Μία δασκάλα, η Παναγιώτα Διαμαντή και ένας ιερέας, ο π. Κωνσταντίνος Ντούσικος, πήραν μία σπουδαία πρωτοβουλία προκειμένου να ζωντανέψουν το μικρό χωριό τους, τη Φουρνά Ευρυτανίας. Το προηγούμενο διάστημα, κοινοποίησαν στα social media μία ανοιχτή πρόσκληση, μέσω της οποίας καλούσαν οικογένειες που ζουν στα αστικά κέντρα να εγκατασταθούν μόνιμα στη Φουρνά και θα αναλάμβαναν να τους παραχωρηθεί σπίτι για να ζήσουν, εργασία στον έναν από τους δύο γονείς, καθώς και υλική στήριξη το πρώτο χρονικό διάστημα της διαβίωσής του στο χωριό, έτσι ώστε να βρουν πιο γρήγορα τα «πατήματά» τους.

Η πρώτη οικογένεια έφτασε στη Φουρνά πριν από περίπου δύο εβδομάδες και αριθμεί οκτώ μέλη, δύο οι γονείς και έξι τα παιδιά ηλικίας από 1,5 έτους έως 14. Τα προηγούμενα χρόνια η οικογένεια ζούσε  στην Αθήνα, ωστόσο οι δύο γονείς αποφάσισαν να μεταναστεύσουν με τα παιδιά τους στη Γερμανία για ένα καλύτερο μέλλον. Μπορεί εκεί να ζούσαν μία άνετη ζωή από οικονομικής πλευράς, όμως τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας αντιμετώπιζαν πολύ άσχημες καταστάσεις στο σχολείο, λόγω της ελληνικής καταγωγής τους, με αποτέλεσμα η οικογένεια να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα.

Το 2017 φύγαμε στη Γερμανία, έως το 2020. Είχαμε τα πάντα εκεί αλλά δυστυχώς αντιμετωπίσαμε κάποια περιστατικά bullying κατά των δύο μεγάλων παιδιών μου. Τα παρατήσαμε όλα και γυρίσαμε πίσω στην Ελλάδα. Έπιασα δουλειά σε super market της Αθήνας. Εκεί ήμουν για τρία χρόνια. Αναγκάστηκα να κάνω δύο δουλειές για ένα διάστημα“, εξομολογείται ο Στέφανος Κωστόπουλος, πατέρας της οικογένειας που μετακόμισε στη Φουρνά Ευρυτανίας.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο 34χρονος πατέρας αποφάσισε να μεταναστεύσει και πάλι στη Γερμανία, αυτή τη φορά μόνος του, προκειμένου να εργάζεται εκεί για να συντηρεί την οικογένειά του στην Ελλάδα. Έπειτα από περίπου πέντε μήνες εργασίας, δυστυχώς του ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία θα κάνει απολύσεις και μέσα σε αυτές είναι και εκείνος.

“Αυτό που βιώνω στο χωριό είναι πρωτόγνωρο”

Τον Αύγουστο βλέπουμε την ανάρτηση και είπαμε ας το δοκιμάσουμε, δεν έχουμε να χάσουμε κάτι. Η γυναίκα μου τα κανόνισε όλα. Ήρθε πιο νωρίς να δει το χωριό. Αυτό που βιώνω στο χωριό είναι πρωτόγνωρο. Αμέσως έφτιαξαν παρέες τα παιδιά μου. Έχουν καθαρό οξυγόνο, δεν φοβόμαστε. Ήδη έχουν μπει στο κλίμα, δεν τους νοιάζει τίποτα“, προσθέτει ο κ. Κωστόπουλος.

Τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψει στη Γερμανία για να λύσει ορισμένες εκκρεμότητες και έπειτα θα γυρίσει πίσω στη Φουρνά, καθώς τον περιμένει εργασία στον τομέα της υλοτομίας. Όπως εξηγεί, ο κύριος λόγος που πήρε μαζί με τη σύζυγό του αυτή τη μεγάλη απόφαση να μετοικήσουν σε έναν άγνωστο -μέχρι πρότινος- τόπο ήταν τα έξι παιδιά τους. “Κρίναμε ότι είναι το καλύτερο για τα παιδιά. Δεν είναι κλεισμένα σε μία οθόνη, θα μάθουν να ζουν τη ζωή έτσι όπως είναι. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλόξενοι, μας δίνουν αυγουλάκια, ντοματούλες. Στην Αθήνα δεν το βλέπεις αυτό. Όλοι μουγκαμάρα και με σκυμμένο το κεφάλι. Τα παιδιά στην Αθήνα είναι σαν ρομποτάκια. Επιχειρώ τα παιδιά μου να μάθουν τη φύση και αν αγαπούν τα γράμματα, αργότερα μπορούν να δοκιμαστούν στην Αθήνα. Μέσα μου θα λέω ότι κατάφερα να τους μάθω και αυτό το κομμάτι του κόσμου, όχι   μόνο την πόλη“, επισημαίνει ο ίδιος.

“Είχαμε περισσότερες από 1.000 κλήσεις την πρώτη εβδομάδα”

Το ενδιαφέρον από οικογένειες ανά την Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και ήδη τα τηλέφωνα, αμέσως μετά την ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν σταμάτησαν να χτυπούν. Αρκετοί ήταν και οι κάτοικοι που θέλησαν να προσφέρουν -ο καθένας ό,τι και όσο μπορούσε- προκειμένου να φτάσουν στο χωριό τους οικογένειες που έχουν μεν ανάγκη, αλλά θα είναι χρήσιμες και για την τοπική κοινωνία.

