλοξενία των κατοίκων θα σας κάνει να νιώσετε οικεία, ενώ η οργάνωση και η περιποίηση από τον σύλλογο της περιοχής “Ισβόρου Δρώμενα”, θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