Στο πρώην μετόχι Προσφόριον της μονής Βατοπεδίου, το οποίο μαρτυρείται τον 11ο αιώνα, ανεγέρθηκε πριν τον 14ο αιώνα ο πύργος της Ουρανούπολης, που προφανώς ανήκε σε ευρύτερο κτιριακό συγκρότημα. Το κτίσμα υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1585, ενώ το 1821 κατά την Ελληνική Επανάσταση, φαίνεται ότι ο πύργος πυρπολήθηκε. Στην πορεία των χρόνων δέχθηκε πολλές επισκευές μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα που απέκτησε τη σημερινή του μορφή. Αποτελείται από τον μπαρμπακά, ένα κτίριο διώροφο προσκολλημένο στην ανατολική πλευρά του, και από τον αρσανά λίγα μέτρα βορειότερα. Ο πύργος στερεώθηκε και αποκαταστάθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Κατά την διάρκεια των εργασιών αναδείχθηκαν οι ιστορικές φάσεις του κτιρίου.
Το κάτω μέρος του κτιρίου ανήκει στη βυζαντινή περίοδο, η κατασκευή και η τυπολογία του το κατατάσσουν μεταξύ του 11ου-12ου αιώνα. Οι δύο τελευταίοι όροφοι, καθώς και ένας ακόμη που δεν σώθηκε χρονολογούνται στην οθωμανική περίοδο. Ολόκληρο το ξύλινο εσωτερικό του πύργου μαζί με τη στέγη του ανήκουν στην ανακατασκευή του 19ου αιώνα. Το 1924 εγκαταστάθηκαν σ’ αυτόν προσωρινά προσφυγικές οικογένειες και το 1928, με την άδεια της τοπικής κοινότητας, το ζεύγος Sydney και Joyce Loch. Ο χώρος σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο και από αυτά τα βοηθητικά κτίσματα σώζονται μόνο το χαλκαδιό και το κολληγόσπιτο, που είναι κι αυτά του 19ου αιώνα.
Αξίζει να τον επισκεφθείτε και να θαυμάσετε από κοντά την ξεχωριστή ομορφιά του, αλλά και την απίστευτη θέα που προσφέρει στο απέραντο γαλάζιο.
Βρίσκεται στο λιμάνι της Ουρανούπολης και πολλές φορές σε αυτό διοργανώνονται και εκθέσεις, ανοιχτές για το κοινό