Είχαμε περισσότερες από 1.000 κλήσεις την πρώτη εβδομάδα. Καταρτίστηκε μία λίστα με 100 οικογένειες, με βάση τα κοινωνικά κριτήρια, την ανάγκη, πόσα είναι τα παιδιά αλλά και το πόσο εύκολα μπορεί να απασχοληθεί η οικογένεια στο χωριό. Το χωριό ζητά χέρια για δουλειές. Σκοπός μας είναι η κάθε οικογένεια να ευδοκιμήσει. Καλούσαμε τους ανθρώπους να έρθουν στο χωριό να γνωριστούμε“, υποστήριξε η δασκάλα του χωριού, Παναγιώτα Διαμαντή.

Ήδη υπάρχουν κάτοικοι που παραχωρούν κλειστές κατοικίες τους ή τις δίνουν με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε αυτές τις οικογένειες που θα έρθουν. Όπως εξηγεί η κα. Διαμαντή, αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια ήταν από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο δήμος Καρπενησίου αλλά και η Μητρόπολη, που στο παρελθόν είχε λάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία για άλλο χωριό, αλλά λόγω του κορωνοϊού δεν ευδοκίμησε.

Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου, προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους για να τους αξιοποιήσουμε κατάλληλα γιατί είναι μεγάλο το ενδιαφέρον. Είναι μία ανάπτυξη και για το χωριό, ερχόμενοι νέοι άνθρωποι στο χωριό με μικρά παιδιά. Είναι και άνθρωποι που θέλουν να έρθουν, να δουλέψουν και λόγω του χαμηλότερου κόστους διαβίωσης, της καλύτερης ποιότητας ζωής. Είναι άλλα τα δεδομένα εδώ. Σε συνδυασμό με τα χαμηλά ενοίκια, είναι μερικά κίνητρα για να έρθουν οικογένειες στην περιοχή μας. Είναι οικογένειες που μπορούν να βοηθήσουν το χωριό, αλλά μπορεί να βοηθηθεί και το χωριό από αυτές“, υποστηρίζει η 30χρονη εκπαιδευτικός.

Για πρώτη φορά, το Νηπιαγωγείο στα Φουρνά είναι κλειστό καθώς δεν υπάρχει κανένα παιδάκι στην αντίστοιχη ηλικία. Με τον ερχομό της οκταμελούς οικογένειας, το Δημοτικό Σχολείο στη Φουρνά αριθμεί πλέον πέντε μαθητές, ενώ το Γυμνάσιο και το Λύκειο αθροιστικά, 11 μαθητές.

Η κα. Διαμαντή έχει καταγωγή από το Καρπενήσι και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό μετά και τον διορισμό της στο σχολείο. “Θέλουμε να υπάρξουν μικρότερα παιδιά στα σχολεία και να διατηρηθούν ανοιχτά στο πέρασμα των χρόνων, είναι μία προληπτική δράση“, δηλώνει η κα. Διαμαντή.

Σύντομα, στη Φουρνά αναμένεται να φτάσει άλλη μία οικογένεια και είναι άλλες τέσσερις που περιμένουν στη σειρά, προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.

Οι δικηγόροι μας μελετούν το ζήτημα για να δημιουργηθεί ο τρόπος για να διαχειριστούμε τις χορηγίες και τις δωρεές αλλά και να ζητήσουμε από τον κόσμο βοήθεια, για να γίνει σωστά η διαδικασία και όλα να πάνε εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Μακάρι το παράδειγμά μας να αποτελέσει έμπνευση και για άλλες περιοχές“, αναφέρει η εκπαιδευτικός, η οποία είναι και υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έχει ήδη στην κατοχή της δύο μεταπτυχιακά.

“Είδαμε τα χωριά μας να σβήνουν – Έχουμε 10 οικογένειες που ενδιαφέρονται άμεσα”

Ο π. Κωνσταντίνος Ντούσικος από την πρώτη στιγμή έκανε τα αδύνατα δυνατά, μαζί με την κα. Διαμαντή, έτσι ώστε να έρθουν στο χωριό όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες το επιθυμούν και έχουν πραγματική ανάγκη.

Είδαμε τα χωριά μας να σβήνουν, η δασκάλα μου είπε να κάνουμε μία δημοσίευση στο διαδίκτυο. Είδαμε τι μπορούμε να προσφέρουμε, δεσμεύτηκα να βοηθήσω όσο μπορώ με όλες μου τις δυνάμεις. Υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Πήρε μεγάλη δημοσιότητα όλο αυτό και πολλοί άνθρωποι είπαν ότι θέλουν να βοηθήσουν“, τονίζει ο π. Κωσταντίνος.

Σύμφωνα με τα όσα λέει, όλο το χωριό καλωσόρισε τους δυο γονείς με τα έξι τους παιδιά και τους στηρίζει όπως μπορεί. “Θα βοηθήσουμε να σταθεί στα πόδια της η οικογένεια. Τους καλοδεχτήκαμε όλοι εδώ. Περιμένουμε άλλη μία οικογένεια να ανέβει να δει το χωριό. Αν βρούμε άλλη μία θέση εργασίας θα έρθει κι άλλη οικογένεια. Έχουμε 10 οικογένειες που ενδιαφέρονται άμεσα και μία λίστα με 60 οικογένειες που περιμένουν να πάρουν τον δρόμο για την ύπαιθρο. Προσπαθώ να βοηθήσω τον συνάνθρωπο και να τον αγαπήσω όπως διδάσκω. Όταν λέμε αγάπη στον συνάνθρωπο πρέπει να το κάνουμε πράξη, όχι μόνο με λόγια“, καταλήγει ο ιερέας.

Η Φουρνά Ευρυτανίας είναι ένα μικρό χωριό που απέχει 40 λεπτά από το Καρπενήσι και ο πληθυσμός του, τον χειμώνα, δεν ξεπερνά τους 120 μόνιμους κατοίκους.

πηγή thestival.gr