Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπαινίχθηκε την ιδέα αποστολής ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία, μέχρι η χώρα να ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο με τον ηγέτη της γερμανικής αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς, ενώ η επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο εντείνει τις συζητήσεις για μια πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας, ο οποίος διαρκεί 33 μήνες.
Η Ουκρανία, η οποία έχει καταβάλει έντονες προσπάθειες για να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, έχει επιμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου ότι χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτρέψει μια νέα ρωσική εισβολή μετά την κατάπαυση των εχθροπραξιών.
Ένα στρατιωτικό σώμα από μια ή άλλη χώρα θα μπορούσε να παραμείνει στην Ουκρανία για όσο καιρό η χώρα δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά για αυτό χρειαζόμαστε μια σαφή κατανόηση του πότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ και πότε μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Η πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Φεβρουάριο να στείλουν ευρωπαϊκές χώρες στρατεύματα στην Ουκρανία προκάλεσε αντιδράσεις στην Ευρώπη, αν και είχε προειδοποιήσει ότι δεν υπήρχε συναίνεση επί του θέματος.
«Ακόμα κι αν μας προσκαλέσουν [στο ΝΑΤΟ], τι θα συμβεί τότε; Ποιος θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας; Μπορούμε να το σκεφτούμε και να δουλέψουμε πάνω στην πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν», είπε ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει να καλέσει τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
news247