Στις 9.24 το πρωί της Δευτέρας σημειώνεται μικρή δόνηση 1,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ

Με προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη σεισμική ακολουθία στην Χαλκιδική, όπου χθες σημειώθηκαν πολλαπλές δονήσεις με τις μεγαλύτερες να φτάνουν τα 4,6 και 4,1 Ρίχτερ. Αυτό τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως γνωρίζουν πρώτη φορά το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Θυμίζουμε ότι πριν από κάποιες εβδομάδες επισκέφτηκε τον Πολύγυρο και συμμετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη φορέων στο συντονιστικό της πολιτικής προστασίας της ΠΕΧ.

«Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια και πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα»

«Εδώ και περίπου δύο μήνες ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότατα που συνεχίστηκε με μικρούς σεισμούς. Πριν 20 μέρες είχαμε έξαρση της σεισμικότητας στην περιοχή και για να είμαστε προετοιμασμένοι κάναμε περιφερειακό συντονιστικό πρόγραμμα στον Πολύγυρο. Στην πιο ακραία περίπτωση θα έχουμε ένα σεισμό 6 Ρίχτερ» είπε και συνέχισε:

«Αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, βλέπουμε πως πρώτη φορά γνωρίζουμε αυτό το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε πριν από 2 μήνες. Με βάση τα δεδομένα είδαμε πως το μέγεθος μπορεί σε ακραία περίπτωση να φτάσει τα 5,5 και 6 Ρίχτερ. Γι’ αυτό φτιάξαμε και το συντονιστικό. Θεωρώ πως τα πράγματα ελέγχονται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια και πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα. Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό».

Ο κ. Λέκκας είχε συστήσει στους κατοίκους της ανατολικής Χαλκιδικής και πέριξ του Αγίου Όρους να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τα παλιά κτίρια αλλά και τα σημεία που εγκυμονούν κινδύνους, όπως γκρεμούς κ.α.